Luka: Debi za Real iz snova

Youtube / screenshot

Izvor: Sportska sećanja

30. aprila 2015. godine Real Madrid je u prvenstvenom meču ACB lige ubedljivo na svom terenu savladao Unikahu. Bio bi to samo jedan “običan” prvenstveni meč, koji ne bi još dugo pamtili ni najzagiženiji ljubitelji košarke, da nije bilo jednog detalja iz poslednje četvrtine, koji je ovaj meč učinio istorijskim.

Na nešto manje od dva minuta do kraja susreta, u trenucima dok je Real imao veliku prednost, trener domaćih Pablo Laso odlučuje da u igru ubaci mlađanog Luku Dončića. Igrači Unikahe ubrzo prave korake, što dovodi do prekida susreta i prilke da mladi košarkaš ispiše istoriju. Sa 16 godina, 2 meseca i 2 dana, Luka Dončić ulaskom u igru postaje najmlađi igrač koji je ikada zaigrao za Real u ACB ligi i treći najmlađi košarkaš koji je ikada zaigrao u prvenstvu Španije. Domaća publika je “ovacijama” propratila istorijski trenutak i ulazak mladog košarkaša u igru, a on im je veoma brzo pokazao o kakvom se košarkaškom talentu radi…

Već u prvom napadu od kako je Luka Dončić ušao u igru, Serhio Rodrigez odlučuje da odigra akciju za njega. Posle pika sa Noćionijem, popularni Ćaćo kreće u prodor, a onda dodaje loptu sa strane ka Dončiću, koji je čekao iza linije za tri poena. Luka Dončić prihvata loptu i odmah se diže na šut. Idealnom tehnikom Luka upućuje loptu ka košu, a ona ubrzo “cepa” mrežicu obruča dvorane u Madridu. Bio je to najbolji način da Luka debituje u seniorskoj košarci i da se predstavi publici u Madridu, koja je “eksplozijom” proslavila njegov pogodak. Mnogi ljubitelji košarke imali su tada prvi put priliku da vide iskreni dečački osmeh na Lukinom licu, koji će mu u narednim godinama postati jedan od zaštitnih znakova, ali i koji će mnogima biti pokazatelj kolika je Dončićeva ljubav prema košarci.

30. april 2015. godine će se još dugo pamtiti. Bio je to dan kada je seniorski debi imao momak koji je dominirao u mlađim kategorijama i za koga mnogi tvrde da je jedan od najvećih talenata kojeg je evropska košarka ikad imala, a kako je izgledao njegov debi, koji je “začinio” pogođenom trojkom već u prvom napadu, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*