Kako je Ajzea Tomas ‘davio’ trenera

Screenshot

Izvor: Sportska sećanja

Ajzea Tomas je sa 34 poena predvodio Pistonse do pobede posle produžetka od 104:98 protiv Bulsa u Čikagu 1989. godine. Meč dveju ekipa koje su u to vreme bile veliki rivali na Istoku, bio je i više nego interesantan i uzbudljiv, a obeležio ga je jedan detalj iz produžetka.

Pri vođstvu Pistonsa od 98:94, plejmeker domaćih Džon Pekson je vrlo brzo, šutem za tri poena rešio napad Bulsa. Nije uspeo da pogodi, lopta je izašla iz obruča, a do skoka je došao najniži igrač gostiju, plejmeker Pistonsa Ajzea Tomas. U trenutku kada je Tomas hvatao loptu, centar Bulsa Bil Kartrajt ga je „slučajno“ udario laktom po glavi i raskrvario ga, što je iznerviralo plejmekera gostiju. Ajzea je već u nekoliko navrata pre tog meča imao „prljave“ duele sa Kartrajtom, pa je smatrao da njegov udarac nije bio slučajan, zbog čega je bio besan i pokušao da se fizički obračuna sa centrom Bulsa. Ipak, u tome su ga zaustavili njegovi tadašnji saigrači (Denis Rodman i Bil Lembir), koji su uspeli da zadrže Tomasa i spreče nastavak njegovog konflikta sa Kartrajtom.

Kada se situacija naizgled malo smirila, pomoćni trener Pistonsa Brendan Meloun prišao je Tomasa želeći, očigledno da mu kaže da nema potrebe da tako reaguje. To je toliko iznerviralo Ajzeu, da je svog trenera uhvatio za vrat i počeo da „davi“ na očigled svih u dvorani u Čikagu. Meloun je na ovakav potez Tomasa ostao potpuno miran i nije odreagovao, a Ajzea je posle nekoliko sekundi pustio svog trenera, da bi onda uz razmenjenih nekoliko rečenica i pomoć Denisa Rodmana, dvojac Pistonsa bio razdvojen, kao da se ništa nije dogodilo.

Ajze Tomas je posle meča morao na ušivanje zbog udarca Kartrajta, pa je tako duel u Čikagu završio sa šest šavova na glavi, ali i bez kazne zbog nasrtaja na svog trenera, jer ni rukovodstvo Pistonsa, ni rukovodstvo NBA lige, nije smatralo da treba da bude kažnjen zbog „davljenja“ Brendana Melouna.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*