Najbolji i nedostižni: Praja, Varajić, Saša…

Izvor: Sportska kupusara

Najbolji strelac jugoslovenske košarke svih vremena je Dražen Dalipagić. Kao igrač beogradskog Partizana dva puta je bio prvi strelac lige – 1977. (34,6 poena po meču) i 1982. godine (42,9).

Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 243 utakmice i postigao 3.131 poen. Sa ukupno 562 poena ubedljivo je prvi na listi najboljih strelaca jugoslovenske reprezentacije na svetskim prvenstvima, ispred Dragana Kićanovića. Na Osmom svetskom prvenstvu u Manili 1978. godine, kada je Jugoslavija po drugi put osvojila zlatnu medalju, Dalipagić je bio najbolji strelac (200 poena) i najbolji igrač Prvenstva.

Igrajući u Italiji, pet puta je bio najbolji strelac lige, a po broju prosečno postignutih poena po utakmici, prvi je strelac italijanskih prvenstava svih vremena.

Rekord u broju postignutih poena u finalnim mečevima Kupa evropskih šampiona (danas Evropska liga) drži Žarko Varajić (gornja fotografija), koji je za sarajevsku Bosnu protiv italijanskog Emersona 1979. godine postigao čak 45 poena.

Predrag Danilović je jugoslovenski košarkaš sa najviše osvojenih zlatnih medalja na evropskim prvenstvima. Kao 19-godišnjak bio je najmlađi član selekcije Jugoslavije koja je u Zagrebu 1989. godine nadmoćno osvojila prvo mesto. Dve godine kasnije u Rimu ista slika – pobedom nad Italijom u finalu Jugoslavija trijumfalno zaključuje još jedan pohod na košarkaški vrh Evrope, a Danilović je svojoj kolekciji medalja pridodao još jedno najsjajnije odličje.

U prvom nastupu na jednom većem takmičenju posle ukidanja sankcija, u Atini 1995. godine, jugoslovenski košarkaši su samo nastavili tamo gde su silom prilika morali da stanu pre četiri godine u Rimu, savladavši u uzbudljivom finalu selekciju Litvanije. Ključni akteri još jednog trijumfa na evropskim prvenstvima, pored fenomenalnog Đorđevića, bili su Divac, Bodiroga, Savić i – Danilović.

U Španiji 1997. godine jugoslovenski košarkaši su po četvrti put uzastopno najbolji u Evropi, a Danilović ulazi u istoriju jugoslovenske košarke kao prvi i, za sada, jedini košarkaš koji je osvojio četiri zlatne medalje na evropskim prvenstvima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*