Kedar pod obručima

Youtube / screenshot

 

Piše: Dragan Stojić

Liban je poznat po kedru, drvetu otpornom na najveće patnje, botaničkoj vrsti koja je deceniju i po upijala krike iz pakla najkrvavijeg građanskog rata do onog u Ruandi 1994. godine.

U masi stabala koja su opstajala u najtežim okolnostima, NBA je liga je krajem osamdesetih godina minulog veka pod svoje obruče presadila snažan izdanak iz glavnog grada napaćene azijske zemlje.

Ronald Seikaly nije mnogo filosofirao, igrao je jednostavno i krajnje produktivno, verovatno i zbog toga što je ohađao Američku školu u Grčkoj, zemlji najvećih umova u dalekoj prošlosti. Višak pameti Rony je rasporedio na ostale sportove kojima se bavio u Eladi.

Prema lovačkim pričama  postoje ružičasti slonovi, zeleni konji, ali da se na ovom svetu mogu videti i narandžasti kedrovi prvi je dokazao junak ove priče 1984. godine kad je postao deo košarkaške družine Syracuse Orange.

Ni manje ni više, postao je ‘’paklena pomorandža’’ za svoje rivale, ljušteći ih toliko surovo da je postao jedan od naboljih igrača collegea kom je pripadao.

Kako je sve u njegovom životu bilo nekonvencionalno, tako je i i treća sreća postao broj 4 na njegovom  narandžastom dresu, koji je povučen iz upotrebe na  Syracuse univerzitetu.

Pre ‘’vrućih’’ pantalona Lepe Brene, Floriđane je ugrejala košarkaška vrelina, a u Miamiu su od 1988. pletene NBA mrežice, pošto je ovaj grad tada dobio svog predstavnika u najjačoj basket ligi na svetu.

Prvi izbor Heata na draftu nije bio Sonny Crockett, već podjednako dobar strelac, čiji je jedini ‘’porok’’ u Miamiu bio punjenje protivničkih obruča i hvatanje odbijenih lopti, što je demonstrirao već od druge sezone u majici kluba sa užarenom loptom, beleživši iz godine u godinu double-double učinak, dok ga je statistika često prepoznavala kao vođu ekipe, najpre 1992/93. kad je u ligaškom delu takmičenja beležio 17,1 poen i 11,8 skokova po utakmici.

Iako je oružani sukob u zemlji njegovog rođenja okončan 1990. godine, Ronaldu je i dalje bilo do rata, pa  je šest godina posle ulaska u NBA karavan otvorio novi front prelaskom u redove Ratnika iz San Francisca.

Za nijansu slabijim oružjem nego na Froridi pucao je ka obručima sezonu i po u dresu Golden Statea (oko 12 poena i nešto manje od 8 uhvaćenih lopti u proseku), a upamćen je i kao buzzer beater u duelu protiv HIV-a, pošto je podržao Magica Johnsona u njegovom povratku na teren uprkos svemu, čak su odigrali ‘’ 1 na 1’’ kako bi opasnom virusu stavili do znanja da pojedinac, pa ni sam HIV, ne može biti jači od ekipe.

Ostalo je da zapevaju i ‘’zaliju’’  zbog Johnsonovog  povratka u elitu, čak im DJ nije bio potreban, Rony je majstor tog zanata, međutim Earvin svoju  magiju nije preneo na Libanca  u Californiji već na dobro poznatom mestu – Floridi, jer je krajem 1996. godine Seikaly zaigrao za  Orlando Magic.

Da li zbog različitog muzičkog ukusa ili, možda, što je ‘’jezero’’ u Los Angelesu prijatnije za kupanje od voda Atlanskog okeana, Shaquille O’Neal se neposredno pre Ronyjevog dolaska u novi klub preselio u Lakerse i prilika da na repertoaru bude  šampionska rap numera je otišla u nepovrat.

Muzička prilika je propuštena, košarkaška nije.

Šutirao je po pravim taktovima, skakao još boljim, što mu je donelo 4 poena više po utakmici nego dok je branio boje Warriorsa, zvanje najboljeg skakača ekipe u regular seasonu, samo što je play off nešto drugo, ljuti rival Miami Heat je u prvoj rundi doigravanja 1997. spržio notnu svesku takmacu iz iste savezne države i takmičarska godina je okončana neuspešno za Magične.

Realnost je naredne sezone neutralisala magiju, Rony je na polovini takmičenja 1997/98. upao u Mrežice.

Uprkos sjajnih 16,4 poena i 8,7 skokova, prvi libanski košarkaš u National basketball association je ulovljen od strane New Jersey Netsa, hteo ne hteo morao je upoznati okolinu New Yorka.

Mrežice na obručima suparnika njegovog novog kluba bile su sve netaknutije, dok su njegovo telo ‘’cepale’’ povrede, tako da je Ronaldov doprinos bio u skladu sa okolnostima.

Nisu statističari ‘’progutali’’ cifre, zaista pored Seikalyjevog imena iz vremena provedenog u Netsima stoji – 3 poena i isto toliko uhvaćenih lopti u 18 susreta!

Ovaj svet je surov, matematika još surovija, a nepravda još gora od svega navedenog zajedno, a kazna se ogleda u činjenici da mu svega 0,5 skokova u proseku nedostaje za karijerni double – double učinak, uz skoro 700 odigranih bez play offa.

Ne vredi biti Kalimero, nema efekta kukati na nepravdu jer je najčešće izostajala, već je bolje naći utehu nego tamo gde vlada mir.

Vrata ka njemu su mu otvorena baš tamo gde ona postoje u Barceloni, u kojoj je okončao karijeru pre dve decenije.

Kedrovi imaju dušu, košarkaška istorija Ronyja Seikalyja.

Teško da je u pitanju slučajnost.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*