Bili smo prvaci sveta!

Čuvena jugoslovenska škola košarke nešto je što danas svi izgovaramo sa poštovanjem, respektom, a pomalo i setom jer svedoci smo kako temelji jednog sistema koji je funkcionisao i davao rezultate – iščezava.

No, ko su osnivači te čuvene škole, ko su njeni protagonisti, a ko je za Jugoslaviju osvajao prve medalje?

Nakon sjajne knjige – Džez basket Aleksandra Miletića, od 2015 za publiku je dostupan i sjajan film.

“Bićemo prvaci sveta“ je priča o četiri pionira koji su osnovali jugoslovensku školu košarke i koji su zaslužni za razvoj ovog sporta u Evropi – Nebojša Popović (Strahinja Blažić), Borisav Stanković (Aleksandar Radojičić), Radomir Šaper (Miloš Biković) i Aleksandar Nikolić (Marko Janketić).

Ova priča počinje u vreme kada je i prva košarkaška lopta stigla kod nas, a završava se košarkaškim trijumfom koji je od ovog sporta napravio svojevrsni jugo-brend. Neki i danas, bilo da su u Beogradu, Zagrebu ili Ljubljani, uporno tvrde da je „košarka najbolji državni proizvod“, a u to je izrasla najviše zahvaljujući Nebojši Popoviću, Bori Stankoviću, Radomiru Šaperu, Aleksandru Nikoliću, zatim svim njihovim saradnicima, igračima prvih generacija i njihovim uzorima. Mašta, dovitljivost, sloboda u igri i spektakl očaravali su planetu s obe strane Okeana. Sve bi ostalo u domenu košarkaškog eksperimenta da nisu osvojili zlato u ljubljanskom Tivoliju 1970. Tada su poraženi svi košarkaški uzori i učitelji, a naslednicima je zaveštan putokaz do bogate riznice pehara i medalja u vremenima koja će doći.


BESMRTNIH ’11’ I KORAĆEVA TRAGEDIJA

Tog 25. maja 1970, na Svetskom prvenstvu u Ljubljani, reprezentacija Jugoslavije osvojila je prvo zlato u istoriji bivše države.

Krešimir Ćosić, Dragutin Čermak, Nikola Plećaš, Vinko Jelovac, Damir Šolman, Aljoša Žorga, Ivo Daneu, Ljubodrag Simonović, Ratomir Tvrdić, Dragan Kapičić, Petar Skansi  i Trajko Rajković. Tih 12 besmrtnih upisalo se u istoriju predvođeno selektorom Rankom Žeravicom.

Godinu dana ranije, zlatni tim ostao je bez lidera – Radivoja Koraća, tragično stradalog u saobraćanoj nesreći u blizini Sarajeva. Bez njega, pod ogromnim pritiskom javnosti, u prisustvu Josipa Broza Tita, “Žeravičinih 11” postali su besmrtni.


Iz vizure glavnog lika Nebojše pratimo razvoj i životni put entuzijasta koji su svojim profesionalizmom, idejama i naporima ostvarili svoj san – prvu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu, uz ogromnu pomoć istomišljenika iz svih krajeva bivše zemlje.

Na ovom linku možete pogledati ceo film:

Bićemo Prvaci Sveta 2015 -Ceo film Režija Darko Bajić

Bićemo Prvaci Sveta 2105 Ceo film Režija Darko Bajić

Posted by Bicemo prvaci sveta on Friday, August 26, 2016

1 Trackback / Pingback

  1. Čika Ranko: Čovek koji je i za Maradonu bio - Bog! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*