Gregov čovjek od povjerenja, koji je osvajao Ameriku i Europu

TheSportsDrop

Radoslav Nesterović je rođen pre 43 godine u Ljubljani, tada SFRJ, gde je njegov otac Čedo, inače rođeni Kraljevčanin, radio na železnici. Karijeru je gradio i u Partizanu, a te 1993. godine se 2.13 cm visoki centar obreo u šampionskoj ekipi KK Partizan. Već naredne godine se otisnuo na odiseju u PAOK, potom u Union Olimpiju, i na kraju je završio u Kinderu iz Bolonje. Sa Kinderom osvaja titulu prvaka Evrope, i nakon toga ide preko bare. Prvo, u Minnesotu.

1999. prelazi u Timberwolvse, gde je proveo pet sjajnih sezona. U toku 11 godina, noseći još boje Spursa, Raptorsa, Pacersa, beleži prosečno 6.8 poena i 5.1 skok. U sezoni 2004-05 zajedno sa kolegom iz slovenačke reprezentacije, Benom Udrihom u dresu Spursa, okitio se šampionskim prstenom NBA.

Poredeći NBA nekad i sad, i komentarišući odlazak mladih igrača sa ovih prostora u NBA, na primeru Bogdana Bogdanovića, rekao je sledeće:

“Bogdanović je u dobrom klubu. On je po meni jedan od najboljih igrača. Imao sam sreće raditi s jednim takvim igračem – Danilovićem. Strašno me podsjeća na njega. Najteži je taj prijelaz. Bogdan je rookie i svi će se pokušati dokazati preko njega. Savjet? Sve što je postigao u Europi više ne važi. Ovo treba shvatiti kao novi početak”.

Jedan je od retkih igrača koji u karijeri imaju osvojenu Evroligu i NBA titulu:

Kuzmić kao Kukoč, Tabak, Manu…

Za nacionalni tim Slovenije nastupao je na EP 2001, 2005 i 2007, te na SP 2006., bez većih rezultatskih uspeha.

2014. postao je generalni sekretar KS Slovenije, gde je radio na kreiranju tima koji se 2017. godine popeo na krov Evrope

1 Trackback / Pingback

  1. Naši u NBA: Srba i Hrvata za 9 petorki! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*