The Round mound of rebound!

Screenshot / Youtube

Piše: Nemanja Stevanović

Ako zamislite čoveka visine manje od 2 metra i tezine 120kg prvo ce vam pasti na pamet spor debeo lik koji nije u stanju da potrči ili skoči. Verovatno bi ste bili u pravu kada ne bi govorili o coveku za koga je tezina bila samo broj.

Charles Barkley je rođen 1963. godine u Leedsu Alabami gde je i nacinio svoje prve košarkaške korake u obližnjoj srednjoj školi. U prvoj godini mladi Charles bio je visok svega 177cm i tezak 100kg i nije uspeo da upadne u prvi tim, ali za samo godinu dana je izrastao 16 cm sto je bilo dovoljno da u drugoj godini srednje škole uđe u prvi tim gde je do kraja svog školovanja postao glavni igrač. U zadnjoj godini srednje skole doveo je svoj Leeds do polufinala drzavnog prvenstva srednjih škola, gde je primećen od strane mnogih koledža.

Nakon završetka srednje skole na redu je dosao odabir koledža. Mladi Charles je bio jedan od najboljih košarkaša svoje generacije u Americi, te je imao više ponuda međutim on se odlučio za ne tako poznati Auburn. Koledž koji do tada nije imao apsolutno nikakvih uspeha u kosarci. Nakon dosta godina otkrivena je misterija oko toga zašto je Charles odabrao bas Auburn. Naime čelnici Auburna su imali interesantnu ideju kako da privole Barkleya da se odluči za njih pa su ga odveli u striptiz klub. -“Kada sam video sise koje je imala Bafi, znao sam da ce Auburn zadovoljiti moje akademske zahteve.” -rekao je Charles.

Pre Barkleya Auburn nije nijednom bio na NCAA turniru,za prolaz je bilo potrebno biti šampion SEC(Southeastern Conference Teams). Charles je predvodio svoj tim 1984. do osvajanja SEC divizije, te je naravno uzeo u MVP titulu. To je bio prvi nastup Auburna na NCAA turniru. Zanimljivo je to da je na koledžu, iako visok samo 198cm(mada kako je sam Charles rekao u svojoj autobiografskoj knjizi zapravo je bio visok 193cm), zbog svog osećaja za skok,visine i tezine igrao je centra. Čak i s tom visinom dominirao reketom pa je dobio nadimak ” Round Mound of Rebound”.

Prvi nastup na NCAA turniru završio se nesrećno porazom od Richmonda od samo pola kosa razlike (72-71). To je ujedno bila i njegova poslednja godina na Auburnu koji je zahvaljući Charlesu privukao jos budućih NBA kosarkasa (Chuck Person,Chriss Morris,Frank Ford,Gerald White). Kasnije je Auburn nastupio na dosta NCAA turnira.

Odlučio je da se prijavi za draft 1984 godine, gde je bio predviđen kao top 10 pick. Philadelphia je imala pravo na 5. pika, a mesec dana pre drafta se odlučila da će izabrati Barkleya. Malo pre drafta Philadelphia ga je zvala i rekla mu da ce ga birati na 5. mestu ,ali da žele da svoju kilažu spusti na manje od 130kg. Što je on i uradio. Sa 136kg smanjio je na 128. Međutim ono što Charles do tada nije znao je koliko novca mu Phila može ponuditi u potencijalnom ugovoru. Noć pre leta u Philadephiu njegov agent ga je pitao: – “Znas da ukoliko te Philadephia draftuje dace ti 75 000 dolara,zar ne?”-. Na šta je Charles odgovorio“Brate,nisam napustio koledž zbog 75,000, imamo problem!” -“Trenutno tezis oko 128kg, da li mislis da mozes da predjes njihovo ogranicenje tezine?“- Charles je samo rekao “Idemo u izlazak!“.

Otišli su u restoran Charles je naručio dva Grand slam breakfasta(klasican veliki američki doručak: dva jaja,slanina,kobasica ,američke palačinke) dva ogromna hamburgera. Ujutru jos dva Grand slam breakfasta i otisao je na let za Philadelphiu,tezio je neverovatnih 137 kilograma. Bio je presrećan jer je bio ubeđen da ga Phila neće draftovati. Medjutim prevario se.”Kada sam čuo da me je Phila ipak izabrala kao 5. pika mislio sam u sebi koje sranje” svi oko njega su bili srećni jedino je Charles bio vidno nezadovoljan.

Philla je bila sampion 1983 godine u sastavu je imala zvezde kao sto su Julius Dr.J Erving, Maurice Cheeks i čovek koji je pomogao Barkleyu da shvati gde je došao i počne da poštuje tim. Kako je sam Barkley rekao -“Najbitnija osoba u mojoj košarkaškoj karijeri, moj uzor Moses Malone”-. Barkley nije imao lošu rookie sezonu. Završio je u All rookie first team-u, međutim mogao je još bolje jer njegovo zalaganje nije bilo na zavidnom nivou. Zbog nezadovoljstva ugovorom i minutažom, pitao je zbog čega on igra toliko malo, a Moses mu je odgovorio -“Lenj si i debeo“- i savetovao ga da smanji težinu. Sam Charles je priznao kasnije da je bio jako lenj i da ta lenjost potiče sa koledža kako on kaze “Bio sam previse dobar čak i tako lenj, pa sam mislio da nije potrebno veće zalaganje”.

