Rvačko-bokserski duel Šaka i Ser Barklija

Izvor: sportskasecanja.com

10. novembra 1999. godine, Los Aneđeles Lejkersi su posle velike borbe savladali kao gosti Hjuston Roketse sa 89:88 i tako domaćinima naneli peti poraz u sezoni u isto toliko mečeva. Susret bi vrlo verovatno bio veoma brzo zaboravljen, da nije bilo jednog detalja iz druge četvrine, koji je potpuno bacio u senku sve ostalo što se dešavalo na parketu.

Na 9 minuta pre kraja prvog poluvremena „Rakete“ su bile u napadu, kada je Brajs Dru odlično uposlio Čarlsa Barklija koji se nalazio ispod samog koša. Lake poene koji su bili neizbežni sprečio je faulom Brajan Šo, da bi potom i Šekil O’Nil „nenamerno“ malo zakačio Barklija po glavi. Šek nije imao nameru da se na tome zaustavi, pa je i odgurnuo Barklija, što je iznerviralo Čarlsa. Očigledno besan zbog „prljavih“ udaraca O’Nila, „Ser“ Čarls tada sa dve ruke snažno pogađa loptom u glavu Šekila, što je centra gostiju totalno razbesnelo.

Zaleteo se O’Nil odmah na Barklija, ali to Čarlsa nije uplašilo i nije imao nameru da se povuče. Pošto je Šekil neprecizno pokušao pesnicom da udari Barklija, ovaj je uhvatio O’Nila poput rvača i spektakularnim bacanjem poslao ga na parket. U tuču su se umešali gotovo svi igrači oba tima, pokušavajući da razdvoje sukobljene igrače, ali dok još nisu uspeli u tome, Barkli je to iskoristio da nekoliko puta dok je ležao preko njega, udari Šekila pesnicom po glavi. Posle nekoliko trenutaka igrači i stručni štabovi obe ekipe uspeli su nekako da razdvoje Barklija i O’Nila i smire situaciju na parketu. Sudije su potom odlučile da obojicu igrača zbog tuče isključe sa meča, a dan kasnije oglasili su se i čelnici NBA lige. Šekil O’Nil je kažnjen sa 10.000 dolara i jednim mečom suspenzije zbog započinjanja sukoba, dok je Barkli kažnjen sa 5.000 dolara i takođe jednim susretom suspenzije zbog gađanja Šekila loptom i udaranja legendarnog centra.

„Uradio je ono što često zna da uradi kada mu se ne igra, kao što je to sada bio slučaj. Jednostavno mu se nije igralo večeras, jer je frustriran načinom na koji njegov tim igra, time što su na skoru 0-5, ali i time što nije uradio ništa da njegov tim ima bolji skor.“ – rekao je posle meča o incidentu Šekil O’Nil. Sa druge strane, potpuno očekivano, Barkli je imao skroz drugačije viđenje incidenta: „Ne mogu da dozvolim da me udari i potom pobegne. Moja baka bi se ljutila na mene da sam mu dozvolio da se izvuče posle onoga što mi je uradio. Samo sam se branio.“ – rekao je Čarls Barkli po završetsku susreta za medije o tuči sa O’Nilom. Na pitanje novinara, šta misli zašto je Šek pokušao da udari Barklija, O’Nilov tadašnji saigrač Kobi Brajant dao je i više nego zanimljivu izjavu: „Mislim da je Šek samo želeo da ga udari preko usta, ne bi li ovaj ‘umuknuo’.“ – rekao je Kobi novinarima.

Dok su pojedinci tada tvrdili da je razlog sukoba mržnja koju dvojica košarkaša osećaju jedan prema drugome, većina ljubitelja košarke je tvrdila da je u pitanju samo jedan običan incident koji se dešava u žaru borbe i za koji ne postoji nikakva druga pozadina. Ko god od njih bio u pravu, ostaje činjenica da je to bio jedan od incidenata koji se i danas pamti, a kako je on izgledao, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*