Grizzlie, čija su leđa odredila sudbinu jedne franšize

Youtube / screenshot

Izvor: Nikola Novaković, Sportklub

Kada već govorimo o nadimcima, ovaj korpulentni centar bio je takođe poznat po originalnom nazivu – Big Country, koji je dobro ilustrovao njegovo poreklo iz ruralnog dela Arkanzasa. Bryant Reeves je u ligu došao kao centar od kojeg se očekuje velika karijera i kao lice nove franšize – Vacouver Grizllies.

U vreme proširenja NBA na Kanadu 1995. godine, publici naviknutoj na hokej bila je potrebna zvezda sa kojom bi mogli da se poistovete, a iz današnje perspektive deluje da je momak sa američkog juga verovatno bio pogrešno rešenje. Ipak, Reeves je bio veoma dobar igrač – u ligu je došao kao šesti pik drafta i to nakon veoma dobre koledž karijere na Oklahoma Stejtu. Nakon solidne ruki sezone, usledile su druga i treća, tokom kojih je Reeves imao 16 poena, 8 skokova i dve blokade, uz odličnu igru na niskom postu, karakterističnu za centre tog vremena.

Brajant Rivs

Getty Images Sport/Stephen Dunn/Staff

Nakon toga Reeves je počeo da oseća hronične bolove u leđima, a njegove statistike postajale su gore iz godine u godinu. U svojoj šestoj seriji u estetski hrabrom, tirkiznom drezu Grizzlies, Reeves je usred regularne sezone morao da prekine karijeru iz zdravstvenih razloga. To je bila velika šteta jer je Reeves zaista imao šta da ponudi NBA, a čak ga je nekoliko puta pohvalio i Shaquille O’Neal, rekavši da je Reeves igrač protiv kojeg mu je bilo najteže da igra zbog ogromne snage.

Na Reevesovu žalost, Grizzlies iz Vancouvera beležili su katastrofalne rezultate, a ono što je ligu zabrinulo još više je to da publika u Britanskoj Kolumbiji nije bila mnogo zainteresovana za košarku pored „živog“ hokeja. Posete su bile vrlo loše, rezultati još i gori, a na kraju sezone u kojoj se Reeves povukao čitava organizacija se preselila u Memphis, Tennessee.

„Big country“ danas opravdava nadimak – rukovodi velikim rančom na kojem uzgaja stoku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*