Pod mentorskom palicom Mosesa Malonea Charles je smanjio kilažu, lenjost je nestala i što je još bitnije zavoleo je Philadephiu. Do zadnjeg dana Mosesovog života Charles mu je bio zahvalan za svoj uspon u karijeri. – “Kada god bi se videli uvek bi mu se javio sa Hey Dad”.- U svojoj rookie sezoni je kao igrač sa klupe došao je do finala konferencije gde su ih izbacili Celticsi. U drugoj sezoni je uticaj Mosesa došao do izražaja, Barkley je bio lider svog tima u skokovima i poenima,  te se učvstio na poziciji startnog krilnog centra. Izabran u drugu petorku lige, medjutim i pored njegovih odličnih igara Philla je bila zaustavljena već u drugom kolu od Bucksa.

Tradeom Malonea i odlaskom Dr.J-a u penziju Barkley dobija svu slobodu i postaje prva zvezda tima što pokazuje jednom od najboljih partija u tom periodu. 41poena 22skoka 5asista i  6 ukradenih lopti te je u to vreme bio prvi igrač kome je to pošlo za rukom. Prvi put je bio All star te sezone, te je ponovo u drugom timu All Nba timu. Međutim nije uspeo da udje u Playoff. U svojoj poslednjoj godini u Philli je u cast Magica (iza koga je bio u izboru za Mvp-a 1990 godine) kome je te godine dijagnostikovan Hiv umesto svog broja koji je imace nosio (34) odlucio je da te godine nosi broj 32. Za 8 godina u Phili je postao izgrađen igrač, redovni član Allstara i All Nba petorku.

1992 godina je jedna od najbitnijih godina za Charlesa.- “Ja sam naveći fan Charlesa Barkleya, ali nekad moras da napravis veoma teške odluke nije bilo lako ali definitivno smo smo morali da da napravimo neke promene”-rekao je Jim Lynam odmah nakon dogovorenog tradea u kom je Charles Barkley prešao u Phoenix. -“Veoma je tesko. Ne znam da li sam tužan ili srećan ili nešto drugo. Ovo je biznis, uživao sam u Philadephi.” rekao je Bakley odmah nakon dolaska u Arizonu. Koliko mu je legla promena odmah je bilo jasno. Prva sezona u Phoenixu je prošla sjajno. Bio je MVP lige i došao do finala gde ga je dočekala legendarna ekipa Bullsa. Jordan i družina su ipak bili prejaki za njega.

U Arizoni je ostao još tri godine, ne sa toliko uspeha kao u prvoj sezoni. Povrede su ga sprečile da napravi korak više, ali da je i pored toga ostati će upamćena monstruozna partija u prvoj rundi playoffa protiv Golden Statea. Upisao je 56 poena što i je i danas treći najveći broj datih poena u istoriji playoffa. Na kraju sezone 1995-96 Charles i dalje bez prstena, a sa vec napunjene 33 godine videvši da u Arizoni vise nema šanse da osvoji titulu primorao je čelnike Phoenixa da ga trejduju u Houston da pokusa sa Drexlerom i Olajuwonom da pobedi veliki Chicago.

U prvoj godini sa Houstonom došao je do finala konferencije gde su ih izbacili Utah Jazz predvođeni najboljim duom svih vremena Stockton-Malone. Naredne godine u ekipu je stigao Pippen međutim umesto da se ekipa njime ojača Scottie je sve pokvario. Kako Barkley kaze -“Dogovorio sam se sa čelnicima Houstona na ugovor od 12m jer su mi rekli da dolazi Pippen u ekipu. Ja sam rekao OK, naredne godine kada sam potpisivao ugovor video sam cifru od 8 miliona,pitao sam šta je sa još onih 4 miliona? Oni su mi odgovorili, promenili smo mišljenje, i ja vise nisam bio motivisan” -rekao je Barkley. Narednih godina u Houstonu su jedva stizali do playoffa i ispadali u prvim rundama, a onda je Barkley 2000 te godine objavio da ide u penziju recima “Ja sam tačno ono sto Americi treba-nezaposleni crnac.”

Mnoge legende su hvalile Barkleya kao sto je Bill Walton “On je kao Larry i Magic,igra sve,igra košarku, zna da šuta, skače, vodi loptu.” Njegovo rivalstvo sa Jordanom je bilo legendarno iako su u to vreme bili prijatelji, kasnije su se odnosi između njih pogoršali. Bio je košarkaš preke naravi. Od tuča sa Shaqom, Oakleyem do koškanja sa Laimbeerom i bacanja čoveka kroz prozor gde je na sudu upitan da li ima nešto da doda rekao -“Da,zao mi je sto ga nisam bacio sa veće visine”.-

Prosecno u karijeri je belezio 22.1 poena 11,7 skokova, te  3,9 asista. Sada radi kao analitičar za Inside Nba. Voleli ga ili ne u jednom ćemo se svi složiti, a to je da je Sir Charles definitivno jedan od najboljih i najraznovrsnijih košarkaša koji je zaigrao ovu predivnu igru

1 Trackback / Pingback

  1. Where NBA Balkan Happens! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*