The curious case of Hoodie boy!

Piše: Miloš Dimić

“Koš usrećuje samo jednog igrača, a asistencija dvojicu” – govorili su naši stari. Jedan čovjek koji se baš i nije pridržavao toga je Carmelo Anthony. Melo je jedan od najboljih pure scorera koja je NBA liga ikada vidjela. Nevjerovatno jak u napadačkoj igri, zabija na sve moguće načine. Odličan šut i sjajna post tehnika su ga činile nerješivom enigmom za većinu obrambenih igrača u NBA ligi. Terorizira obruče još od 2003. godine kada je došao u ligu nakon osvojenog NCAA naslova sa svojim Syracuseom. Glas izvrsnog scorera ga je pratio još od rookie sezon i gledajući njegova postignuća, slobodno možemo reći da nije razočarao.

Najbolji strijelac lige u sezoni 2012/13, 10 puta Allstar, 6 “gostovanja” u All NBA petorci i mnoštvo individualnih postignuća. Kada uđe u zonu nemoguće ga je čuvati, a to je najbolje demonstrirao na utakmici protiv Bobcats kada je ubilježio i svoj carrer high od 62 poena. U toj utakmici je postao i jedini igrač koji je postigao 60+ poena a da nije imao izgubljenu loptu, tu se najbolje očituje koliko Melo “voli” dodavati. Osim toga na utakmici protiv Wolvesa je zabio 26 uzastopnih poena svoje ekipe što je isto rekord. Njegov “gnjev” su osjetili i momci iz Nigerije na Svjetskom prvenstu gdje ima je utrpao 37 poena uz nevjerovatan šut.

Čini se da je sva ova postignuća Melo postigao sam, no zapravo je vrlo interesantna stvar da je Melo najbolje igrao kada je uz sebe imao kvalitetnog playmakera. Početkom karijere Melo je dijelio svlačionicu s Allenom Iversonom, legendom NBA lige. No poznato je kako The Answer nije klasični playmaker, već scorer što su uvidjeli u Nuggetsima i mijenjali su ga za šampiona Chauncey Billupsa. Prekaljeni veteran, šampion i MVP Finala s Pistonsima je stigao u pomoć Melu kako bi bio pomoć mladoj zvijezdi da napravi ozbiljan iskorak u playoffu.

Road do Conference Finals

Čim je Chauncey stigao, on i Melo su “kliknuli”. Billups je stigao nakon samo dvije utakmice sezone, a napredak u igri Nuggetsa se već vidio nakon samo nekoliko nastupa. Igra je bila tečnija, bolja, a Melo je “cvjetao”. Igrali su sjajnu košarku, te su napravili ozbiljan iskorak u playoffu. Prva runda im je donijela Hornetse Chrisa Paula, njih su riješili s laganih 4-1. Nakon toga Mavsi koji su izbačeni s istim rezultatom. Nažalost u Finalu konferencije Kobe i Lakersi su se pokazali kao prevelik zalogaj, no Nuggetsi su pružili odličan otpor i sa krajnjih 4-2 morali su potpisati poraz.

Vladala je euforija u Denveru, napravili su sjajan rezultat odmah u prvoj Billupsovoj sezoni u Denveru. Očekivale su se velike stvari u idućoj sezoni. Melo je ta iduća sezone bila možda i najbolja individualna sezona u Denveru. Ubacivao je 28,2 poena u prosjeku uz 6,6 skokova i 3,2 asista. Jedino je u sezoni 2006/07 zabijao više poena u prosjeku, no to je bilo neznatno, samo 0,6 poena više. Ponovo su završili na vrhu Northwestern divizije, sa trećim najboljim napadom Lige i očekivalo se da će barem ponoviti uspjeh iz sezone prije. Nažalost odmah u prvoj rundi su naletjeli na Utah Jazz s Deronom Williamsom i Carlosom Boozerom. Iako su vodili nakon prve utakmice kada je Melo ubacio 42 poena, na kraju su morali potpisati poraz i ispadanje u prvoj rundi.

Savior of New York

Iduća sezona je bila posljednja u dresu Nuggetsa, na polovici sezone je tradean u Meku košarke New York. Dočekan je kao spasitelj Knicksa, igrač koji će ih dovesti do najvećih visina. Ne može se  reći da se nije trudio. Melo je u Knicksima pružao bolje igre nego u Nuggetsima, no zbog nekih drugi stvari (uprava, Phil…) nje ostvario nikakav veći rezultat. No opet dolazimo do zaključka s početka teksta. Kada je u Knickse stigao Jason Kidd Melo je imao sezonu karijere. Završio je kao prvi strijelac lige, zabijao je 28,7 poena u prosjeku, s gotovo 50 % šuta iz igre. Kiddu je to bila jedina sezone u Knicksima,  i njegova posljednja prije umirovljenja, no odigrao je bitnu ulogu u rotaciji. Igrao je gotovo 30 minuta, te iako u godinama, odlično vodio igru. Te sezone su Knicksi napravili najveći iskorak u playoffu, stigli su do druge runde kada su ih izbacil Pacersi sa ukupnih 4-2.

Nakon toga slijedi pad za Mela. Iako je i iduće sezone imao 27 poena u prosjeku Knicksi nisu izborili ni playoff. Valja napomenuti da su tada playmakeri bili Felton, Prigion i naš Beno Udrih. Velika promjena naspram Kidda… Melo je izvrstan u onome što radi, a to je zabijanje koševa. Ako se na njega natovare i obveze kreacije za druge igrače, jednostavno više nije fokusiran na ono što najbolje radi. Kada je uz sebe imao iskusne veteranske playmakere Melo je pružao najbolje partije. Što je još bitnije od individualnih statistika, s ovim playmakerima Melo je imao i najbolje rezultate što se tiče playoffa. Finale konferencije s Nuggetsima i druga runda s Knicksima. Inače je redovno ispadao u prvim rundama, 6 puta s Nuggetsima, te 2 puta s Knicksima i 1 sa OKC-om.

