Radivoj Korać na Oscara Robertsona i Billa Russella, pogledajte kako je završilo!

Foto: Radiša Mladenović

Izvor: Žarko Dapčević, ex-Yu košarka

NBA All Star selekcija je krajem maja i početkom juna 1964. godine gostovala u Jugoslaviji i odigrala četiri meča, dva u Beogradu i po jedan u Zagrebu, Karlovcu i Ljubljani. Tako su ljubitelji košarke videli uživo zvezde američkih timova o kojima su mogli da se informišu samo preko novinskih članaka. Legendarni Bob Cousy koji se povukao godinu dana ranije (1963), predvodi u ulozi kapitena zvezde kao što su Oscar Robertson (MVP NBA lige 1964), Jerry Lucas (rookie godine), Bob Pettit (prva petorka lige), Bill Russell (druga petorka) itd. Uputili su se na evropsku turneju koja je činila ukupno 21 utakmicu, a jedna od stanica bila je i Jugoslavija. Trener je bio ujedno i trener dominantnih Boston Celtics-a, Red Auerbach.

Prva utakmica je odigrana 29. 5. 1964: NBA selekcija – Reprezentacija Beograda (98:51). Utakmica se igrala na Tašmajdanu, a prisutno je bilo 8.500 gledalaca. Najefikasniji kod domaćina bio je Radivoj Korać sa 20 poena, a kod gostiju Oscar Robertson – 31 poen. Timovi su nastupali u sledećim sastavima:

NBA Selekcija – Bill Russell 4, Bob Pettit 12, Oscar Robertson 31, Bob Cousy 6, Jerry Lucas 26, Tom Heinsohn 11, Tom Gola 8.

Reprezentacija Beograda – Slobodan Gordić 10, Radivoj Korać 20, Trajko Rajković 4, Miodrag Nikolić, Miloš Bojović 4, Vladimir Cvetković 4, Nemanja Đurić 9, Dragan Kovačić, Dragoslav Ražnatović, Dragutin Čermak, Tihomir Pavlović.

Drugi meč je igran sutradan, 30. 5. 1964. godine, takođe na Tašmajdanu; gledalaca 5.000. Pobedu je opet odnela ekipa američkih zvezda, ovoga puta 100:52. Najefikasniji kod domaće ekipe ponovo je bio Korać sa 16 poena, a kod gostiju Bob Cousy sa 25 poena. Kod domaće ekipe su bila dva nova imena u odnosu na prvi meč Josip Đerđa i Ratomir Vićentić. Timovi su nastupali u sledećim sastavima:

Reprezentacija Beograda – Slobodan Gordić 4, Radivoj Korać 16, Nemanja Đurić 8, Miodrag Nikolić, Josip Đerđa 6, Dragan Kovačić 2, Miloš Bojović 2, Vladimir Cvetković 4, Ratomir Vićentić, Dragoslav Ražnatović 8, Dragutin Čermak 2, Tihomir Pavlović.

Selekcija NBA zvezda – Bob Pettit 19, Bob Cousy 25, Oscar Robertson 16, Tom Heinsohn 16, Jerry Lucas 22, K.C. Jones 2.

Trener američke selekcije na turneji, legendarni Red Auerbach, je godinama kasnije u jednom novinskom intervjuu govorio o Bilu Raselu kao o najboljem igraču koga je trenirao, a kao primer njegove superiornosti naveo je situaciju sa turneje u Jugoslaviji kada je Rasel po njegovim rečima čak osam puta blokirao najboljeg igrača Jugoslavije (misli na Koraća) koji je zatim zbog nervoze isključen.

Domaći izvori ne idu u prilog ovoj izjavi jer je po statistici Korać na prvom meču postigao 20, a na drugom 16 poena pre isključenja. Takođe, u sjajnom tekstu na ovu temu (crosarka.com) može se pronaći citat iz izveštaja Tanjuga koji kaže da je Korać zaista isključen tokom druge utakmice (prigovor sudijama), ali da na tom meču Russell nije nastupio zbog povrede što se vidi i u zvaničnoj statistici. Sledeće utakmice NBA selekcija je igrala u Zagrebu i Karlovcu. Dana 1. 6. 1964 u Zagrebu, na Šalati, pred 7.000 gledalaca odigran je meč između NBA selekcije i reprezentacije Hrvatske koju su pojačali srpski košarkaši na služenju vojnog roka u Karlovcu, sjajni all-around Nemanja Đurić kao i Dragan Kovačić. Utakmica je završena rezultatom 93:71 u korist NBA zvezda. Najefikasniji kod domaćina sa 16 poena je bio sjajni Josip “Pino” Đerđa koji se na turneji ukupno istakao kao najbolji igrač domaćih odabranih ekipa za koje je nastupao u tri meča, dok je kod gostiju Oscar Robertson ubacio 24 poena. Timovi su nastupali u sledećim sastavima:

Reprezentacija Hrvatske: Boris Lalić 4, Slobodan Kolaković 2, Marko Ostarčević 2, Dragan Kovačić 11, Boris Križan 2, Željko Troskot 10, Josip Đerđa 16, Nemanja Đurić 12, Živko Kasun 8, Petar Skansi 4, Matan Rimac, Mirko Novosel.

Selekcija NBA: Bob Pettit 21, Bob Cousy 6, Tom Heinsohn 23, Oscar Robertson 24, Jerry Lucas 18, K.C. Jones 1, Tom Gola.

Naredna utakmica je odigrana 2. 6. 1964. godine u Karlovcu na popularnom Šancu pred 4500 posetilaca. I ovu utakmicu čak i lakše nego prvu dobila je NBA selekcija sa 110:65. Najefikasniji kod domaće ekipe je bio Đerđa sa 20 poena, a kod gostiju Tom Heinsohn sa 26 poena. Kod domaćina je bilo novih igrača Stjepan Ledić, Zlatko Kiseljak. Timovi su nastupali u sledećim sastavima:

Selekcija NBA – Oscar Robertson 14, Bob Cousy 16, Bill Russell 10, Jerry Lucas 16, Bob Pettit 18, Tom Heinsohn 26, K.C. Jones 10, Tom Gola.

Reprezentacija Hrvatske – Josip Đerđa 20, Nemanja Đurić 13, Dragan Kovačić 8, Živko Kasun 3, Boris Križan 13, Slobodan Kolaković 2, Marko Ostarčević 4, Petar Skansi 2, Željko Troskot, Stjepan Ledić, Mirko Novosel, Zlatko Kiseljak. Trener: Berislav Radišić.

Susret na Šalati se igrao na parketu koji je prebačen iz Ljubljane iz hale Tivoli i montiran na rukometni teren, dok se u Karlovcu na Šancu igralo na betonu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*