Peđina “osveta” Mambi

Početak ovog stoljeća u NBA ligi je zasigurno obilježio rivalitet Kingsa i  Lakersa. S jedne strane Kobe, Shaq, Horry, a s druge Peđa, Divac, Webber, Bibby i ostali članovi te sjajne ekipe. Sjećamo se kako su Kingsi pokradeni u Finalu konferencije protiv Lakersa, u godini kada su igrali najbolju košarku lige, ujedno i najugodniju za oko. Tih godina možemo slobodno reći da je počelo rivalstvo između Kobea i Peđe Stojakovića.

Sve je počelo 2004. godine kada je Peđa uništio Lakerse u regularnoj sezoni. Tada je ekipa iz LA-a bila krcata zvijezdama, osim Shaqa i Kobea tu su bili i Malone, Payton, Fisher i ostala ekipa koja je na kraju ipak morala potpisati poraz od Pistonsa u finalu. Peđa je ušao “u zonu”, praktički nije mogao promašiti i ubacio je 37 poena, pogodio 7 trojki iz 11 pokušaja i nadigrao Bryanta koji je ubacio “samo” 35 poena, no za to mu je trebalo čak 10 šuteva više.

Ta ekipa Kingsa se nažalost raspala, a Peđa je otišao kod Chrisa Paula u New Orelans. Iako je imao dosta problema s povredama, te nije mogao pružiti 100% svaku utakmicu, jednu je odigrao fenomenalno. Možda i najbolja utakmica karijere, 10 pogođenih trojki za Peđu što je ujedno i rekord Hornetsa. 36 poena na kraju, a još fascinantnije je bilo to što je Peđa promašio samo 3 lopte za tri poena.

-“Peđa je šutirao nevjerovatno dobro danas. Ne smijete ga pustiti da se razigra, no sada je lekcija naučena.”-izjavio je Kobe poslije utakmice.

Čini se da Kobe ipak nije ništa naučio iz te utakmice. Peđa je još jednom promijenio klub, te ovaj puta stigao u Mavse kod Dirka. To će se pokazati kao odličan potez, jer se na kraju okitio i naslovom prvaka u ovoj ekipi, a još je jednom protiv Kobea i Lakersa demonstirao silu i da još nije za penziju. Ovaj puta su se susreli u playoffu i Peđa je bio jedan od glavnih razloga zašto su Mavsi počistili Lakerse u toj seriji.

Prvo je u trećoj utakmici pogodio neke bitne šuteve u preokretu i zajedno s Dirkom pomogao Mavsima da dođu na 3-0.

A onda je u četvrtoj utakmici ušao s klupe i utakmicu završio sa savršenim šutom 7/7 i ukupno 21 poenom za završni udarac Mavsa. Lakersi su ispali, a Mavsi su te godine stigli do naslova prvaka nakon kojega je Peđa odlučio reći zbogom košarci.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*