Košarkaška Scola: Argentinska ikona i čovek od materijala za medalje

Instagram

Na netom završenom Svjetskom Prvenstvu, Argentinci su sve iznenadili i plasirali se u Finale. Legenda argentinske, a bogami i svjetske košarke, Luis Scola odigrao je briljantan turnir. Iako je već gotovo zagazio u 40-te godine Scola nije izgledao ništa manje spremno od momaka koji su možda i duplo mlađi.

Tijekom turnira je bilježio 17,9 poena, 8,1 skok i 1,8 asistencija, te dominirao protiv svih protivnika osim u Finalu protiv Španjolske. Pokazao je da su godine samo broj, te je tijekom turnira izgledao kao mladić. Kada s tim uparimo nevjerovatno iskustvo, jasno nam je zašto je Scola bio ponajbolji igrač turnira.

Nakon što je u četvrtfinalu izbacio Srbiju sa svojom Argentinom, Scola je u polufinalu sa 28 poena pokopao i Francuze i time Argentini obezbedio još jednu medalju sa velikih takmičenja.

Kao nagrada, stigao je novi evropski angažman, i sezonu 2019 – 2020 Scola je proveo kao igrač Olimpije iz Milana, iako su za njega interesovanje pokazali i neki velikani poput Reala iz Madrida.

Brisao pod Divcu

Kako je pisao KOŠ magazin u svim biografijama Luisa Scole, „poslednjeg Mohikanca“  zlatne generacije argentinske košarke, piše da mu je ovaj u Kini bio peti mundijal. Podatak je nesumnjivo tačan, ali je sam Scola jednom urednicima ovog magazina ispričao da on sebi računa i jedno svetsko prvenstvo više. Evo i zašto:

“Tokom prvenstva sveta 1990. u mom rodnom Buenos Ajresu imao sam deset godina i bio izabran da zajedno sa još nekolicinom klinaca brišem pod ispod koša.”

Pričao mi je da mu je idol bio – Vlade Divac.

“On je već bio u NBA, tih godina bio je velika zvezda a ja sam sanjao da jednog dana igram kao on. Oduševljavao me je tehnikom, pokretljivošću, asistencijama…”

Dvanaest godina kasnije, na Mundijalu u Indijanapolisu, Luis Skola i Vlade Divac bili su rivali. Ondašnja SR Jugoslavija je, posle mnogo sreće, pobedila u produžetku. Prošle godine Vlade Divac je ušao u „Kuću slavnih“ u Springfildu, a Luis Scola i dalje igra, odveo je svoju Argentinu do finala.

Luis Scola je počeo da igra 1995. u Ferokariles Oeste u Buenos Ajresu. U Španiju je otišao 1998, sa 18 godina (rođen je 30.aprila 1980. u Buenos Ajresu). Posle dve odlične sezone u Hihonu prešao je u Vitoriju, i u dresu Taugresa (danas Baskonija) odigrao 317 utakmica, dao 5.001 poen (15,8 u proseku). Na draftu 2002. bio je 56. pik u drugoj rundi, izabrao ga je San Antonio, ali kada je došlo vreme za NBA nije otišao u Teksas. NBA avanturu počeo je 2007 u Hjustonu, potom igrao za Finiks (2012), Indijanu (2013), Toronto (2015) i Bruklin (2016). Ukupno je odigrao 743 utakmice i dao 8.882 poena. Poslednje dve godine igra u Kini, u Šangaj Šarksu. U prvoj sezoni je imao sjajan prosek od 27,8 poena, 13,8 skokova i 3,4 asistencije. Kao staro vino – što stariji to bolji.

Na Prvenstvu u Kini nastavio je tradiciju dobrih igara. Opet je, kao i na prethodnim svetskim prvenstvima, bio efikasan. Pre pet godina u Španiji dao je 117 poena (19,5 prosek), u Turskoj 2010. je potpisao 244 (27,1), u Japanu 2006. 129 (14,3), u Indijanapolisu 2002. 83 (9,2).

Momci, pošaljite mi te dresove

A zanimljiva stvar desila se nakon netom završenog SP u Kini, gde je Scola bio jedan od najboljih igrača, prenosi crnogorski FOS media.

Za drugo izdanje ”Telemach” košarkaške rekreativne lige Crne Gore prijavila se ekipa koja se prozvala ‘Luis Scola”, kao omaž argentinskom veteranu, košarkaškom majstoru i velikom čovjeku, koji je ljubitelje ”igre pod obručima” širom svijeta impresionirao svojim partijama na proteklom Mundobasketu.

Crnogorski rekreativci su za takmičenje u KRLCG izradili i dresove istog dizajna argentinskog državnog tima, sa natpisom ”Scola”, a legendarni centar je do tog saznanja došao posredstvom Đorđa Kavarića, danas igrača rekreativne lige, sa višegodišnjim košarkaškim stažom u Italiji, koji je prijatelj sa kondicionim trenerom Armani Milana, Đustinom Danezijem.

”Ćao momci, mnogo mi se sviđa vaš dres, tim, ideja, sve je vrlo zabavno! Hvala vam puno! Srećno, igrajte dobro i… molim vas, pošaljite mi jedan od tih dresova, želim ga!”, poručio je Skola crnogorskim rekreativcima, koji su, vjerovatno, od nevjerice popadali na zadnjice!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*