Neočekivani šampioni

Pinterest

Preneseno sa: Sve o NBA

Neočekivani prvaci, koji su bez velikih zvijezda drugu godinu zaredom pokušavali naći rješenje za Washington Bulletse.

Hall of Fame igrači ove generacije Sonicsa su Dennis Johnson, koji je tu čast vjerojatno zaslužio zbog kasnijih sezona u Bostonu, i Jack Sikma, koji je to priznanje dobio tek prošle godine.

Sezonu ranije su počeli sa skorom 5-17, a zatim je na mjesto trenera došao Lenny Wilkens. Shvatio je da ima prilično mladu i talentiranu ekipu i znao je točno što napraviti s njom. Odveo ih je te sezone u veliko finale, gdje su poraženi od Bulletsa u 7. meču serije.

Bez igrača koji se posebno isticao, Sonicsi su igrali timski – 7 igrača u rosteru je tu sezonu imalo dvocifren broj poena, a vjerojatno su bili i najbolja defanzivna ekipa u ligi. Gus Williams je predvodio strijelce sa 19 poena u prosjeku, malo iza njega su bili Dennis Johnson i Jack Sikma, a prvu petorku su zaključivali John Johnson i Lonnie Shelton. Svoj doprinos s klupe je davao, tada već veteran, Paul Silas.

Vidjevši u kojem smjeru ide ova sezona, Sonicsi su doveli Dennisa Awtreya iz Bostona. Centra koji je poznat po svojim dvobojima sa Abdul Jabbarom. To je urodilo plodom jer su Lakerse u polufinalu konferencije izbacili u 5 mečeva. Uslijedio je malo teži zadatak u nastavku doigravanja – Phoenix Sunsi predvođeni Paulom Westphalom. Nakon što su gubili 3-2 u seriji, s dvije tijesne pobjede su se plasirali u veliko finale gdje su ih čekali branitelji naslova, Bulletsi.

Dozvolili su Bulletsima tek prvu pobjedu, a onda s 4 vezane osvojili svoj prvi i jedini naslov prvaka u povijesti. Gus Williams je zabijao 26 u prosjeku, a Dennis Johnson je izabran za MVP-a finala.

Vidjeti ovakvu ekipu na vrhu lige je rijetkost, na pamet padaju tek Pistonsi 2004. Bez superzvijezda su ušli u povijest i diljem Amerike i svijeta ostali zapamćeni kao jedna od najdražih franšiza. Nažalost, danas ne postoje, ali nadamo se da će jednog dana ponovo zaživjeti NBA liga u Seattleu.

1 Comment

  1. ova ekipa je imala kemiju i srce na terenui bili su pravi fighteri tako se osvaja naslov igrom i borbom, igrali su 2 finala kasnih 70ih nitko nije htio igrat s seatleom bili su opaka ekipa.

1 Trackback / Pingback

  1. Nikad prežaljeni momci iz Kišnog grada - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*