Izabrali ste najbolje krilo: Kukoč po meri Ostatka sveta!

Youtube / screenshot

U iščekivanju nastavka takmičenja na svim frontovima, sa fokusom na NBA ligu, ekipa Ostatka sveta odlučila je da vas aktivira i uključi u izbor najbolje petorke sa ovih naših prostora.

Završila je finalna borba za najbolje krilo, a u vrlo ujednačenom duelu našli su se Toni Kukoč i Dejan Bodiroga. U duelu u koji je dosada skupio najviše vaših glasova i komentara izuzetno tijesnu pobjedu odnio je Toni Kukoč. Skupilo se ukupno 1725 glasova, Toni je dobio 883, dok je Bodiroga dobio 842 glasa.


SALE I DRAŽEN NAJBOLJI NA PLAY I BEKU

Protekle nedelje završili smo sa izborom  najbolje ‘jedinice’ sa ovih prostora, a izbor nije bio težak – to je Aleksandar Saša Đorđević koji je u finalu dobio više glasova od Gorana Dragića, slovenačkog playa i iskusnog NBA igrača koji trenutno nastupa za Miami Heat.  Sale je na kraju dobio 20 % od svih vaših glasova.

U nimalo naivnom društvu, koju su činili Kićanović, Delibašić, Bogdanović, košarkaški genije i najbolji evropski scorer Dražen Petrović pokazao je da na ovoj poziciji nema kokurenciju.


U konkurenciji 32 igrača, Dražen je lako došao do finala gde je opet dvotrećinskom većinom glasova ‘pobedio’ Predraga Sašu Danilovića, još jednog sjajnog beka i rođenog pobednika.

Kukoč – drugo ime za svestranost i inteligenciju

Kakav je to igrač bio… Napisane su već stranice i stranice hvalospjeva o njemu i uvijek se čini da ih je premalo. Neki viši usud natjerao je tog višestruko talentiranog mladića da svoju energiju i svoj neosporni potencijal usmjeri ka košarci.  Hvala mu na tome što je izabrao košarku. Iako ne sumnjamo da se zadržao na stolnom tenisu ili nogometu ne bi postigao takvu slavu, jer u oba sporta je već kao junior osvajao šampionate. Mekane ruke, gracioznog trka, lakog koraka – što je sa svojih 207 cm visine svakako bio izazov- prkosio je mnogim zakonima fizike zavijajući u ‘crno’ svoje košarkaške protivnike i bacajući ih u očaj. Bilo kada bi se sručio u ‘reket’ i kao brzi vlak prohujao pored protivničke obrane i gotovo neprimjetno ‘servirao’ još jedno genijalno dodavanje ili bi naprosto preuzeo ulogu centra i elegantno zabijao koševe pored neusporedivo većih i težih centara.

Samo rijetki su imali tu sposobnost da sa jednakom lakoćom igraju sve pozicije u timu. Tko iole prati košarku dobro zna koliko je to teško. Kada si visok a igraš košarku put ti je manje –više predodređen. Igraš pozicije 4. Ili 5. Nema playa sa 207, ili možda ipak ima? Toni Kukoč je bio jedan od takvih igrača. Sa takvom motorikom bez problema se nosio sa mnogo nižim playavima, driblao, proigravao, zabijao trice ‘bez kosti’ i općenito dovodio do ludila kako suparnike tako i publiku. Lijepo je bilo gledati i živjeti sa majstorijama ovog genijalca. Bio je čista avangarda. Novost i osvježenje u košarci onog vremana.



Noviteti i elementi koje je unosio u igru ostali su do danas neprevaziđeni na ovim prostorima. Postavio je visoko ljestvicu koju još uvijek čekamo da je netko premaši. Imamo li se pravo nadati? Imamo naravno, a do dana kada se to dogodi na tronu je samo jedan i jedini neponovljivi. Kada je on bio na terenu košarka je bio neki drugi sport, iz neke druge vasione. Čisti užitak za istinske sladokusce i šmekere. Nitko nije mogao ostati ravnodušan na njegovu košarkašku inteligenciju koju su pljeskom znali nagraditi i njegovi ljuti protivnici. Kao onomad kada mu je čitavih 8 hiljada gledalaca u hramu Partizana pružila nezaboravan pljesak. To je bio pljesak upućen košarci koja je potirala granice, košarci koju je pružao ovaj virtuoz i koja nije isključivo bila svedena na pobjednike i poražene.

