Trka za nagrade je – gotova

Utrka za NBA nagrade je gotova! NBA liga je objavila kako utakmice u Orlandu neće imati nikakvog utjecaja na dodjelu nagrada (MVP, ROY, DPOY…) Obično se nagrade dodjeljuju tijekom playoffa, nakon što završi regularna sezona, no uzeći u obzir posebne okolnosti, ovo će biti posebna dodjela nagrada. Tako da već sada možemo preći glavne favorite za pojedine nagrade.

MVP

Kao i prošle godine, glavni kandidat je Giannis Antetokumnpo. Greek Freak je aktualni MVP, prošle sezone uzeo je nagradu sa 27,7 poena i 12,5 skokova u prosjeku vodeći Buckse do najboljeg scorea u Ligi. Ove sezone ima još bolje brojke, postiže 29,6 poena uz 13,7 skokova,a Bucksi su još jednom završili na prvom mjestu u regularnoj sezoni (do prekida Lige). Po svemu sudeći Giannisu ne bi trebala izmaknuti ova nagrada, iako ima veliku konkurenciju u Lebronu koji je prvi asistent Lige. Ipak, gledajući i individualno i ekipno Giannis i Bucksi su bolji od Lakersa, te bi Grk trebao stići do druge MVP nagrade zaredom.

ROY

Ovdje je stvar kristalno jasna. Ja Morant će se okititi nagradom za najboljeg rookiea. Bek Memphisa, iako drugi pick, imao je iznenađujuće dobru sezonu. Znalo se da je on “prava stvar” no da će voditi Memphis do playoffa nitko nije mogao pretpostaviti. Istina, njegova najveća konkurencija Zion Williamson je odigrao samo 19 utakmica, pa je samim time Morantu bio dobrano olakšan posao. No, to ne umanjuje njegove sjajne igre ove sezone, kao i svijetlu budućnost “Međeda” s njim i Jaren Jacksonom Jr.

DPOY

Nulti pacijent NBA Lige Rudy Gobert ovaj puta nije glavni kandidat za DPOY nagradu. Laker, Anthony Davis ima vrhunsku sezonu, predvodi Lakerse u čak 13 statističkih kategorija, pogtovo u onim defenzivnim. I u Pelikanima je bilo jasno kako je Davis obrambena zvijer, no tek u ovoj ekipi Davis dominira u obrambenom dijelu. Treći je bloker Lige, dok Lakersi imaju treću najbolju obranu Lige. Glavna konkurencija mu je Giannis, koji osim u napadačkom dijelu odrađuje i ogorman posao u obrani za Buckse. Biti će gusta borba između ove dvojice za ovu nagradu.

6th MAN

Sweet Lou je nakon dugo godina posustao i sada više nije očiti kandidat za ovu nagradu. Logično, dolaskom Leonarda i Georgea smanjio mu se broj lopti, iako je nominalno Lou igrač s klupe. Svi znamo kako to funkcionira u Clippersima, iako Lou počinje s klupe, uvijek je na terenu kada utakmicu treba završiti, u tom slučaju na parketu je i s Leonardom i PG-em. Ove sezone iskočio je bek Thundera Dennis Schroeder, ekipa koja je najugodnije iznenađenje ove sezone. Dennis ima najbolje brojke u karijeri, ubacuje preko 19 poena u prosjeku te sjajno mijenja Paula i Shaia. Osim navedenog dvojca, u konkurenciji je i Montrezl Harrell još jedan igrač Clippersa. Nominalno Zubac je startni centar, no Harrell ima dosta veću minutažu od njega, što sjajno koristi i postao je jedan od boljih centara Lige.

MIP

Dva kandidata se ističu kao pretendenti za igrača koji je najviše napredovao. Prvi je Bam Adebayo, centar Heata koji je postao prava sila. Bam radi sve na parketu, zabija, asistira, skače, igra obranu. Spoelstra ga je pretvorio u pravog modernog centra, a Heat je u njemu dobio buduću superzvijezdu. S druge strane prelaskom u Pelicanse svoju razinu igre podigao je i Brandon Ingram. Dugo ga se čekalo u Lakersima ali dočekali su ga Pelicansi. U odsustvu Ziona Ingram je bio uvjerljivo najbolji igrač Pelicansa, postao je prva napadačka opcija i napokon je pokazao i ostvario potencijal. Nagrada može otići na obje strane i tko god ju osvojio biti će itekako zasluženo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*