Savršena košarkaša oružja

Tokom godina videli smo mnogo igrači koji su ostavili veliki trag u ligi. Oni najbolji su gotovo uvek bili poznati po nekom “svojem” potezu. Kada god ga naprave, čak i ako znaš šta će uraditi, ne možeš to zaustaviti. Počevši od Jabbarovog sky hooka, sve do Dirka i njegovog šuta iz okreta.

Verujem da smo svi pokušali imitirati na neki način te poteze i finte. I na današnjim terenima možemo videti sve te poteze kako ih neki novi “klinci” rade. I usavršavaju. Zato je portal Fadeaway World odlučio izdvojiti najbolje “signature moves” svih vremena!

Manu Ginobili – Eurostep

Nama u Europi Manu je bio odpočetka poznat, no kada je došao u Ameriku bio je totalna nepoznanica. Čim je stigao odmah je iznenadio Amere i praktički “uveo” Eurostep u upotrebu. Ukršteni korak je postao zaštitni Manuov znak s kojim je mnoge obrambene igrače dovodio do ludila.

Dirk Nowitzki – šut iz okreta

Koliko je samo koševa ovaj Nemac ubacio na ovaj način. Sa njegovih 213cm ovo je praktički nemoguć šut za blokirati. No puno je teži od običnog fadeaway šuta, zato što si ovde samo na jednoj nozi. Telo lagano zabačeno nazad, visoki luk ko šuta, te pogađanje samog dna mrežice kao u većini slučajeva kada ga je izvodio Dirk.

Allen Iverson – crossover

Jedan od najbolji ankle breakera ikada u ligi. Iako je začetnik tog poteza Tim Hardaway, Iverson ga je verovatno najbolje radio od svih. Posedovao je neverovatnu brzu promenu smera, što je rezultiralo velikim brojem polomljenih zglobova. Već je u rookie sezoni pokazao da će ga biti iznimno teško čuvati, kada je Najvećeg Jordana gotovo bacio na pod s 2 driblinga.

Kobe Bryant – rad nogu

Kobe je zbog ovoga bio često prozivan za ball hoga, no niko mu ne može osporiti kvalitetu. Bio je bolji u radu nogu od većine centara, te je bio noćna mora za bekove koji nisu navikli igrati obranu u postu. Taj njegov okret oko jednog ramena i brzi šut je bio praktički nezaustavljiv i Kobe se nadavao koševa na ovaj način.

Hakeem Olajuwon – Dream shake

Kako je Kobe igrao u postu kao bek, tako je Hakeem mogao igrati izvana kao centar. Verovatno najtalentiraniji i tehnički najbolje doteran centar ikada je imao niz poteza i finti jednostavno nazvanih Dream Shake. Zaletio bi se ka košu, fintirao jednom i samo čitao obranu u gledao šta mu se nudi. U većini slučajeva je to bilo lagano polaganje, a i neki od najboljih obrambenih igrača nisu imali rešenja za njega. Pitajte samo Admirala Robinsona…

Kareem Abdul Jabbar – sky hook

Udica iliti sky hook je verovatno jedan od najpoznatijih košarkaških poteza ikada. Popularni horog je usavršio najbolji strelac lige u istoriji Kareem Abdul Jabbar. To je morao uraditi jer su mu u NCAA zabranili zakucavanje, pa je morao pronaći drugi način da postiže koševe. Do kraja sveučilišne karijere je usavršio horog, te ga nastavio naveliko koristiti i u NBA.

Michael Jordan – fadeaway

Ovaj popis ne može proći bez Najvećeg. Iako Jordan nije prvi igrač koji je šutirao ovaj šut, no prvi je počeo konstantno pogađati te šuteve. Naravno to se i dalje koristi, no većina njih nije tako dobra u izvedbi ovoga kao Mr. Air.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*