Najuvrnutiji NBA trejd u istoriji

ALSD.com

Izvor: Sportklub

Svake sezone u NBA ligi viđamo različite trejdove koji nas začude, zaintrigiraju a neretko i zaprepaste. Ipak, razmena koju su 1983. godine obavili Portland i Indijana verovatno je drugačija od svega na šta ste u NBA svetu navikli.

Čovek zaslužan za sprovođenje tog nesvakidašnjeg trejda u delo bio je sportski marketinški mag Džon Spolstra. Ukoliko se prezime nekom ljubitelju košarke učini poznatim, to je zato što je njegov sin, Erik, slavom prevazišao oca i postao jedan od najcenjenijih NBA trenera. Najveći uspesi Erika Spolstre bez sumnje su dve osvojene titule sa ekipom Majami Hita iz 2012. i 2013. godine.

Portland je u prvoj polovini osamdesetih bio prosečan NBA tim – imali su oko 40 pobeda svake sezone, a te 1983. najbolji strelac tima bio je bek Džim Pekson, brat poznatijeg šutera i kasnije funkcionera Čikago Bulsa. Ekipa je solidno počela sezonu, u februaru su imali skor od 21 pobede i 15 poraza i navijači su počeli da se nadaju da je to sezona u kojoj će se tim konačno probiti u vrh lige.

Međutim, za iskorak bio im je potreban podsticaj u vidu novog pojačanja – najviše im je nedostajao plejmejer, pa su oko bacili na iskusnog organizatora igre Indijana Pejsersa Dona Bjuza. Blejzersi su hteli da u svoj tim dodaju kvalitetno pojačanje, ali nisu želeli da se odreknu usluga svojih kvalitetnih igrača. Tada je na scenu stupio Džon Spolstra.

On je u to vreme bio generalni menadžer tima iz države Oregon i važio je za najboljeg u svom poslu kada je reč o marketingu, što su i pokazali i rezultati koji će uslediti. Za 11 sezona, koliko je vodio tim Portlanda, uspeo je da rasproda karte za svaku utakmicu koju su Blejzersi igrali na domaćem terenu. Nakon boravka u Portlandu, u Nju Džersi Netsima je povećao profit od prodaje ulaznica za 300 odsto. U niželigaškom bejzbol timu Dejton Dregonsima postavio je rekord jer je na 815 uzastopnih utakmica imao rasprodat stadion – u sportskim krugovima bio je poznat kao čovek koji bi potencijalnoj mušteriji mogao da proda pesak u pustinji.

Osmislio je trejd u kojem je mogao da se domogne Dona Bjuza, a da se ne odrekne nijednog igrača, nijednog pika sa drafta i nijednog jedinog dolara. Logično bi bilo zapitati se kako su Blejzersi onda privoleli Pejserse da pristanu na ovu razmenu.

Kako bi se lakše razumeo razlog, trebalo bi znati nešto o situaciji u kojoj se u tom trenutku nalazila franšiza Indijana Pejsersa. U osam sezona koje je Indijana provela u ligi pošto se NBA stopila sa ABA ligom 1976. godine, Pejsersi su imali samo jednu godinu u kojoj su imali pozitivan skor. Donosili su mnoge loše odluke – trejdovali su NBA velikane Edrijana Dentlija, Aleksa Ingliša i visoki pik prve runde sa drafta na kojem je biran Majkl Džordan za igrače i resurse kojima ništa nisu postigli. Te 1983. godine, vlasnik tima pokušavao je da proda klub.

Problem je bio u tome što niko nije želeo da kupi tim koji nije imao zvezde, navijače i uspehe. Na taj način opet dolazimo do Džona Spolstre – za njega je čuo i vlasnik Indijane Sem Mesi.

Pouka priče je da, ma koliko navijači NBA timova bili frustrirani potezima svojih uprava, navijači ipak treba da budu srećni jer u zamenu za svoje zvezde dobijaju makar druge košarkaše. Generalni menadžer Pejsersa trejdovao je svog plejmejkera u zamenu za nedelju dana dug privatni čas o tome kako treba da radi svoj posao.

Nakon njega, potez Sema Prestija u kojem je za Džejmsa Hardena dobio jednu sezonu ostarelog Kevina Martina i pik koji je postao Stiven Adams deluje kao čisto zlato.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*