Leteći Banjalučanin: Bio je deo tima iz Bormia, kucao na vrata NBA

University of South Florida

Čuvena juniorska generacija iz Bormia, koja se popela na svetski vrh, predvođena Svetislavom Pešićem sa klupe, a Divcem, Kukočem, Rađom, Đorđevićem na terenu, ‘opevana’ je u dokumentarcu ‘250 stepenika’ koji je sada dostupan i na webu:

Tu generaciju, koja je kasnije gospodarila reprezentativnom i klupskom košarkom, na terenu je predvodio Toni Kukoč (MVP prvenstva), bili su tu Dino Rađa, Vlade Divac, Aleksandar Đorđević, Slaviša Koprivica, Zoran Kalpić, Luka Pavićević, Nebojša Ilić, Miroslav Pecarski, Teoman Alibegović, Samir Avdić i – Radenko Dobraš.

Dobraš je rođen u Banja Luci, gde se nije mnogo zadržavao. Pešić ga je, pre odlaska u Nemačku, priključio timu Bosne gde je Dobraš napravio prve ozbiljnije košarkaške nastupe. Već 1988. Dobraš, i to nakon uspeha u Bormiu, odlazi u SAD da studira. Tamo je igrao za University of South Florida

“Nema lige na svijetu gdje ima više uzbuđenja od NCAA. Moj osnovni razlog za dolazak u NCAA je bio da završim studije uz košarkaski progres. Nakon prve godine u USF uletio sam na spisak NBA skauta gdje su me redovno gledali sljedeće tri sezone. Ja sam kao dvometraš igrao tada plejmekera što je bilo rijetko i nevidjeno na NCAA,” prisetio se nedavno Dobraš u razgovoru za medije iz BiH.

Dres okačen o svod dvorane kao priznanje za sjajne igre i studentske uspehe. Te 1992. u NBA se jako teško moglo otići kao evropski igrač koji je neafirmisan i nije među top 10 u Evropi.

 

 

Dobraš je te 1992. kratko proveo u Orlandu i potom 1993. u Philadelphiji, ali se nakon toga vratio u Evropu, tačnije u Izrael. U Hapoelu iz Tel Aviva i Hapoel Jerusalimu za tri sezone je prosečno postizao 18,9 poena, a bilo je iutakmica preko 30 poena. U svojoj prvoj sezoni u Izraelu, bio je najbolji igrač prvenstva i drugi strelac lige sa 25 poena u proseku, a drugi strelac Evro Kupa odmah iza nekadašnje NBA zvezde, Roya Tarpleya.

 

Nakon odlične sezone u Izraelu ponovo je pokušao otići u NBA, i to u Philadelpiji. No umesto u NBA, završio je u CBA – preteči današnje Razvojne lige. Karijeru je potom završio u Nemačkoj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*