Izabrali ste najboljeg centra: Rekli ste da je za vas Jokić – kralj!

screenshot / Youtube

U iščekivanju nastavka takmičenja na svim frontovima, sa fokusom na NBA ligu, ekipa Ostatka sveta odlučila je da vas aktivira i uključi u izbor najbolje petorke sa ovih naših prostora. Izbor za najboljeg centra sa naših prostora bio je možda i najteži, a dilema pred kojom se nalazia ekipa Ostatka sveta velika. Koje igrače uključiti, da li anketirati našu zajednicu samo kada su u pitanju igrači koji su završili aktivno igranje i čija je karijera zaokružena, ili uključiti i one igrače koji svoje karijere još grade. Odlučili smo se za drugu opciju, iako su nam stizali komentari i sasvim opravdane kritike da ovaj način izbor i nije baš najsrežniji i najrealniji. Sa druge strane, Ostatak sveta je mlad portal, i mi smo našu zajednicu gradili prateći igrače sa naših prostora koji su aktivni igrači, i koji imaju sjajne nastupe u NBA. Uskratiti pravo glasa za ove igrače bilo nam je također težak scenario.

Na kraju, kakav god da je izbor, on je usvek subjektivan. Svi koji su glasali vodili su se svojim afinitetima, simpatijama, nastupima igrača koje su pratili ili nisu uživo, no mi smo se uvek trudili da uoči izbora pružimo sve relevantne informacije o igračima i njihovim karijerama kako bi pomogli oko izbora. I naravno, pravili smo priče o velikanima jugoslovenske, srpske, hrvatske i uopšte regionalne košarke bez kojih bi nastupi Jokića, Dončića, Dragića, Bogdanovića, Bjelice, bili možda i nezamislivi u najjačoj ligi sveta.

Danas je završen i finalni duel u borbi za centra, gde smo videli zaista veliku borbu između istinske legende jugoslovenske, hrvatske i zadarske košarke – slavnog Krešimira Ćosića – i još uvek mlade zvezde Denver Nuggetsa, i zvanično najboljeg centra NBA lige, Nikole Jokića. Shodno afinitetima i glasovima koji su stigli pobedu je odneo Nikola Jokić koji je dobio 55 % glasova, a glasalo je preko 1.400 ljudi.

Za svaku od pozicija izabrali smo po 32 kandidata, koji su svojim igrama, nastupima i sportskim postignućima, ostavili traga u našoj košarci. U slučaju centara bilo je teško izbor svesti na 32, pa smo odabrali 40 igrača i imali smo jedan krugu kvalifikacija. Rezultate pogledajte na kraju ovog teksta.


SALE I DRAŽEN NAJBOLJI BEKOVI, TONI NA TROJCI, A ŽUĆKO ČETVORKA

Protekle nedelje završili smo sa izborom  najbolje ‘jedinice’ sa ovih prostora, a izbor nije bio težak – to je Aleksandar Saša Đorđević koji je u finalu dobio više glasova od Gorana Dragića, slovenačkog playa i iskusnog NBA igrača koji trenutno nastupa za Miami Heat.  Sale je na kraju dobio 20 % od svih vaših glasova.

U nimalo naivnom društvu, koju su činili Kićanović, Delibašić, Bogdanović, košarkaški genije i najbolji evropski scorer Dražen Petrović pokazao je da na ovoj poziciji nema kokurenciju.

Završila je finalna borba za najbolje krilo, a u vrlo ujednačenom duelu našli su se Toni Kukoč i Dejan Bodiroga. U duelu u koji je dosada skupio najviše vaših glasova i komentara izuzetno tijesnu pobjedu odnio je Toni Kukoč. Skupilo se ukupno 1725 glasova, Toni je dobio 883, dok je Bodiroga dobio 842 glasa.

Konačno, u duelu dva velika asa na poziciji ‘četvorke’, jedna od legendi jugoslovenske košarke – Radivoj Žućko Korać – pobedio je Hall of Famer-a Dina Rađu, u poprilično izjednačenom duelu.


Nikola Jokić – neizbrušeni biser

O Nikolu Jokiću, rođenom Somborcu, koji je preko anonimne Mege stigao u Denver, odakle se vinuo u košarkaške visine, pisali smo mnogo puta, beležeći vredno u poslednje četiri godine sve njegove uspehe i rekorde.

Da se kratko podsetimo najvažnijih, bez suvišnih detalja…

Nikola Jokić je jedan od najboljih visokih igrača u NBA, član prve NBA petorke, lider franšize iz Denvera i reprezentativac Srbije. Joker je igrač koji uživa igrati košarku, čije lopte imaju oči, centar koji ne zakucava često, ali ima meku ruku i voli razigravati saigrače. ‘Bucko’ iz Sombora koji se za kratko vreme transformisao u košarkaškog terminatora. Nakon Mege sa kojom je bio MVP Jadranske lige, 2015. stiže u Denver kao pick druge runde. U pet sezona osvaja srca navijača i stručne javnosti – dvostruki je All Star, član rookie petorke 2016, a njegov prosek u 5 sezona je 16.9 poena, 9.7 skokova i 5.4 asistencije. U karijeri je ostvario 44 triple doubla, čime je već sada ušao među top 10 igrača svih vremena.