Beogradska publika znala je to nagraditi. I u NBA-u znao je pronaći put do zvijezda, igrajući za vjerovatno najjaču postavu u historiji NBA, Chicago Bulls sa neponovljivim Jordanom na čelu. Iako neosnovano osporavan od svog direktnog konkurenta Scottie Pippena na poziciji  na kojoj je igrao pa i uz dozu očite zavisti koju je osjećao, znao se izboriti za svoje mjesto pod suncem. Najbolji tzv. 6. igrač u čitavoj NBA. Uspjeh koji se ne smije podcijeniti kada se zna što je onda značio Chicago Bulls i općenito NBA.

Tokom svoje karijere Kukoč je bio tri puta prvak Evrope sa Jugoplastikom i sve tri puta MVP, tri puta prvak NBA sa Jordanovim Bullsima. Šampion Italije, Jugoslavije. Najbolji igrač Evrope 4 x, najbolji šesti igrač u NBA (1996). 11 reprezentativnih medalja – 8 sa Jugom (6 zlata, srebro i bronza) i 3 sa Hrvatskom (srebro i 2 bronze). Najkorisniji igrač SP u Argentini 1990 i Eurobasketa u Italiji 1991. godine.. U NBA je u proseku beležio 11.6 poena, 4.2 skoka i 3.7 asistencije.

Hall of Fame je ostao bolna tačka za Kukoča… U Kuću slavnih će ove godine ući Kobi Bryant, Tim Duncan, Kevin Garnett, Edy Suton, Rudy Tomjanovich, Tamika Catchings, Barbara Stevens i Kim Mulkey.

Ovo je ponovo izazvalo reakcije u Hrvatskoj, ali i među ljubiteljima košarke sa naših prostora i u SAD, jer je ponovo izostavljen – Toni Kukoč – sigurno ponajbolji košarkaš i izdanak jugoslovenske škole košarke i jedan od igrača sa najimpresivnijom karijerom u NBA. Podsetimo, u prošlogodišnjoj klasi (2019) stanovnik Kuće postao je Vlade Divac, a godinu dana ranije i Dino Rađa (2018).

Velika borba sa Bodibondom

Borba za najbolje krilo sa naših prostora bila je jako gusta. Favoriti su bili, ne nekim posebnim redom, Toni Kukoč, Dejan Bodiroga, Dražen Dalipagić i Peđa Stojaković, koji su i završili u polufinalu. Kukoč je dominantno pobijedio Dalipagića i ušao u finale, dok je nešto napetiji bio duel Bodiroge i Stojakovića.

Evo i kako je izgledao kostur nadmetanja za najboljeg krilnog igrača sa svim rezultatima glasanja:

Velikih iznenađenja u prvom krugu nije bilo. Favoriti su očekivano prošli, neki dominantnije nego drugi. Stojaković je odnio pobjedu protiv Radovića sa zasada rekordnih 98%. Najveća borba se vodila između Nikole Kalinića i Boštjana Nachbara. As Fenera je pobijedio sa 285 glasova naspram Nachbarovih 234 glasa.

U nastavku glasanja bilo je dosta komentara i dilema među našom zajednicom – da li je Luka Dončić krilo (igrao je u toj poziciji i u Realu i reprezentaciji Slovenije), da li je fer porediti njega koji je tek na početku karijere i Tonija Kukoča, zbog čega ne poznajemo dovoljno Dražena Dalipagića i njegove rekordne brojke, kao ni nedostižni rekord Žarka Varajića u finalu EL od 45 poena, dok su neki odlučili uskratiti svoje glasove u polufinalima iz poštovanja prema učesnicima…

Dominacija trofejnog dvojca

Zaključno sa posljednjim finalnim duelom zabilježeno je opet rekordan 16461 glas. Pokazalo se da izbor ipak nije samo stvar ukusa već i poznavanja košarkaške materije, košarkaških veština, pa i postignuća kandidata za najbolje krilo. Duel Kukoča i Bodiroge privukao je sjajnu raspravu, te gotovo 150 komentara, kako i priliči najglasnijem i najnapetijem duelu u dosadašnjem izboru.

Kukoč i Bodiroga svakako su igrači koje najviše volite, igrači za koje smatrate da bi trebali da budu u idealnoj petorci na poziciji broj 3. Nakon završetka glasanja 5 najpopularnijih je:

  • Toni Kukoč 22,9 %
  • Dejan Bodiroga 18,9 %
  • Dražen Dalipagić 8,9 %
  • Peđa Stojaković 8,8 %
  • Luka Dončić 7.3 %

 

1 Trackback / Pingback

  1. Biramo najboljeg krilnog centra, ovo je konkurencija... - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*