Najbolje čuvana tajna u NBA

Youtube / screenshot

U današnjoj NBA ligi punoj ratova preko socijalnih mreža, Supremea i ostalih hype stvari, Lil Pumpova i svega toga što dolazi s modernim dobom, pravo je osveženje videti igrače s daškom old school looka. Bilo  to svojim izgledom ili stilom igre, daju nam nadu da u NBA ligi još uvek postoji romantike. Oni su praktično izumrla vrsta, većina igrača danas gleda kako će napisati bolji Twitter post nego se baciti u publiku za loptom (čast izuzecima). Veći im je problem izgleda na terenu, nego izgled i igra ekipe, ali neki igrači nas vraćaju u staro doba. Doba kada su se sve razmirice rešavale na terenu, kada se igrala prava muška obrana i kada su igrači bili puni poštovanja jedni prema drugima.

Jedan od tih igrača nosi dres Brooklyn Netsa, i zahavaljujući igračkoj eksploziji i karakternim crtama, možemo ga uvrstiti među ove igrače. Njegovo ime je Spencer Dinwiddie, on je u samo nekoliko meseci učinio da zaboravio na Kyrie Irvinga, Kevina Duranta, koje su Netsi doveli prošloga leta.

On je najbolje čuvana tajna NBA lige!

Renesansa Frazierovog dvojnika

Nakon dve godine borbe u Pistonsima, ovaj NBA romantik je napokon došao na svoje u redovima Brooklyn Netsa. Prvu sezonu je i dalje ulazio s klupe, a očekivalo se da će se opet boriti za minute i svojoj drugoj sezoni. No povredama Lina i Russella, tokom 2017-2018, došao je red na Spencera da pokaže šta zna. Postao je jedan od najboljih igrača Netsa, i već je u te dve sezone igrao preko 28 minuta u proseku, beležio je 16.8 poena uz preko 4 asistencije i preko 30 posto šuta za tri poena.

U tekćoj sezoni ‘ukrao je show’ Kyrie Irvingu, jednom od najzvučnijih pojačanja Netsa u poslednje vreme. Iskoristio je Kyrieve povrede, lošu karmu i uticaj na tim, te je podigao svoju statistiku – iako je startovao kao rezervni play, minutaža mu se popela na preko 30 minuta, a za to vreme beležio je 20.6 poena, 6.8 asistencija i 3.5 skoka – sve najbolje brojke karijere!!!

Spencer Dindwiddie je vrlo brzo uskočio na Irvingovo mesto, a Netsi čak izgledaju bolje s njim na jedinici. Bez Irvinga u postavi Spencer postiže 23,8 poena uz 42% šuta, te upisuje 7,5 asista. Još bitnije, Netsi su u tih 11 utakmica upisali samo 3 poraza. Ekipa se podigla, igraju brzo, Spencer, Harris i Prince rešetaju izvana, dok Allen i Jordan hvataju sve što ode iznad obruča.

Stil igre mu je pravi old school, bek siguran na lopti, pogotovo u završnicama utakmica, te je pametnom igrom osvojio sigurne minute i kada se ovaj dvojac vrati. Uz sve ovo izgledom (pogotovo frizurom) neodoljivo podjećana na slavnog beka Knicksa Walta Fraziera.

Rekord karijere i majstor clutcha

U tekućoj sezoni, Dinwiddie je jedan od najboljih clutch igrača lige. Uzimaju se u obzir igrači koji su u dosadašnjem delu sezone uputili minimalno sedam šuteva u poslednjim momentima utakmice:

1. Nikola Jokić 6/9 (66.7%)

2. Marcus Morris 5/8 (62.5%)

3. Damian Lillard 7/12 (58.3%)

4. Devonte Graham 5/10 (50%)

5. Derrick Rose 6/13 (46.2%)

6. Spencer Dinwiddie 6/13 (46.2%)

Njegovih rekordnih 41 poen protiv Spursa svakako bi trebalo da se prisetimo kada radimo review (još uvek aktuelne) sezone:

Učinio je i da zaboravimo Irvinga, tj. da navijači Netsa počnu više da veruju Brooklynu sa njim na terenu.

Neka nova sila u Brooklynu

Sean Marks je proteklih godina napravio odličan posao u Brooklynu. Uspeo je ispraviti sve ono što je njegov prethodnik, legendarni Billy King, uspeo upropastiti – stvorio je odličnu ekipu praktično iz ničega, a s njom je trener Kenny Atkinson ušao u playoff gdje je pružio dobre igre.

Izašlo se iz rezultatske, igračke, i finansijske krize. Mladoj jezgri koju su Netsi uspeli da formiraju nadograđena je dovođenjem nekoliko iskusnih veterana i iskusnih igrača (Dudley, Davis, Faried, Napier). Putem drafta stigao je i Džanan Musa, bosanskohercegovački reprezentativac, kao 29. pick. Za mnoge prerano.



U protekloj sezoni, trener Atkins učionio je čudo i tim je sa 42 pobede doveo do doigravanja. Šta je to Atkinson napravio u kratkom periodu od kada je preuzeo kormilo Netsa. Prvo je radio strpljivo, okupio je mlade igrače koji su željni učenja i koji nemaju problem sa autoritetima. Stvorio je tim, nije se oslanjao na individualne kvalitete i imena. Gradeći igrače i tim, gradio je i rezultat – od 20 pobeda u svojoj prvoj sezoni u Netsima, preko 28 protekle sezone, do odlične 42 pobede u ovoj sezoni.

Stvorio je široku jezrgu igrača i u rotaciji je uvek mogao da računa na 8, 9 pa i više igrača. Uvek je neko sa klupe ili iz drugog plana znao da iskoči. Na primer, Spencer Dinwiddie, koji je startovao u samo četiri meča, bio je drugi strelac tima (16.8 poena), a DeMare Carroll – također rezervista – pet (preko 11 poena po meču). Joe Harris je u godinu dana od rezerve postao Atkinsonov ‘Korver’ i zvanično najbolji dalekometni šuter lige. Odlazak Brooka Lopeza otvorio je prostor mladim igračima na petici, a to je u protekloj sezoni iskoristio Jarret Allen. Ovaj 20-godišnjak je u 80 mečeva postizao 10.9 poena i imao 8.4 skoka. Šta reći o Carisu LeVertu koji da nije doživeo povredu sigurno bi bio razmatran i za učešće na All Staru, jer ovaj 24-godišnjag ima taj potencijal.

Nažalost, dolaskom Irvinga i Duranta, te DeAndre Jordana porasla su i očekivanja i apetiti. Iako su prva dvojica bili povređeni, te su šansu dobijali već provereni igrači, Atkinsom nije preživeo. Smenjen je početkom marta. Odluka je sevnula kao grom iz vedra neba, Atkinson i Netsi su došli do sporazumnog raskida ugovora nakon 4 i pol sezone.

Sve su glasnije priče kako je Atkinsonovom odlasku “kumovao” između ostalih i Irving. Zajedno sa Durantom smatrao je kako Atkinson ne može voditi šampionsku ekipu, te da im je potreban drugi trener. Atkinson nije baš bio presretan s novim licima u svlačionici, pogubio je kompas, više nije držao svlačionicu pod kontrolom i rastanak je bio neminovan. Kenny je želio drugačiji izazov, a zvijezde želje drugog trenera.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*