‘Dream team’ četrdesetogodišnjaka!

Izvor: Vladimir Stanković, KOŠ magazin

Manu Đinobili, od nedavno NBA penzioner, odigrao je poslednju prvenstvenu utakmicu sa 40 godina i 270 dana, taman dovoljno da kao dvanaesti “uđe” u drim tim veterana koji su se družili sa loptom i posle 40. godine. Među 12 igrača “ower 40” jedan je još uvek aktivan: Vins Karter se potpisom za Atlantu znatno pomerio ka vrhu liste najdugovečnijih igrača u NBA.

Ovi momci zajedno imaju preko 500 godina a u prtljažniku blistavih karijera brojne titule, indvidualne i kolektivne. Taj drim tim veterana ima sve, od genijalnih plejmejkera kakvi su bili Bob Kuzi i Džon Stoktoin, preko bekova šutera i sjanih krila, do “bauka” pod koševima kakvi su bili Džabar, Mutombo ili “Šef” Periš.

Ovo je lista starosti igrača u trenutku igranja poslednje utakmice u NBA:


Manu Đinobili 40 godina i 270 dana

Karl Meloun 40 godina i 325 dana

Čarls Džons, 41 godina i 30 dana

Džon Stokton, 41 godina i 35 dana

Herb Viliams, 41 godina i 129 dana

Bob Kuzi, 41 godina i 150 dana

Karim Abdul Džabar, 42 godine i 6 dana

Dikembe Mutombo, 42 godine i 300 dana

Vins Karter, 43 godina i 60 dana (aktivan, igra za Atlantu)

Robert Periš, 43 godine i 254 dana

Kevin Vilis, 44 godine i 224 dana

Nejt Hikej (Nat Hickey), 45 godina i 363 dana.


Ako se nekom čini da su ovi četrdesetogodišnjaci nedostižni – ljuto se vara. Na primer, čuveni Mijailo Mikan Grušanović igrao je košarku, i to na ligaškom nivou, do svoje 48. godine. Paralelno sa košarkom, popularni Mikan se sve vreme bavio i poljoprivredom u svom selu Klenje. Ni to nije sve – igrao je i fudbal, i to u Srpskoj ligi! Čak i rukomet! Ona šampionska šabačka Metaloplastika zvala ga je da postane deo ekipe koju je predvodio Veselin Vujović, ali je Grušanović to odbio. Baš kao i pozive Partizana i Zvezde da igra košarku u tim klubovima. Uvek je govorio da mu je draža poljoprivreda.

A paralelno sa listom najstarijih košarkaša koji su ikad nastupili u NBA ligi, postoji i ona druga – najmlađih. Nju predvodi Endru Bajnam, koji je debitovao sa 18 godina i 6 dana. Samo 47 dana je bio stariji Džermejn O’Nil kad je odigrao svoju prvu NBA utakmicu. Na trećem mestu najmlađih debitanata je Kobi Brajant (18 godina i 72 dana), a na četvrtom jedan naš zemljak – Darko Miličić. Imao je 18 godina i 133 dana kad je odigrao svoje prve NBA minute u ekipi Detroit Pistonsa. Bilo je to 31. oktobra 2003. Mnogi su tada mislili, a i danas tvrde da je ipak otišao prerano u Ameriku, i da je mogao mnogo više da postigne da nije toliko žurio.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*