Žestoki momak, Nemanja Bjelica!

screenshot

Nemanja Bjelica jedan je od najboljih aktivnih srpskih košarkaša. On je poslednje četiri godine proveo u NBA, prve tri igrajući vrlo limitirano u dresu Minnesote, dok je procvetao prelaskom u Divčeve Kingse gde je imao sjajnu sezonu, a na većini mečeva igrao je kao starter.

U još uvek aktuelnoj sezoni beleži rekordnih 11.9 poena i 6.4 skoka, podigao je minutažu na preko 28 minuta na meču, a jedan je od najboljih šutera za tri poena u ligi (42 % iz 4.6 pokušaja na meču):

Basketball reference

Nemanja Bjelica je imao čudan košarkaški put, koji je počeo u ne baš košarkaškoj državi Austriji. Nakon što je tamo proveo jednu sezonu, primetio ga je Svetislav Pešić i 2008. godine doveo u Zvezdu, tu se afirmisao, a posle je preko Španije, potom Turske gde je radio sa Željkom Obradovićem, stigao u NBA, prvo u Wolvse gde je bio ‘žrtva’ sistema koji je forsirao Thibodeau u kojem je favorizovao prvu petorku dok su svi ostali (uključujući i Bjelicu) dobijali priliku na kašičicu.

Da je Nemanja Bjelica veliki borac i sjajan košarkaš, a nekoliko situacija iz protekle dve sezone pokazale su zbog čega je zaslužio respect drugih igrača!

Ne kači se sa momkom iz blokova!

U veoma važnoj pobedi Kingsa nad Knicksima (102 – 94), Nemanja Bjelica je imao zapažen učinak – double double od 13 poena i 10 skokova. No, nije to ono po čemu ćemo samo pamtiti srpskog reprezentativca. On je još jednom pokazao da je beskompromisan borac i da nije imun na provokacije rivala.

Ovoga puta došlo je do zanimljive situacije u poslednjoj četvrtini kada su proradile varnice između Belog i Dennisa Smitha Juniora. Na 2:13 do kraja, Knicksi su dali koš, a Bjelica je laktom zakačio strelca Smitha kojem se to nije nimalo svidelo, pa se uneo Bjelici u lice i ouso verbalnu paljbu.

Srpski košarkaš nije ustuknuo, odgovorio mu je jednako efikasno, a onda su se umešali saigrači i sudije i sprečili dalju eskalaciju konflikta:

Nije ovo prvi put da Bjelica ulazi u klinč sa protivnikom.

Podsetimo se na prošlu sezonu, i meča sa Orlandom, kada je Bjelica kao igrač Minnesote ušao u fizički klinč sa Aarronom Afflalom. Naime, u 17 minutu kada je Afflalo nasrnuo na srpskog košarkaša. Na svu sreću Bjelica se pravovremeno izmakao i potom uhvatio “pod kragnu” Afflala, nakon čega su uleteli saigrači da ih razdvajaju. Epilog – obojica su isključeni i poslati na hlađenje.

Bjelica isključen zbog tuče, Nedović zove beogradske blokove po osvetu!

1 Trackback / Pingback

  1. 72 veličanstvenih: Ovo su svi igrači sa naših prostora koji su igrali u NBA - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*