Od juniorskog krova Evrope do NBA

screenshot

Tog 8. maja, 2011., juniori KK Zagreb, savladali su Žalgiris sa 76 – 65 i popeli se na krov Evrope. Predvodio ih je Dario Šarić, danas igrač Phoenix Sunsa, sa triple doublom od 19 poena, 14 skokova i 10 asistencija. Ekipa koju je vodio trener Andrej Tesla utakmicu protiv Žalgirisa prelomila je na samom kraju treće četvrtine kada su napravili seriju od 11-0 i došli do 50-42.

Uz njega su u tom finalu odlično igrali i Mario Hezonja s 19 poena, 6 skokova i četiri ukradene lopte, te Dominik Mavra sa 16 poena, 6 skokova i 5 ukradenih lopti.

Dario je proglašen je za najkorisnijeg igrača turnira – u 4 meča beležio je 20.3 poena, uz 12.3 skoka i 6.3 asistencije.

Gde su danas?

Dario Šarić je danas profilisani NBA igrač koji u najjačoj ligi sveta igra svoju 4-tu sezonu.

Nakon Zagreba, Cibone i Efesa, dario se 2016, kao 22-godišnjak otisuno put Philadelphie, gde je sa Embiidom i Simmons činio sjajan trio 76ersa. Tada su i Phila, ali i Dario igrali najbolju košarku (14.6 poena, 6.7 skokova u njegovoj drugoj sezoni najbolji je učinak do sada). Nakon trejda, kratko se zadržao u Wolvsima, da bi ovu sezonu odigrao za Phoenix. U dosadašnjoj NBA karijeri beleži 12.2 poena, 6.2 skoka i 2.1 asistenciju.

Mariona Hezona bio je visoki, 4. pick, na NBA draftu a birao ga je Orlando Magic. Na Floridu, sa 20 godina, stiže iz Barcelone u kojoj je nagovestio svoj veliki talenat. Od svojih 5 sezona u NBA, prve tri je proveo u Orlandu gde je u trećoj beležio nešto bolje brojke (9.6 poena, 3.7 skokova, 34 % za trojku), da bi potom sezonu proveo u New Yorku a ovu u Portlandu, no čini se da se u niti jednom od ova dva kluba nije snašao.

Domin Mavra je nakon 2011, postao pravi globtroter. Šetao se od kluba do kluba – Zagreb, Split, Cibona (sa njom osvaja Jadransku ligu 2014.), Dabrowa, Karpos, Huventud, MZT (osvajač i MVP makedonskog Kupa), Liatkabelis, Krka, da bi bljesnuo u Zadru sa kojim je ove godine osvojio Kup i gde je proglašen za MVP-a Kupa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*