Dr. Dunkenstein

Screenshot/Youtube
Preneseno sa: Aktualac
Danas se malo ko seća Darrella Griffitha, drugog pika na Draftu 1980. A i ono čega se ljudi sećaju u najboljem slučaju je nadimak Dr. Dunkenstein, jer je Griffith imao odraz od neverovatnih 48 inči ili 122 cm po čemu je na vrhu liste zajedno sa Michael Jordanom i Wiltom Chamberlainom.
Griffith je član Kuće Slavnih u Louisvilleu na dva mesta – i u srednjoj školi i na fakultetu. Takođe, Uprava Utah Jazza mu je već 1993.godine povukla broj “35” iz dalje upotrebe u klubu. Igrač kome je povreda stopala u 27.godini značajno skratila i osakatila karijeru bio je poznat i još po nečemu što je danas u opisu radnog mesta savremenog šutera – šutu za tri poena.
Griffith je u vreme kada su se trojke “pucale” tek sporadično, u sezoni 1983-84 šutnuo ukupno 252 puta na 82 utakmice, ili 3.1 pokušaj po utakmici. Možda to danas zvuči smešno, ali je po toj kategoriji bio (ako isključimo njegove Jazzere) PETI u Ligi u konkurenciji klubova! Da, dobro ste pročitali – samo su ekipe Phoenixa, Washingtona, San Antonija i Denvera ukupno šutnuli više trojki od njega! Pojedinačno gledano, prvi igrač iza njega po broju pokušaja je bio Michael Cooper iz Lakersa sa tek 121 upućenim šutom van linije za tri poena…

Malo smo upoređivali brojke sa sadašnjim vremenom i to je prosto – neuporedivo. Naime, kada bi sada neki igrač pokušao da bude toliko aktivan van linije za tri, morao bi da šutne…38 puta na koš. Uz realizaciju od Griffithovih 36.1% te sezone, pogađao bi blizu 14 trojki na meču
Opet, samo poredeći neuporedivo, James Harden je prošle godine imao “tek” 13.2 pokušaja za tri poena po utakmici.I eto,sa malo podsećanja lako dolazimo do toga da je Griffith za svoje vreme bio potpuno druga dimenzija igrača ?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*