New York Knicks 2019-2020: U New Yorku sve po starom…

Stvari nikako da krenu na bolje u Velikoj Jabuci. Istina, ove sezone očekivanja nisu bila visoka, no Knicksi su svejedno uspjeli razočarati. Skraćenu sezonu zbog pandemije završili su samo dvije pobjede od začelja Istoka, miljama daleko od playoffa, a bogami i ozbiljne košarke. Dugo godina Knicksi tavore na dnu Istoka, možemo biti bezobrazni i reći da su bili “vreća za napucavanje”. Na trenutak budućnost se učinila svijetlom, kao što uvijek biva u New Yorku na početku sezone. Vrlo brzo su spušteni na zemlju, a u sličnom tonu su nastavili i do kraja sezone.

Knicksi su završili sa scoreom od 21-45, pobjedom više od Pistonsa i Hawksa, te “čak” dvije pobjede više od Cavsa koji su na dnu Istoka. Ono što je još gore, mladi igrači Ntiklina, Knox, Barrett i ostali nisu se uspjeli etablirati kao stabili i kvalitetni NBA igrači. Vremena za njih još ima, no zabrinjavajuć je manjak napretka.

Vratimo se na početak sezone, tj draft večer. Spremao se doček za Ziona, no draft lutrija je bilo prvo razočaranje za navijače Knicksa. Zion je otišao u Pelicanse, na drugom mjestu, Morant u Memphis, dok su Knicksi “završili” sa RJ Barrettom, zvijezdom Dukea. Na prvu nije se činilo loše, Knicksi su uzeli najbolje od onoga što je ostalo, a kada su vidjeli kako ne mogu do Ziona, Barrett im je bio i cilj. Kako to obično biva u Velikoj Jabuci stvari se nisu kretale u smjeru u kojem su zamislili. U prvih mjesec i pol dana Lige, Knicksi su na svom kontu imali četiri pobjede. Što je automatski značilo da već do početka 12. mjeseca playoff je bio predaleko.

 

BasketballReference

Knicks 2019-20: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 34 – Taj Gibson; 32 – Wayne Ellington

Najmlađi igrači: 19 – RJ Barret; 20 – Kevin Knox

Najviše nastupa: 66 – Bobby Portis (5 kao starter); 65 – Kevin Knox (49

Najviše minuta po meču: 32.5 – Julius Randle; 32.3 – Marcus Morris

Strelci: 19.6 – Marcus Morris; 19.5 – Julius Randle

Asistencije: 7.2 – Elfrid Payton; 3.1 – Julius Randle

Skokovi: 9.7 – Julius Randle; 7.0 – Mitchell Robinson

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 74.2 % – Mitchell Robinson; 51.1 % – Randle


Još jedan spasilac

RJ Barrett je bio još jedan u nizu spasitelja franšize. Na mladog momka stavljeno je ogromno breme, breme najskuplje franšize i nerealnih očekivanja. Navijači Knicksa su poznati po visokim standardim i očekivanjima, usprkos tome što Knicksi tavore na dnu lige proteklih godina. Svake godine imaju novog spasitelja, počevši od Mela, preko Zingisa, pa evo sada i Barretta. RJ ne možemo prozvati flopom, momak je igrao tek godinu dana, no očekivanja nije ispunio. Barem ne očekivanja navijača Knicksa.

Početak sezone je bio sjajan. Bio je dvoznamenkast u prve četiri utakmice, a nastavio je u sličnom tonu. Tek sredinom sezone “udario” je u tzv Rookie zid. Obično kada igrači prve godine startaju vrlo dobro u sezonu, nakon nekog vremena ostatak ekipa pronađe načina da ih zaustave. Pogotovo ako ne nadograđujete igru. Taj zid samo rijetki “preskoče” kao npr Morant koji je bio sve bolji i bolji kako je sezona odmicala. No, moramo uzeti u obzir i u kakvoj se ekipi nalaze ova dva momka. Morant je isto tako dočekan kao spasioc franšize, no ni u ludilu se nije očekivalo da će ih već u prvoj sezoni odvesti u playoff. Od Barretta se to očekivalo. A kada u ekipi nemaš poštenog playa, a nominalno dvojica najboljih igrača ekipe su notorni potrošači lopti (Randle i Morris) bolje nije ni moglo.

Barrett je pokazao znakove potencijala, ipak je bio jedan od najboljih srednjoškolaca u Americi i jedan od najboljih regruta koji je prošao igrao za prestižni Duke.

