Neobična porodična priča, rekordni učinak u NBA, i – kobna povreda

screenshot

Za nedelju, 15. marta, bio je najavljen povratak na teren Jusufa Nurkića. Centar Portlanda i BiH reprezentacije tako se trebao vratiti nakon više od godinu dana odsustva, nakon preloma noge. No pandemija Covid-19 odložila je taj povratak, kako stvari stoje za sada, za kraj jula.

Nurkić je značajan igrač za Bazerse, koji su bez njega u ovoj sezoni, grcali i još uvek su bliže ispadanju nego plasmanu u play off.

Ne tako davno, kolega sa sajta Inforadar, podelio je sa nama ovu priču. Doduše, znalo se da je ona nekim načinom neobična, ali baš ovako…

Priča datira iz avgusta 1994. godine, kada je u ratnom vihoru, u jednoj ratnoj bolnici u BiH prije vremena rođena beba teška više od 5 kilograma. Doktori su zakazali hitan konzilij, bolnicom se brzo proširila vijest, gotovo svi su ostali u čudu! Ipak, osoblje bolnice je bilo ponosno što je u vremenu kada su mnogi proživljavali sa pola kriške hljeba na dan tako nešto moguće. A kada se u hodniku pojavio sretni bebin otac, šef konzilija je samo odmahnuo rukom, promrvljavši doktorima: “Ništa, otac mu je kao Tarzan, vratite se svojim poslovima!”

Kakav otac, takav sin

Bio je to Hariz Nurkić, čovjek visok 2.08 i težak oko 200 kilograma, a beba je bio Jusuf. Sve ostalo je istorija. Nije to više ni anegdota, no moramo je ispričati za one koji ne znaju. Jusuf Nurkić ni po čemu nije odavao izgled nekoga ko će jednoga dana narasti iznad 2 metra i postati košarkaška zvijezda. Čak ni on sam u to nije vjerovao. No, sve je promijenio jedan događaj. Menadžer koji po Bosni “lovi” košarkaške talente, Enes Trnovčević (čovjek koji je, dokazano, usrećio mnoge košarkaše, usmjerivši njihov talenat prema ovom sportu onda kada ni sami u to nisu vjerovali), čuo je za jedan događaj koji se prepričavao tuzlanskim mahalama. Pričalo se, ima jedan policajac, baš onako visok i snažan kao bizon, ufatio je i razbacao 13 (slovom i brojem, 13!!) tipova koji su pravili probleme! To je bio Hariz, inače policajac iz Živinica, a anegdota je istinita. Enesu je bilo dovoljno. Želio je silno upoznati tog čovjeka i upitati ga ima li sinove, u uvjerenju da bi njegovi potomci, zbog Harizove motorike i sposobnosti, mogli postići velike rezultate u svijetu košarke.

Otac Hariz Nurkić sa familijomm na jednoj od NBA utakmica

I tako je sve krenulo. Iako pomalo u nepovjerenju, Hariz je ipak dopustio svom sinu da ode “trbuhom tza kruhom”, najprije o Sloveniju, gdje je Juka završavao školu i počinjao prve ozbiljnije košarkaške korake. Od tada do danas, prošlo je tek nekih osam godina (!), a Nurkić je postao zvijezda NBA!

Jusuf Nurkić, neverovatni performans i kobna povreda

Da ga je poslužilo zdravlje, Jusuf Nurkić bi sa svojim Portlandom u protekloj sezoni dogurao daleko. Nesretni lom noge sprečio ga je da svoju najbolju sezonu u karijeri okruni i sjajnim timskim plasmanom pa i možda nekom vrednom individualnom nagradom. Nurkić se nametnuo kao jedan od najboljih centara lige i ponajbolji među našima u zaštiti svog obruča. U svega 27 minuta na parketu davao je 15.6 poena uz 10.4 skokova a prema PER-u (23.4) među 20 je igrača lige. Nurkova utakmica protiv Kingsa bila je košarkaško remek delo, nešto što nikome pre njega nije pošlo za rukom – 24 koša, 23 skoka, 7 asistencija, ukradenih lopti i 5 blokada! Nakon toga meča, i 5×5 alerta, o Juki se pričalo kao legitimnom All Star kandidatu:

NAKON SJAJNIH IGARA UTAKMICA ZA „ALL STARA“: Jusuf Nurkić ušao u historiju NBA lige!

U trenutku tragičnog loma noge, Jusuf je bio 13. skakač i 15. bloker lige, a tokom sezone odigrao je više impresivnih utakmica, zabeležio i prvi TD karijere, ali i napredovao u brojnim segmentima igre. Pretvorio se u finog asistenta (3.2 dodavanja po susretu), a najviše je napredovao u izvođenju slobodnih bacanja (77 % što je za 14 % više od prethodne sezone).

U pobedi nad Brooklyn Netsima, 148 – 144, Nurkić je pred sam kraj utakmice slomio nogu i ostavio sve ljubitelje košarke u šoku. Samo 2 minute i 22 sekunde ostalo je do kraja utakmice kada se desio najgori scenarij za bh. centra. U borbi za loptu i skok u napadu Nurkić je nezgodno pao na teren i slomio levu nogu. Ležao je nekoliko minuta na terenu, nakon čega je odveden u bolnicu.

I u ovoj utakmici Nurkić je imao sjajan učinak. Postigao je 32 poena, 14 skokova i 5 asistencija.

1 Trackback / Pingback

  1. Spas u posljednji čas - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*