Jedini Hrvat sa NCAA titulom

Dosta je naših Balkanaca prošlo kroz NCAA ligu. Od pionira Kreše Ćosića, kojemu je čak i dres umirovljen na Birmingmah Youngu, sve do današnjih Duje Dukana i Mislava Brzoje, ili Dušana Ristića koji je pre koju godinu rušio rekorde kada je u pitanju Arizona.

Ali jedan je momak ostao zapamćen i zapisan u anale. To je jedini Hrvat sa NCAA titulom, Davor Rimac. Otišao je vrlo rano u Ameriku i tamo je pohađao srednju školu u državi Arkansas. Bio je rangiran u Top  srednjoškolaca, a s njim u klasi su bili i buduće NBA zvezde , Penny Hardaway, Shaq, Latrell Sprewell, Allen Iverson…

Prihvatio je ponudu sveučilišta Arkansas jer mu je bilo najbliže domu i tamo ostvario nezapamćen uspeh. Na sveučilištu je više bio igrač zadatka, vrlo dobar obrambeni igrač poznat po svom odrazu. U toj sezoni 1993/94 Davor je počeo u 12(od 34 utakmice) i ostvario prosek od 4,85 poena. Glavni igrač je bio kasnija zvezda Kingsa Corllis Williamson koji je puno više dominirao na sveučilištu nego u NBA. U finalu te godine su pobedili Duke 76-72 i tako je Davor postao prvi (i zasad jedini) Hrvat sa NCAA titulom.

Iduće godine su također igrali u finalu ali su pokleki od UCLA 89-78. Davor se više posvetio karijeri informatičara nego košarkaškoj, jer posle NCAA igrao je kratko u Hrvatskoj i Švicarskoj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*