Durant fijasko

Saga oko tradea Anthony Davisa trajala je predugo. Ishod svi znamo, Lakersi su ga uzeli i oformili najbolji tandem Lige, dok je AD trenutno možda i najbolji igrač Lige. Knicksi su dugo vremena mislili kako je AD njihov i da je to gotova stvar. Također sanjali su o Durantovom potpisu nakon što je objavio kako ide iz Warriorsa. Trebalo je to biti veliko ljeto u New Yorku, kad ono ispade – ćorak. AD je otišao put La la Landa, dok je Durant sletio u susjedstvo, tamo gdje najviše boli – u gradskog rivala Netse. Da stvar bude gora potpisali su još i Irvinga i dali do znanja Knicksima kako je ovo sada njihov grad.

Ovo ljeto je bilo još jedan čavao u lijesu navijača Knicksa, pogotovo kada vidimo koga su doveli umjesto ovih superzvijezda. Nakrcali su ekipu četvorkama, potpisani su Randle, Portis, Gibson, Morris, sve igrači koji zauzimaju pozicije Knoxu i Robinsonu, najperspektivnijem dvojcu Knicksa. Srećom, ispravili su greške od proteklih godina, pa su ugovor ovim igračima bili relativno kratki, najviše sezone do dvije tako da im ostaje dosta prostora za manevra u naredim sezonama. Kada će opet sanjati o superstaru, a najnoviji san im je Giannis. Vjerovatno nedostižno, jer dok Knicksi ne srede stvari i ne slože pristojan roster, bez obzira na Garden i sve ostalo, slobodni igrači će ih zaobilaziti u širokom luku. Barem oni slobodni igrači koje oni žele – superzvijezde, franšizni igrači koje trenutno možemo nabrojati na prste jedne ruke.

Udarne igle Knicksa

Najbolji igrači Knicksa ove sezone su bili Marcus Morris i Julius Randle. Morris je nakon dvije vrlo dobre sezone u Bostonu, odlučio “odmoriti” od playoffa i potpisao je za Knickse. Kao da je znao da će u ovoj ekipi imati sve ovlasti, dobrano popraviti svoje brojke i zaraditi prelazak u contendera. Tako je i bilo. Morris je svojim solo dionicama praktički sam donio nekoliko pobjeda Knicksima, igrao je vrlo dobro i “zaradio” prelazak u Clipperse. Prelazak iz Knicksa gdje je bio alfa i omega u napadu u Clipperse gdje je rotacijski igrač koji šutira samo kada je sam nije mu dobro sjeo, tj još uvijek se privikava na novu ulogu. Pokazao je da može igrati na taj način u Bostonu i samo je pitanje vremena kada će se uklopiti u Clipsima s kojima ima legitimne šanse za naslov.

Randle je pak nakon sjajne sezone u Pelicansima mislio kako će moći birati ekipu u kojoj će nastaviti karijeru. Bilo je ponuda, a odlučio se za onu Knicksa. On je bio i najveći ulov preko ljeta za ovu ekipu. Randle je vrlo dobra četvorka, za njega sigurno ima mjesta u gotovo svakoj ekipi u Ligi. Bio je glavni strijelac i skakač Knicksa, no uspjeh u vidu pobjeda je izostao. I dalje Randle zna previše solirati,zabijati se pod obruč koristeći svoju snagu na ne baš pravilan način. No, u ovoj situaciji, pogotovo nakon odlaska Morrisa, Randle je postao alfa i omega Knicksa, uvjerljivo njihov najbolji igrač. Uz dužno poštovanje Juliusu, to dovoljno govori u kakvom stanju su Knicksi.

Kako dalje?

Ako ništa drugo, gomilanje četvorki i igrača koji su zapravo bili dostupni nije dugoročno štetilo Knicksima. Većina je potpisana na kratkoročne ugovore, tako da i ovo ljeto Knicksi imaju prostora na capu. Pitanje je samo tko će uopće htjeti potpisati? Mlada jezgra na papiru nikako nije loša, no u stvarnosti manjak napretka većina mladih igrača je zabrinjavajuć.

Krenimo od Dennis Smith Jr-a. Kamen temeljac tradea za Zingisa potpuno je ispao iz rotacije. Pokazivao je itekako dobre znakove potencijala u Mavsima u pre-Dončić eri. Eksplozivan bek strašnog odraza i dobrog šuta. Kvalitetno je odradio rookie sezonu, no Mavsi su dosta rano uvidjeli kako on i Dončić ne mogu igrati zajedno. Otišao je u Knicske, očekivala se njegova eksplozija- kada ono totalna suprotnost. Dennisa nema u rotaciji, nastupio je u samo 34 utakmice ove sezone bilježivši 5,5 poena te 2,9 asista u prosjeku. Čisto za usporedbu u svojoj rookie sezoni Smith je imao 15,2 poena uz 5,2 asista u gotovo 30 minuta igre. Minutaža mu je prepolovljena, marginaliziran je i čini se kako će biti još jedan flop.

