Draft 2003: Sedam naših momaka koje su izabrale NBA ekipe

Za draft koji je po mnogima jedan od najjačih u poslednje dve decenije, i koji je iznedrio Lebrona Jamesa, Carmela Anthonya, Dwyane Wadea, Chrisa Bosha, među 58 igrača prve i druge runde drafta te 2003. godine, našlo se čak 7 igrača sa ovih naših prostora.

54.Nedžad Sinanović (BiH), centar, Portland Trailblazers

Tada 20-godišnje bh centra izabrali su Blazersi kao 54 picka. No, Sinanović nikada nije zaigrao u NBA. Košarkaški hleb zarađivao je u Belgiji, Španiji (gde je četiri godine bio član Real Madrida), Nemačkoj i Iranu. Sa Realom je dva puta bio šampion Španije, a kao košarkaš Valladolida 2012-13 bio je MVP prve runde ACB sezone.

Sport.ba

46.Sani Bečirovič (Slovenija), bek, Denver Nuggetsi

Slovenačkog beka su te godine izabrali Nuggetsi, no Bečirovič nikada nije nastupao u najjačoj ligi sveta. To leto, 2003., je iz italijanskog Virtusa prešao u Krku a broj timova za koje je kasnije u Evropi nastupao je podugačak. Najveći uspeh na klupskom planu doživeo je 2007., kada je bio prvak Evrope sa Panatinaikosom, gde je do nedavno radio kao pomoćni trener. Za reprezentaciju Slovenije igrao je u periodu od 1999. do 2010. godine.

39.Slavko Vranješ (Crna Gora), centar, New York Knicks

Crnogorski div je stigao u NBA sa svojih impresivni 229 cm, i mnogi su očekivali da će nastaviti stazama dugajlije poput Manute Bola, Shawna Bredleya i drugih koji su ušli u istoriji NBA kao najviši igrači. No, Vranješa su samo nekoliko meseci nakon odabira na draftu Knicski otpustili, da bi ga tokom 2004 u januaru Blazersi potpisali na 10 dana, kada je odigrao samo 1 meč. I to bi bilo to što se njegove NBA karijere tiče. Preporod je doživeo pod Duškom Vujoševićem u Partizanu gde je za 3 godine dominirao terenima regionalne lige, i osvojio pregrš titula.

22.Zoran Planinić (Hrvatska), bek, New Jersey

Sjajni bek direknto iz Cibone stiže među Netse, gde nastupa u naredne tri sezone. Naredne tri sezone Planinić beleži 4 poiena, 1.4 skok i 1.1 asistenciju, nakon čega se vraća u Evropu. Njegov najznačajniji momenat trogodišnje NBA epizode, dogodio se u sezoni 2005-06 kada je pogodio preko cekog terena za pobedu 9 novembra, 2005, u pobedi Netsa nad Utah Jazzom. I to nije bilo jedini put, navijače Anadolu Afesa dobro pamte ovog momka:

U Evropi nastupa za Tau Ceramicu, CSKA, Himki (sa kojim 2012 osvaja Eurocup), i Anadolu Efes.

19.Saša Pavlović (Srbija / Crna Gora), bek, Utah Jazz

Konačno stižemo do igrača koji je ostavio dublji trag u NBA, u pitanju je Saša Pavlović, kojeg su u Utah Jazzu birali sa pozicije broj 19. Nakon sezone u Utahu, prelazi u Cleveland gde ostavlja i najdublji trag igrajući na poziciji beka. Od pet sezona u kojima je delio svlačionicu sa Lebronom, najbolja mu je bila 2006-07 kada je za nešto više od 22 minuta na meču beležio prosečno 9 poena i 2.4 skoka, uz preko 40 % šuta za tri poena. Nakon toga igra još za Dallas, New Orleans, Boston i Portland, ali su mu brojke sve slabije. Veliki comeback na našu košarkašku scenu Saša je priredio 2014 godine kada je zaigrao za beogradski Partizan, i to sjajno.

17.Žarko Čabarkapa (Srbija / Crna Gora), krilni centar, Phoenix Suns

Žarka Čabarkapu, mladog reprezentativca Srbije i Crne Gore, te su godine birali Phoenix Sunsi kao 17 picka na draftu. Nije se ni on naigrao. Dve sezona u Sunsima, jedna sezona u Warriorsima, nakon čega se vraća u podgoričku Budućnost, no brzo završava karijeru zbog povrede, sa 28 godina.

2.Darko Miličić (Srbija), centar, Detroit Pistons

Drugo, visoko, mesto na tom draftu zauzeo je tada poprilično anonimni Darko Miličić, 17-godišnji centar vršačkog Hemofarma. Dečko koji obećava, sjajnih fizičkih predispozicija, plave blajhane kose, draftan je u redove budućih šampiona, Detroit Pistonsa. Darko se nije naigrao u sezoni koja je usledila…

a nakon tavorenja na klupi Detroita, okušao se u još nekoliko NBA ligaša – Orlando, Memphis, New York, Minnesota, Boston… no, njegovi su proseci bili i više nego skromni (6 poena, 4.2 skoka, 1.3 blokade). Lenjost, preka narav, i neuredan život, Darka su koštali zapaženije karijere, što je on sam i priznao.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Planinić: Idol mi je Kid, Dudu ne bih pozdravio na ulici - Ostatak Sveta
  2. Planinić: Idol mi je Kid, Dudu ne bih ni pozdravio - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*