Kažu da je tada jedino trepnula – lopta!

screenshot

Kobe Bryant je bio košarkaška legenda, ikona. Superman Los Angelesa, Black Mamba košarke i sporta uopšte. Kada to izgovori čovek koji je protiv Kobea odigrao verovatno najprljaviju utakmicu u karijeri, onda vam je jasno kakva je košarkaška i ljudska gromada bio nastradali košarkaš.

Smrt Bryanta i njegove ćerke pogodila je i Matta Barnesa, koji će u košarkaškom smislu ostati upamćen kao neko ko je pokušao da izvede najsramniji potez na njemu, ali je on ispao posramljen, jer ga je Bryant ponizio svojom reakcijom, kada nije ni trepnuo na pokušaj provokacije sa loptom tokom izvođenja auta.

Barnes vs. Kobe

7. marta 2010. godine, košarkaši Magica savladali su na svom terenu Lakerse  sa 96 – 94, u “reprizi” NBA finala iz prethodne sezone. Ipak, i pored poraza “Jezeraša”, taj meč je u potpunosti obeležio Kobe, jednim delom zbog postignuta 34 poena, ali mnogo više zbog jedne reakcije, koja možda najbolje pokazuje njegov karakter.

Na nešto manje od 8 minuta i 30 sekundi do kraja treće četvrtine Orlando je bio u napadu i imao čeoni aut, koji se spremao da izvede Matt Barnes. Ubacivanje lopte iz auta je “branio” Kobe, pa je Barnes pomislio da je to prava prilika da posle nekih sukoba koje su imali pokuša da “iscima” u tom trenutku najveću zvezdu lige. Zamahnuo je i napravio potez kao da će poslati loptu pravo u lice Bryanta, da bi se potom zaustavio sa loptom u rukama na samo nekoliko centimetara od glave “Crne mambe”. Iako bi mnogi tada odreagovali na ovaj ili onaj način, Kobe nije ni trepnuo. Nije mu se pomerio niti jedan mišić, već je potpuno mirno, kao da je zaleđen, propratio pokušaj provokacije:

Barnesa je smrt Kobe Bryanta pogodila, kao i mnoge druge.

“Svi znamo kakav je igrač, ali bio je neverovatan čovek i roditelj. Pružao je svojoj deci neverovatnu ljubav. Čak je jednom prilikom na svoj rođendan pozvao moju decu da odradi s njima privatni trening, što je bilo nešto o čemu su oni sanjali, izdvojio je vreme na svoj rođendan da ih usreći. Svet je izgubio velikog košarkaša, ali Los Anđeles je izgubio superheroja. On je bio ovde više od košarkaša, on je ovde bio sve. Nikada nije izdao tim, dao je sve što je mogao,” rekao je Barnes posle tragedije.

Barnes je odmah posle sezone u Orlandu prešao u Lakerse, gde je dve godine delio svlačionicu sa Bryantom, koji mu je postao veliki prijatelj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*