Drugo razočaranje je Kevin Knox. I on je prošle sezone dao naznake kako bi od njega Knicksi itekako mogli imati koristi u nadolazećim sezonama. Visok, dugačak, brz, imao je sve fizičke atribute da bude vrlo dobro krilo. No, manjak napretka u napadačkoj igri ga je dobrano ograničio. Isto tako, ne može se reći ni da je Knox nešto pretjerano dobar i u obrani, tako da je napredak izostao i u tom pogledu. Imao je minuta, prilika, lopti, ali jednostavno, zasada je zakazao.

Jedini igrač koji daje nadu je Mitchell Robinson. Dugački centar sa sjajnim osjećajem za blokadu demonstrirao je svoje sposobnosti i ove sezone. Iako u ograničenoj minutaži Robinson je bio najprecizniji igrač Knicksa i cijele Lige sa preko 70% šuta iz igre. Većinom su to putbackovi i asistirani poeni, no takav postotak se ne može zanemariti. Tijekom pandemije Robinson je radio na svojoj igri, poglavito na tehnici što će mu sigurno biti od velike koristi u budućnost. On je trenutno najveća mlada zvijezda Knicksa i igrač u kojega polažu najviše nade. Hoće li on uspijeti podnijeti pritisak Gardena? Ostaje nam da vidimo u narednim sezonama…

Pakleni plan

Knicksi su ozbiljno zainteresirani za Chris Paula. Veteran Thundera je mnoge razuvjerio (uključujući i mene) igrama ove sezone. Najbolji je clutch igrač Lige, dok Thunderi pod njegovim vodstvom sjajno guraju. Playoff ne bi trebao biti upitan, a Paul je doživio renesansu. Knicksi su to primjetili i CP3 je postao glavna meta Knicksa na ljeto. Mjesta za njegov ugovor imaju, no pregovori još nisu ni počeli, a pitanje je što će Presti tražiti za Paula, pogotovo nakon ovakve njegove sezone.

Plan Knicksa je da CP3 pod stare dane bude mentor mladim igračima, kao što trenutno radi u Oklahomi. Pitanje je samo koliko je to pametno i izvedivo? Istina, stagnacija mladih igrača Knicksa je zabrinjavajuća, no koliko će tu Paul moći napraviti. Isto tako Knicksima trenutno fali nešto bitnije od mentora – a to je trener. Prvo se time moraju pozabaviti, nakon toga mogu slagati ekipu sa veteranima i ostalima. To je i najveći problem Knicksa, prave ražanj a zec još u šumi. Planiraju velike stvari, kao i svako ljeto – (umetni ime najboljeg slobodnog igrača na tržištu) je naš. Lebron prije nekoliko sezona, prošle sezone Durant i Irving a naredne je to Giannis. Trenutno Giannis nema ama baš nikakvog razloga napustiti Buckse. Složili su oko njega kompatibilnu i najbitnije konkurentnu ekipu. Bud je jedan od najboljih trenera Lige, a kao što znamo Grk nikako nije čovjek kojemu prija medijska pozornost i svjetla pozornice. U Knicksima to nikako ne bi mogao izbjeći. Dovoditi Kidda za trenera samo kao još jedan razlog da Giannis potpiše je sulud. Ako stvore konkurentnu i stablinu ekipu sa kvalitetnim trenerom, imaju puno veće šanse dovesti Giannisa ili bilo koju drugu superzvijezdu. Dok god to ostane ovako Knicksi se neće maknuti s mrtve točke.

Fizdale je dobio otkaz uslijed očajnih rezultata. Cijele sezone nije uspio uspostaviti pravu rotaciju, već je konstatno mijenja igrače koji nikako nisu mogli uhvatiti kontinuitet. Treba i njega razumjeti, pokušavao je na sve načine probuditi ekipu, što mu nikako nije uspjevalo. Spominjalo se dosta imena u kontekstu Knicksa a posao je na kraju dobio bivši trener Bullsa i Wolvesa Tim Thibodeau.

Koliko je to dobra odluka Knicksa pokazati će vrijeme, no ovako na prvu – ne baš dobra. Thibs je izuzetno strogi trener koji inzistira na principima. Obrambene i napačke sheme su mu već pomalo zastarjele i pitanje je koliko će pristati odstupati od njih. Ili se barem prilagoditi. Poznat je i po tome da ne vjeruje baš mladim igračima i da “rauba” petorku” do krajnjih granica. Poznavajući Knickse htjeti će rezultat odmah, pitanje je može li ga Thibs isporučiti.

 

 

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Još jedan pucanj u nogu - Ostatak Sveta
  2. Centar Knicska ušao u istoriji, prestigao i velikog Wilta! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*