Najbolji kada je najbitnije: Rick Barry

screenshot

Igrač koji se svojim igrama u prošlogodišnjem playoffu sigurno može staviti na ovu listu je Kawhi Leonard. Fantastičnom je predstavom poslao Sixerse kući, zatim su nastradali Bucksi, a u Finalu je prekinuo dominaciju Warriorsa. Istina, Ratnici su bili opterećeni povreda, no to ne umanjuje sjajne Leonardove igre.

Ovo su igrači koji su napad preuzeli na sebe i odlučili totalno zatrpati koš protivnika kada je bilo najpotrebnije.

10 Michael Jordan 1988.

Poznati The Shot, zadnja utakmica Jordana u dresu Bullsa i kakav oproštaj. Jazzeri celu utakmicu nisu imali rešenja za njega, a onda je još i pogodio poslednji šut preko Russella te doneo naslov Bullsima. Ubacio je ukupno 45 poena i bio uverljivo najbolji na terenu.

9 Wilt Chamberlain 1970.

Big Wilt je bio posebna priča u svoje vreme. Neverovatna dominacija pod košem, a neki kažu da je bio toliko dobar i jak, da bi bez problema i danas mogao dominirati. Knicksi su isto tako 1970. godine osetili njegovu dominaciju. Utrpao ima je 45 poena igrajući za Lakerse i na kraju došao do naslova.

8 Jerry West 1965.

Mr. Logo je imao dosta sjajnih utakmica u Finalima. Većina ih je došla protiv Bostona, pa tako i ova. 1965. godine je u drugoj utakmici ubacio 45 poena, no nažalost nije bilo dovoljno protiv Russella i Kelta.

 7 Michael Jordan 1992.

Jordan je protiv Blazersa 1992. godine imao još jednu sjajnu utakmicu. U toj seriji je bio poznati The Shrug kamermanu kada je pogodio 6 trojki za poluvreme. No ovo je bila 5. utakmica u kojoj je ubacio još i više od 39 poena. 5. utakmicu je završio sa 46 poena i primakao Bullse još bliže naslovu.

6 Allen Iverson 2001.

Prva utakmica Finala. Moćni Lakersi protiv AI i nejakih 76ersa. Očekivala se metla, no The Answer se s time nikako nije slagao. Prva utakmica u 48 poena za veliki šok Lakersima. Ova utakmica je bila prava poslastica i Iverson u punoj moći protiv moćni Lakersa predvođeni Shaqom i Kobeom.

5 Bob Pettit 1958.

Prije glamura i kamera Bob je bio jedna od najvećih zvezda lige i jedan od prvih visokih šutera. Igrao je za Hawkse koji su bili smešteni u St.Louisu, a finale su igrali protiv Kelta. Na kraju naslov za Boba i sjajna odlučujuća 6. utakmica. Okruglih 50 poena i 19 skokova za naslov prvaka.

 

4 Jerry West 1969.

Godinu prije nego je uzeo naslov Jerry West je proglašen za MVP-a finala. Iako je izgubio seriju. Prva utakmica je bila spektakularna. Ubacio je Keltima 53 poena i tome dodao 10 asista i doneo pobedu u  prvoj utakmici.

3 Rick Barry 1967.

Još jedan stariji igrač. Jedan od najboljih šutera koje je liga ikada videla, izumio bacanje “ispod ruke” na slobodnim bacanjima. Bio je odličan kada je najviše trebalo, a te 1967. godine je utrpao 55 poena za svoje Warriorse protiv 76ersa.

2 Michael Jordan 1993.

Još jedno gostovanje Najvećeg na našoj listi. Ovaj puta žrtva su bili Sir Charles i njegovi Sunsi, godina 1993. Jordan ubacuje 55 poena u četvrtoj utakmici. Na kraju dolazi drugu godinu zaredom do naslova prvaka.

1 Elgin Baylor 1962.

I na kraju najviše poena je delo još jednog old school igrača, Elgina Baylora. Bio je jedan od najdominantnijih igrača svojeg vremena, a 1962. godine Keltima je uspeo da ubaci čak 61 poen. Nažalost usprkos ovome ostao je jedan od najboljih igrača ikada bez prstena.

 

 

1 Trackback / Pingback

  1. Ono najbolje od Iversona! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*