U sezoni 2018-2019, u kojoj je vodio svoje Nuggetse do play offa, gde su prvo preskočili Spurse, a potom tesno ispali od Blazersa, Jokić je bio među najvećim kandidatima za MVP-a.

Giannis Antetokounmpo izabran je za MVP NBA lige, za sezonu 2018 – 2019. Time je ovaj 24-godišnjak postao 10-ti najmlađi MVP, a ispunio je ‘zadatak’ koji mu je Kobe Bryant zadao pre dve godine. Uz Giannisa, potom i Hardena, najviše poena u trci za MVP-a dobili su Paul George, i naš – Nikola Jokić!

Joker je tu sezonu završio sa 20.1 poenom, 10.8 skokova i 7.3 asistencije, dok je u play off u 14 mečeva davao preko 25 poena, 13 skokova i 8.4 asistencije, uz 39.3 % šuta za tri poena. Pomenimo samo i nadljudski meč protiv Blazersa u kojem je Joker na terenu proveo neverovatnih 65 minuta:

Iste sezone, Joker je dobio najvažnije zvanično priznanje od strane NBA lige – izabran je u najboljih pet lige za proteklu sezonu!!! James Harden (Houston), Steph Curry (Golden State), Paul George (OKD), Giannis Andetokoumpo (Bukcs) i – NIKOLA JOKIĆ (Denver) najboljih je pet na svetu!

Joker i u ovoj sezoni, i pored nešto slabijih (toplo hladno) timskih rezultata Denver, i dalje na All Star nivou, a pred nastavak sezone nagovestio je da može Nuggetse voditi i do samog kraja.

Još se uvek čeka Jokićeva prava rola u reprezentaciji Srbije. Nakon neuspeha na SP 2019, i 5. mesta, dolazak Igora Kokoškova nagoveštava da bi se filozofija tima mogla prilagoditi bolje njegovim kvalitetima. Za sada se seniorima ima srebro sa OI u Riu 2016., a sa juniorima je 2013 osvojio srebro na SP.

Težak izbor

Izbor za poziciju centra bio je izuzetno težak. Jugoslovenska košarka, potom i škole košarke nastale nakon raspada države, dale su mnoštvo kvalitetnih petica. Bilo je teško izabrati jedan uži krug, pa smo se opredelili da krenemo sa 40 kandidata, i da odigramo jedan krug kvalifikacija kako bi se iskristalisao kostur sa 32 najbolja.

Sjajne igrače gledali smo, i još uvek gledamo na ovim pozicijama. Od legendarnog Krešimira Ćosića, zadarske ikone i centra svetskog kalibra, njegovog pulena Vlada Divca, sjajne generacije old school centara Jerkova, Žižića, Jelovca, Radovanovića, do zlatnih generacija iz 80-ih i 90-ih, Rebrače, Tabaka, Tomaševića, Sobina, nešto mlađih Miličića, Krstića, Nesterovića, Pekovića, do aktuelnih svetskih i NBA zvezda, Nikole Jokića, Nikole Vujčića, te Jusufa Nurkića, i trenutno najboljeg evroligaškog centra, Nikole Milutinova.

Evo kako ste glasali u kvalifikacijama, gde smo imali osam parova i 16 igrača:

  • Milutinov vs. Perović 86% – 14%
  • Kotnik vs. Zubac 20% – 80%
  • Kasun vs. Varda 42% – 58%
  • Tomić vs. Dubljević 58% – 42%
  • Kuzmić vs. Lisica 63% – 37%
  • Sobin vs. Bagarić 63% – 37%
  • Brezec vs. Marjanović 14% – 86%
  • Koturović vs. Kovačić 69% – 31%

Nakon toga usledilo je glasanje u prvom krugu, gde smo imali i nekoliko iznenađenja ali i dominaciju modernih centara nad predtstavnicima old school košarke. Tako su se Petar Skansi, Vinko Jelovac, Andro Knego, i Rajko Žižić oprostili već u prvom krugu.

Evo koliki je udeo vaših glasova kada su u pitanju pojedinačni igrači:


UBEDLJIVO NAJVIŠE GLASOVA

Preko 19.000 glasova imali smo u glasanju za najbolju peticu – najviše do sada- a procentualno gledano najpopularnije je ovih pet centara:

  • Nikola Jokić 15.9 %
  • Krešimir Ćosić 10.6 %
  • Vlade Divac 8.4 %
  • Nikola Peković 7.8 %
  • Željko Rebrača 5.9 %

U glavni žreb ušli su pobednici kvalifikacija, a kostur i rezultati po parovima izgledali su ovako:

1 Trackback / Pingback

  1. DRAŽEN je BOG, Kuki apostol, Bodibond svetac, a Sale ikona! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*