Izabrali ste – Žoc je najbolji!

EPA/Juan Carlos Hidalgo

U iščekivanju nastavka takmičenja na svim frontovima, sa fokusom na NBA ligu, ekipa Ostatka sveta odlučila je da vas aktivira i uključi u izbor najbolje petorke sa ovih naših prostora. Što smo uspješno apsolvirali. Izjasnili ste se, prikupljeno je gotovo 72.500 glasova u protekla dva mjeseca. Petorka je odabrana. Đorđević-Petrović-Kukoć-Korać-Jokić.

Svaka šampionska ekipa ima i vrhunskog stratega na klupi. Tako da je sada nekakav red da odaberemo i trenera za našu petorku.

Naše podneblje je iznjedrilo strašan broj stručnjaka i svjetski priznatih trenera tako da izbora definitivno neće faliti. Počevši od profesora Aleksandra Nikolića koji je uspostavio jugoslovensku košarku na noge, njegovih učenika Obradovića, Pešića, Ivkovića, Maljkovića, pa do Mirka Novosela legende hrvatske i jugoslovenske košarke. Kao i kod svih petorke, izbor nikako neće biti lagan.

Prvi krug je završen duelom Pešića i Gjergje, koji je Kari uvjerljivo dobio i plasirao se u drugi krug. Duda Ivković je zabilježio 99% vaših glasova u borbi protiv Lukajića, što je dosadašnji rekord. Po ukupnom broju glasova Žoc je daleko odmakao od konkurencije sa 1725 vaših glasova, a prati ga drugi finalista Ivkovića sa 1190 vaših glasova. Nakon Profesora Nikolića smjestili su se Vujošević i Pešić iako niti jedan niti drugi nisu prošli u polufinale.

1/4 finale nam je donijelo duel Vujoševića i Obradovića, dvojac trenera koji su bili u Top 5 po vašim glasovima. Žoc je uvjerljivo odnio pobjedu sa čak 93%. Nastavio je u sličnom tonu i u polufinalu kada je “pomeo” Novosela sa uvjerljivih 87%. Drugom stranom ždrijeba dominirao je Ivković koji je u polufinalu neočekivano lagano izbacio Profesora Nikolića.

U Finalu smo imali duel dva velika prijatelja, kumova i ponajboljih trenera na ovim prostorima. Zasluženu pobjedu odnio je Željko Obradović, trener koji je i sveukupno imao najviše glasova. Ukupno je sakupljeno 10262 vaših glasova u izboru za najboljeg trenera. Najveći broj je uzeo baš Obradović, 1913 glasa odnosno gotovo 19% svih glasova, a pratio ga je drugi finalista Ivković sa ukupno 1285 glasa.

O Žocu ne treba previše trošiti riječi, tijekom svoje karijere Željko je osvojio čak 61 klupski trofej, osvajao je Euroligu devet puta s pet različitih ekipa, a 18 puta je nastupio na Final Fouru.

Prvi trofej je uzeo kao mladi trener, njegov Partizan iznenadio je čitavu Europu i osvojio titulu 1992. Godine. Nakon toga slijede trofeji s Joventutom i Realom, a samo s Bennetonom nije uspio osvojio Euroligu od svih ekipa koje je trenirao. Najduže se zadržao u PAO-u, postao je legenda kluba, a najnoviji izazov mu je bio Fenerbache. Pretvorio je Fener u pravu silu,a posljednji naslov je uzeo 2017. godine. Ni sa reprezentacijom nisu izostali uspjesi, srebro na Olimpijadi 1996., zlato na Eurobasketu 1997. I na kraju zlato na Svjetskom prvenstvu 1998. Godine. Na klupi Jugoslavije/Srbije je bio dva puta, no drugi put mu neće ostati u dobrom sjećanju. Svima nam je dobro poznata pres konferencija nakon fijaska i ispadanja u osmini finala Eurobasketa na domaćem terenu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*