“Jugoslavija 1991. je najbolji evropski tim u istoriji”

Preneseno sa: sportklub.rs

Piše: Saša Ozmo

Legendarni italijanski košarkaš Antonelo Riva kaže u intervjuu za Nezavisne da je Jugoslavija jednostavno bila predobra u finalu Evropskog prvenstva 1991. godine.

Jugoslavija je u polufinalu deklasirala Francusku 97:76, a Italijani su u finalu pali 88:73. Tim su činili Zoran Sretenović, Velimir Perasović, Aleksandar Đorđević, Toni Kukoč, Žarko Paspalj, Jure Zdovc, Predrag Danilović, Branislav Prelević, Vlade Divac, Arijan Komazec, Dino Rađa, Zoran Savić. “Bili su prejaki za sve, bio je to najveći tim koji je Jugoslavija imala i verovatno najbolji u Evropi svih vremena. Pokušali smo sve na tom meču, ali bilo ih je nemoguće pobediti, protiv tako jakog protivnika nikada nisam igrao. Svaki igrač u timu je imao karakteristike kao Đorđević. Recimo, Vlade Divac je bio snažan kao i mnogi centri, ali je tehnički bio fantastičan igrač koji je bio vrhunski dodavač. Imao sam sreću da igram i u timu s njim za ol-star ekipu Evrope, proveli smo nedelju dana zajedno. Radi se o sjajnom čoveku i igraču”, rekao je 55-godišnji Riva u intervjuu ze Nezavisne.

Takođe, nekadašnji bek Kantua i Milana dotakao se promena u sadašnjoj košarci.

“Košarka se mnogo promenila 2000, kada je vrijeme za napad ograničeno na 24 sekunde. Time se ne dozvoljava timu da previše ide na jednog igrača šutera. Sada se mnogo više vrti pik-en-rol, a lopta ide igraču koji prvi ima poziciju da šutira. Drugi razlog jeste to što su do unazad nekoliko godina igrači mnogo radili na svom šutu, a sada se mnogo više radi na fizičkoj pripremi. Danas ima i mnogo više utakmica nego nekada, timovi moraju da se pripremaju na taj način, a igrači nemaju mnogo vremena da rade na sebi”, dodao je Italijan.

2 Comments

  1. Mala ispravka: nije Bane Prelević bio deo te sjajne generacije, nego je Zoran Jovanović uzeo svoje drugo uzastopno zlato sa velikih takmičenja zahvaljujući sukobu Dude Ivkovića za Stojkom Vrankovićem.

1 Trackback / Pingback

  1. Poslednji aplauz Toniju Kukoču u Beogradu - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*