Peđa: Odlučujući pogodak pred 15.000 protivničkih navijača!

Pinterest

Izvor: Sportska sećanja

Malo je onih koji prate košarku, a koji se neće složiti sa tim da je Predrag-Peđa Stojaković jedan od najboljih šutera u istoriji evropske košarke. Momak koji je globalnu slavu stekao partijama “preko bare”, kada je prvo sjajnim igrama u dresu Sakramento Kingsa, a potom i još nekih timova, godinama bio jedan od najboljih igrača NBA lige. Osvojio je Peđa Stojaković reprezentativnu svetsku i evropsku titulu, bio je šampion NBA lige, pobeđivao je na takmičenju u brzom šutiranju trojki na All-Star vikendu, a svoju veliku karijeru najavio je već kao “klinac” u dresu PAOK-a. Igrao je Peđa pet sezona za tim iz Soluna, pre nego što se sa 21. godinom preselio u Kingse, a iz njegovih dana u PAOK-u posebno se izdvaja jedan trenutak…

Sezona 1997/98, koja mu je ujedno bila i poslednja u Evropi, bila je i najbolja za Peđu Stojakovića u timu PAOK-a. Te sezone bio je jedan od najboljih strelaca domaće lige sa skoro 24 poena u proseku, beležio je i skoro 5 skokova po meču, a u Evroligi je postizao prosečno preko 20 poena. Sjajne partije te sezone, koje su nagoveštavale i njegovu uspešnu NBA karijeru, Peđa Stojaković “krunisao” je potezom koji će navijači tima iz Soluna još dugo pamtiti i prepričavati.

Peđa Stojaković je pružao briljantne partije u dresu PAOK-a iz Soluna.
Peđa Stojaković je pružao briljantne partije u dresu PAOK-a iz Soluna.

Igrao se treći meč polufinala plej-ofa prvenstva Grčke između Olimpijakos i PAOK-a. Po nekim procenama oko 15.000 navijača Olimpijakosa ispunilo je dvoranu u Pireju, kako bi pružili podršku domaćim igračima u susretu koji je odlučivao ko će na megdan Panatinaikosu u finalu prvenstva. Olimpijakos je bio aktuelni četvorostruki šampion Grčke, pa su svi verovali da će savladati te sezone dobri PAOK i proći u novo finale, ali…

U veoma “tvrdom” meču sa malim brojem poena, kakvi su se tih godina igrali veoma često u Grčkoj, ušlo se u neizvesnu završnicu. Kada su domaćini u poslednjem minutu imali vođstvo od 55:53, mnogi su pomislili da su nekako “pregrmeli” PAOK i ušli u finale, ali se gosti nisu predavali. Prvo su došli do izjednačenja, a potom su uspeli i da odbrane naredni napad domaćih i krenu po pobedu. Bilo je desetak sekundi do kraja, a lopta je bila u rukama Predraga Stojakovića.

Peđa Stojaković upućuje odlučujući šut na meču Olimpijakos - PAOK. Photo: Pinterest
Peđa Stojaković upućuje odlučujući šut na meču Olimpijakos – PAOK. Photo: Pinterest

Ostali igrači PAOK-a su se sklonili i pustili Peđu da rešava napad. Ispred Stojakovića se nalazio Dušan Vukčević, koji je bio odličan defanzivac, a ostali igrači Olimpijakosa bili su spremni da mu pomognu u nameri da spreče igrača gostiju da poentira. Na tribinama je bila ogromna buka, navijači su zviždali, a Peđa Stojaković je na oko 5 sekundi do kraja krenuo u realizaciju. Nadriblao je loptu na “45 stepeni” iza linije za tri poena, a potom se podigao na prelep skok šut, koji će ga krasiti tokom cele karijere. Bio je to trenutak za istoriju, Peđa Stojaković “cepa” mrežicu sa zvukom sirene, donosi pobedu PAOK-u i utišava publiku u Pireju. Ni to što je Dušan Vukčević pokušao da ga zaustavi, a Dragan Tarlać prišao da pomogne svom kolegi u odbrani, nije uspelo da zaustavi Stojakovića da odvede PAOK u finale. Dok je u dvorani vladao skoro potpun “muk”, Peđa Stojaković brzo utrčava u tunel, plašeći se eventualnog gađanja od strane razočaranih domaćih navijača, koje se, ipak, nije dogodilo.

U svojoj karijeri Peđa Stojaković je uradio dovoljno da postane sportski “besmrtan”, a jedan od takvih trenutaka je i onaj kada svojim pogotkom doneo PAOK-u plasman u finale prvenstva Grčke i postao “besmrtan” za navijače tima iz Soluna. Kako je izgledao ovaj legendarni pogodak možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*