Na kraju dolazimo i do Melovih nastupa za Američku reprezentaciju. Spomenuli smo već utakmicu protiv Nigerije kada im je utrpao 10 trojki u utakmici i 37 poena ukupno. No Melo je uvijek fantastično izgledao u dresu reprezentacije. Iako se može reći da bi uz takve igrače bilo tko izgledao dobro (čak i Faried…) moramo primjetiti da je Melo i tu bio fokusiran na ono što najbolje radi, a to je zatrpavanje koša. Najbolji je strijelac Olimpijske ekipe u povijesti, prvi po broju pogođenih šuteva, te drugi po broju pogođenih trojki. Također je 2016. bio i najbolji strijelac Olimpijske ekipe, kada je kao najiskusniji povukao i donio zlato Amerikancima.

Pod stare dane stigao je kod Westbrooka, koji je potpuno drugačiji tip igrača od gore navedenih playmakera. Početkom sezone se vidjelo da taj stil igre baš i ne odgovara Melu. U OKC-u je imao najgore proseke karijere, a bio je – što je za njega teško prihvatljivo – tek treća napadačka opcija.

Iako je oborio neke rekorde – postao je 21. igrač u NBA istoriji koji je postigao 25.000 poena u karijeri (od čega za Nuggetse 13.970 poena, 10.186 za Knickse, i 845 za Oklahomu do tog momenta), njegova karijera doživela je nagli pad. On je u svakoj osim u debitantskoj sezoni u OKC-u postizao najmanje 20 poena po meču, a u prošloj je bio na 17,6.

Nikako se nije mogao snaći u Thunderima, šut mu je bio katastrofalan i Melo je za tim bio više uteg nego pojačanje.

>> Melo, prodao si pobedu!

>> Melo ponovo prodao utakmicu

Rastanak je bio neminovan na kraju sezone, dogovoren je trade u Hawkse koji su mu nakon toga otkupili ugovor. U leto 2018, potpisao je za Rocketse, glavnog izazavača Warriorsima. Stigao je kod Hardena i Paula i ovo mu je poslednja prilika da uzme prsten. No, ni tu nije izdržao dugo.

Ljubav Carmela Anthonya i Rocketsa nije dugo trajala. ‘Uskoro se rastajemo,’ poručili su iz Houstona svojoj promašenoj investiciji svega dva meseca nakon što je sezona krenula, u decembru 2018. Melo je odstranjen iz tima ‘Raketa’, koje su se probudile nakon toga i napravile pozitivan score – sa Melom u timu 4 pobede i 6 poraza, bez njega 12 pobeda i 9 poraza do kraja godine, a potom na krilima Jamesa Hardena i do trećem mesta Zapada.

Poslednju utakmicu Melo je odigrao 8. novembra protiv svog bivšeg kluba OKC-a, gde je za 20 minuta dao samo 2 poena i šutirao 11-1 (ili 9 %)!!! Činilo se da je to možda je to i poslednja utakmica u Melovoj karijeri jer dugo vremena nitko nije interes da ga potpiše.

Da li je NBA legenda odigrala svoju poslednju utakmicu?

Ostaće zabeleženo da je Melo odigrao 10 utakmica za Houston, da je beležio 13.4 poena, 5.4 skoka uz 32.8 % uspešnosti šuta za tri poena.

Napokon – Blazersi

Prošlo je više od godinu dana bez Mela na NBA parketima. Točnije, 19. novembra potpisao je ugovor s Blazersima koji su mu odlučili pružiti još jednu šansu. Zach Collins je ozlijedio rame, oporavak još uvijek traje, a Blazersi su i u ovako kratkom rosteru imali još jednu veliku rupu pod košem. Melo se činio kao logično rješenje, no pitanje je bilo hoće li se uklopiti s Lillardom i McCollumom, dominantnim ball handlerima u Blazersima. Odgovor smo dobili vrlo brzo. Melo je postao jedan od najboljih igrača Blazersa, našao je balans između svojih solo dionica i uloge ispušnog ventila za dvojicu bekova.

Melo je pokazao kako još uvijek ima dosta u tanku. Do prekida sezone bilježio je u prosjeku 15.3 poena, 6.3 skoka uz 42.6% šuta iz igre. Četvrti je strijelac ekipe iza dvojca Lillard – McCollum i Hassana Whidesidea koji se prepodio od odlaska iz Heata. Blazersima opasno visi playoff, prekidom Lige šanse da se nađu u doigravanju su svedene na minimum. No, to je najmanje Melova krivica. Dokazao je svima kako još uvijek može itekako dobro igrati na najvišem nivou. Izgledno je kako će ga Blazersi vratiti i naredne sezone.

Kada pogledamo karijeru ovog sjajnog scorera, Melo je odigrao 16 sezona, za 5 klubova (Denver, New York, Oklahomu, Houston i Blazerse), odigrao je 1.114 utakmice, a beležio je 19,9 poena, 6.5 skokova i 2.9 asistencija po meču!

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Gde će ti duša, Melo? - Ostatak Sveta
  2. "Izvuću ću ono najbolje od Mela" - Ostatak Sveta
  3. U 5 dana zaradio više nego Davis, Giannis, Kyrie, Kawhi u celoj sezoni! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*