Detroit Pistons 2019 – 2020: Kad ‘klipovi’ utihnu…

Iako su po imenima u sezonu 2019 – 2020 Pistonsi ušli kao respektabilan tim (Drummond, Rose, Griffin, Morris, Jackson), predvođeni iskusnim trenerom i osokoljeni nastupom u play offu sezonu ranije, naše su se prognoze sa početka sezone obistinile – ogoljeni povredama i lošim igračkim ritmom, tankom klubom, i odsustvom razvojnog i rezultatskog kontinuiteti, Pistonsi su se pokazali kao tim bez budućnosti.

Na dratu su prošle godine uzeli Francuza Doumbiyu, koji je atletski freak, no po košarkaškom znanju još uvijek nije bio spreman za NBA Ligu (igrao je 198 minuta u ovoj sezoni, uz 6.4 poena i 3.1 skok). Njegov potencijal je nesporan, no Detroit se činio tada kao ekipa koja za razvoj nema strpljenja. Stoga je uprava napravila i nekoliko konkretnih poteza kojima su ojačali roster. Glavna vest bila je dovođenje Derricka Rosea. U Wolvesima je pokazao da još uvijek itekako pripada NBA, no problem s povredama i dalje visi u zraku. Stigli su Morris i Snell koji su ojačali rotaciju, te krajem pretprošle sezone Thon Maker i Mykhailuk igrači koji imaju potencijal, i koji su tokom sezone dobili šansu.

Svega 20 pobeda i 46 poraza u momentu kada je sezona prekinuta, već je u tom momentu nagovestila da su Pistonsi digli ruke od bilo kakve takmičarske ambicije:

Ipak su management i navijači mnogo više očekivali od Detroit Pistonsa u ovoj sezoni. Nakon prošle godine, koja je služila za konsolidaciju i upoznavanje, i u kojoj su Pistonsi predvođeni tada najboljim trenerom lige, Dwane Caseyem stigli do play offa, ponovni plasman u doigravanje bio je imperativ.

No povredama devastiran tim, imao je do sada najgoru sezonu u poslednjih nekoliko godina. Prisetimo se i kako je franšiza igrala i kakve je rezultate postizala u nekoliko prethodnih sezona:

 


PISTONS 2019-20: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 31 – Derrick Rose; 30 – Blake Griffin, Markieff Morris

Najmlađi igrači: 19 – Sekou Doumbouya; 20 – Louis King

Najviše nastupa: 66 – Langston Galloway (6 kao starter); 62 – Christian Wood (12)

Najviše minuta po meču: 33.8 – Andre Drummond; 32.9 – Luke Kennard

Strelci: 18.1 – Derrick Rose; 17.8 – Andre Drummond

Asistencije: 5.6 – Derrick Rose; 5.1 – Reggie Jackson

Skokovi: 15.8 – Andre Drummond; 6.3 – Christian Wood

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 57 % – Christian Wood; 53 % – Drummond; 49 % – Rose


 

Forgot about Dre!

Kada su shvatili da im je dogorelo i da je sezona bačena u nepovrat, menadžment tima se odlučio za do tada nemoguće – trejdali su Andrea Drummonda, zaštitno lice franšize i jednog od najboljih centara lige. Početkom februara Dre je otišao u Cavse, i to nizašta – iz Clevelanda su stigli John Henson, Brandon Knight i pick druge runde drafta 2023.

Iako nije baš najjasnije što će Cavsi s Drummondom koji se baš i ne uklapa u planove oko rebuilda, no za ovako malu cenu definitivno se isplatio. Pomalo je nevjerovatno da su Pistonsi baš toliko malo izvukli iz ovog tradea. Istina, Dre je igrao u očajnoj formi u pred trade, no više je tu bilo do zasićenja nego do nekakvog ogromnog pada forme. Na kraju, njegove broje i nisu bile toliko loše, zapravo bile su sjajne – 17.8 poena (najviše u karijeri), 15.8 skokova (najviše u karijeri) u 49 mečeva koje je odigrao za Pistonse.

 

Casey veruje ‘Ruži’

Blake Griffin koji je nosio Detroit protekle sezone imao je sezonu za zaborav. Zver je podlegla povredama, a u proteklih godinu dana samo smo ga 18 puta videli na terenu (propustio je 48 mečeva), i davao je svega 15.5 poena i 4.7 skokova. Stoga je liderstvo prešlo u ruke drugog veterana.

Kada su se Lakersi u međusezoni raspitivali za Rosa, Pistonsi su jasno rekli – ne!

Brian Windhorst iz ESPN-a napisao je tom prilikom:

“Koliko sam ja razumio, Lakersi su nazvali Pistonse i iskazali interes za razmjenu koja bi uključila Derricka Rosea, na što su Pistonsi odgovorili: ‘Cijenimo što ste nazvali, ali ga ne želimo razmijeniti. Dwane Casey ga voli i mislimo da će nam biti jako bitan sljedeće sezone.’ Čak nije bila riječ o tome što su Lakersi ponudili, Pistonsi ga se jednostavno ne žele odreći.”

A Derrick Rose je bio najbolji igrač Pistonsa u protekloj sezoni što pokazuje i njegova statistika – odigrao je 50 utakmica (samo 15 je počeo sa klupe), davao 18.1 poen, uz 5.6 asistencija i 2.4 skokova.

Derrick Rose made history for Detroit in 2019-20! ?

Posted by NBA Buzz on Wednesday, June 10, 2020

Kakva, bre, perpektiva???

Ako smo za Cavse rekli da nemaju perspektivu, šta onda reći za Pistonse. Trejdali su ponajboljeg igrača praktički za ništa. Čak nisu izvukli ni visoke pickove na draftu. Ostatak rostera je teški prosek, čak i Griffin nakon ovoliko operacija nije na nivou kao što je bio nekada, graditi tim oko Derricka Rosea je vrlo rizičan poduhvat.

Odlaskom Drummonda tim se finansijski konsolidovao i biće daleko od salary capa, ukoliko ne urade neki veliki trade ovoga leta. Kao tim koji je imao peti najgori score u celoj ligi, Pistonsi imaju 10.5 % šanse da dobiju 1. picka na predstojećem draftu. Generalno, tim neće dobiti picka koji je rangiran niže od 9. mesta. Jedna od opcija je 7. pick, koji bi bio Obi Toppin, perpsektivno mlado krilo i profil igrača kakav Detroitu treba.

Trenutna startna petorka tima izgleda ovako – Svi Mykhailiuk, Tony Snell, Christian Wood, Brandon Knight, Blake Griffin – sa Derrickom Roseom koji ulazi sa klupe. Slobodni agenti su Brandon Knight, John Henson, Langston Galloway, Tony Snell (igračka opcija), Christian Wood, Tim Frazier, Jordan McRae. Upravo ova grupa igrača i odluke oko njihovih sudbina odrediće i sudbinu franšize.

Snell i Galloway su njihova dva najbolje šutera. Wood je odigrao jednu od najbojih sezona u karijeri – beležio je preko 13 poena a za 3 je šutirao 38 % odnosno 56.7 % iz igre. Samo dobar izbor na draftu sprečiće za Pistonse katastrofu i eventualne gubitke koji će doživeti tokom free agencyja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*