Hladnokrvni egzekutori

Preneseno sa: kosmagazin.com

Piše: Tibor Sekulić

Košarka je kolektivni sport, no ponekad su najbolji strijelci svojih momčadi isti kao i sportaši u nekom individualnom sportu. Obično igraju na poziciji bek šuter, no dotaknut ću se u ovom tekstu ludih strijelaca i na drugim pozicijama.

Prahistorija

 U NBA, sve se opet vrti oko Lakersa i Celticsa prije 70-ih godina 20. stoljeća. Tada su centri bili bitniji nego danas, barem kao strijelci. Mnogi su utkali put ka modernoj košarci, no Wilt Chamberlain, centar, gorostas, strši iznad svih. Po raznovrsnosti, Oscar Robertson, Big O. iskače kao referentna točka tog vremena, danas to jedino Westbrook prati, tu vrstu triple-double statistike.
Lebron Džejms, Vilt Čemberlen i Majkl Džordan

Prekretnica

Pistol Pete i Dr J će za mene uvijek biti oci košarke 1970-ih, avangarda, svaki na svoj način, da ne ponavljam riječi iz mog zadnjeg teksta. Jerry West iz Lakersa je bio opasan tip, netko tko s onakvom ozbiljnošću gađa koš sa svoje polovice u NBA finalu, jedino Steph Curry danas bi imao legitimitet učiniti nešto slično. Havlicek je bio nešto drugo, klasinčna igračka veličina Celticsa u oba pravca, kao i Russell, Bird, McHale, Pierce, u Celticsima ništa ne ide bez obrane.

Vrhunac košarke

NBA osamdesetih, posebno Larry Bird, kakav strijelac, kakva vizija, neponovljivo. Magic je bio pre-opsjednut asistencijama da bi bio upamćen kao strijelac, no u prebitnim trenucima, kao pravi šampion i vođa, bio je i to. Bird i Magic su statistički blizu po prosjeku koševa, no tom podatku je kumovala kronična (sedam posljednjih godina karijere) Birdova ozljeda leđa, bez nje, sišao bi Magica još više u koševima, kao i mnoge druge, bio bi u top pet strijelaca NBA lige svih vremena, no i ovako je upamćen ko legenda. Legende su i Dominique Wilkins, Bernard King, Joe Dumars, Clyde Drexler, Chris Mullin.

Lari Bird i Medžik Džonson

Space Jam

Individualno, Jordan je najbolje pokazao 80-ih godina, no to bi bilo ništa bez šest naslova 90-ih, i to bez poraza u finalima. Jedina momčad u povijesti lige, kakva momčad, to treba gledati na YouTube s vremena na vrijeme i guštati! U to vrijeme već su stasali Reggie Miller, Penny Hardaway, krajem tog desetljeća, Bryant i Iverson su već stupili na scenu, od te dvojice, Bryant je bio makijavelistički tip, Iverson nešto kao gangsterska verzija Maravicha, previše neprilagođen za mašineriju NBA lige.

Spursi kontra dinastija

Parker je bio, ako pitate Air Jordana, i još uvijek je, veličina. Uz Duncana, Ginobilija i društvo, prkosio je Lakersima i Celticsima u prvom desetljeću ovog vijeka. U Celticsima je uz Piercea i Garnetta igrao izvjesni Ray Allen, mamice, kakva ubojitost, k’o Robben u nogometu, znaš što će učiniti, a ne možeš mu ništa. Vince Carter mora biti spomenut, čudo od atlete, znalac!

Toni Parker i Vins Karter

Californication

Steph Curry je postavio nove granice, Clay Thompson nekad igra kao u nekoj ludoj ekstazi, dodajte im Duranta i Cousinsa, strijelce svoje vrste, što možete tom stroju? Ove godine nešto slično se pitaju i LeBron James i James Harden, isto kao i Greek Freak, Embiid, Jokara, Uncle Drew i moj osobni favorit, čvrsti gospodin Leonard, dislociran u Toronto. Što su odgovorili sami sebi, ostaje nam vidjeti u kasno proljeće ove godine.

P.S.

Svijet kontra Amerike

Zabijalo se i izvan NBA lige. Korać je u prahistoriji bio europska inačica Chamberlainea. Juga je imala centre moći, Ćosić i Derđa su na mapu stavili Zadar, Kićo i Praja Partizan, Moka Zvezdu, Kinđe, Žarko i Raša Bosnu, Sveti Nikola i Dražen Lokomotivu\Cibonu.

Nikola Plećaš zaslužuje posebnu priču, poglavlje, pa i roman, Mišo Kovač zagrebačke košarke, bitna karika u reprezentaciji, danas skromno se maknuo u stranu, poručuje svima: POGLEDAJTE STATISTIKU, ONA JE MOJE DJELO, REZULTATI GOVORE ZA SEBE! Kao Dostojevski,Greta Garbo, Štulić i Billy Wilder, maknuo se da se karijera još bolje vidi, za one koji žele vidjeti. Svetog Nikolu treba pa makar još stoput spomenuti, nemjerljiv je njegov doprinos košarci na ovim prostorima!

Nikola Plećaš

Naravno, bili su tu još i Rato i svi oni splitski velikani, svijet je dao nešto, ne samo ex Juga, od Gallisa, Schmidta, svih onih ruskih i baltičkih genijalaca.

Svijet se vrti, baš kao lopta koja ide u koš, i baš kao obrambeni koji čuva Ray Allena, zna unaprijed što će se dogoditi, a ne može učiniti ništa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*