Roy: Od čišćenja kontenjera do NBA lige

Slamonline

Tokom prekida Lige, Youtube kanal NBA Lige svake večeri u 2 sata iza ponoći puštao je snimke utakmica iz proteklih sezona. Početkom aprila su po prvi puta prenosili jednu Kobevu utakmicu, konkretno kada je ubacio Blazersima 65 poena, davne 2007. godine. Kobe je po običaju dominirao, ali u tim trenutcima rađala se jedna nova zvijezda u dresu Blazersa. Brandon Roy je od dolaska u Ligu bio preodređen da bude novi vođa Blazersa, zajedno sa Aldridgeom, te kasnije pridošlim Gregom Odenom.

Planovi su jedno, realnost drugo. Nažalost po Blazerse. No, idemo redom. Roy je stigao u Ligu baš te sezone konkretno na draftu 2006. godine. Ta draft klasa je bila jedna od najlošijih u povijesti. Prvi pick je bio Talijan Andrea Bargnani, iza njega je Aldridge, dok je treći izbor bio Adam Morrison, nekadašnji član Bobcatsa i Crvene Zvezde. Za razliku od mnogih draftova prije, Blazersi su ovaj puta odradili fantastičan posao. Mijenjali su svoj 4. pick i Tyrusa Thomasa za Aldridgea, dok su 6. pickom uzeli Brandona Roya sa sveučilišta Washington State. Pun pogodak za Blazerse, no veselje je bilo kratkog vijeka. Blazersima se sada ne može ništa zamjeriti, uzeli su vjerovatno dva ponajbolja igrača s drafta, za razliku od njihovih sada već povijesnih propusta na draftovima.

Thomas je u početku bio prosječan igrač, no vrlo brzo je pao u zaborav, dok su navedena dvojica možda i najbolji igrači s ovog drafta. Roya možda ne možemo strpati u ovaj koš, ali da nije bilo povreda bilo bi kristalno jasno tko je najbolji igrač s tog drafta. Od ostalih igrača biranih na ovom draftu valja izdvojiti bekove šampione Ronda i Lowrya, Rudy Gaya, Redicka, te picka druge runde Paula Millsapa. Čak trojica naših igrača su birani na ovom draftu. Prvi od svih je bio Kosta Perović na 38. mjestu. Pred sam kraj druge runde Sixersi biraju Edin Bavčića, bivše krilo Bosne sigurno poznat obožavateljima ABA Lige, a Bucksi uzimaju Šveđu, Damira Markotu.

Od čišćenja kontenjera do NBA lige

Put Brandona Roya da NBA Lige je bio sve samo ne lagan. Prvi ogroman izazov je imao već pri upisu na fakultet. Imao je košarkašku stipendiju za Washington State, ali trebalo mu je čak 4 puta da položi SAT (prijemni test) kako bi se mogao upisati. Roy je poput svog brata imao poteškoća u učenju, te iako je sve mogao naučiti i savladati trebalo mu je puno više vremena nego prosječnom učeniku. To mu je stvaralo velike probleme u školi, ali upornošću je uspio položiti potrebne ispite te na kraju upisati fakultet. Da nije uspio možda bi još uvijek bio u rodnom Seattleu na dokovima gdje je radio kao lučki radnik, a bio je zadužen za čišćenje kontenjera.

Roy se sada napokon mogao posvetiti košarci. Lagano je krenuo njegov uspon, a tijekom svoje NCAA karijere nominiran je bio za sve najveće individualne nagrade, a svoje sveučilište je vodio do dva nastupa na Sweet 16-u. Odradio je sve četiri godine, iako je prvotno trebao biti samo 3, ali se u posljedni trenutak predomislio.

Čovjek bez koljena

Brandon Roy je lagano uzeo nagradu za Rookiea godine. Pokupio je 126 od mogućih 127 glasova iako je odigrao samo 57 utakmica u rookie sezoni. Samo je Ewing odigrao manje i uzeo ROY nagradu. Već u svojoj prvoj sezoni postao je druga napadačka opcija Blazersa iza Zacha Randolpha. Isto tako, već u prvoj sezoni počeli su njegovi problemi s koljenima. Odmah je bila potrebna manja operacija kako bi se koljeno očistilo, te Roy nije mogao odigrao kompletnu sezonu. Do kraja svoje karijere nije uspio odigrati niti jednu kompletnu sezonu. Naredne dvije je odigrao preko 70 utakmica, ali povrede nisu stale.

Druga sezona mu je donijela Allstar nastup, no i povredu zgloba tik pred Allstar vikend. Naredne sezone je morao na standardnu operaciju koljena. Vrlo brzo Roy je dobio vijest od koje se gotovo svaki sportaš užasava. Roy je sa 26 godina praktički bio primoran prekinuti karijeru. Njegovim koljenima nije bilo spasa. Savjetovao se sa nekoliko specijalista, svi su bili suglasni, Royeva koljena nisu nikako mogla izdržati napore NBA Lige, tako da je nakon 3 sezone ostao praktički bez koljena. Prognoze su bili izuzetno crne, ostalo mu je maksimalno sezona dvije igranja, a nakon toga prislina mirovina.

Karijeru je mogao produžiti koristeći sada već široko poznat “load managment” što je donijelo 65 utakmica naredne sezone, no već je sezonu poslije odigrao samo 21 utakmicu. Umirovio se koncem te sezone, pokušao se vratiti u Wolvesima u sezoni 2012/13 ali nije išlo. Povrede su uzele još jednu karijeru, s tim da Roy nikada nije kidao ligamente niti meniskus. Njegovi problemi s koljenima su bili malo drugačije prirode, no svejedno jednako “ubojiti”.

Savršenstvo bez mane…

U svim sezonama kada je bio iole zdrav (izuzev rookie sezone) Roy je ubilježio Allstar nastup. Tako ih u svom opusu ima 3 komada, ali i dva izbora u AllNBA petorke. Jednom prilikom Roy je dobio možda i najveći kompliment tijekom svoje karijere od Kobea Bryanta -“365 dana u godini Brandon Roy. On nema manu u svojoj igri. Rekao sam mu da ne znam niti jednog igrača, osim sebe, da nema baš niti jednu manu u igri”.- izjavio je Kobe u John Thompson Showu na pitanje tko je najteži igrač za čuvanje u Ligi. Čisto za usporedbu, tada su igrali Lebron, Durant, Wade i ostali, no Kobe se baš odlučio za Roya.

Najbolja usporedba za njega bi bila, da je Tim Duncan u tijelu beka. Radio je sve stvari na terenu “s glavom” rijetko kada je koristio svoj atleticizam. Igrao je izuzetno pametnu košarku, bio je strašno čvrst, sjajan rad nogu, ulaz s obje ruke i dobar šut. Kao što je i Kobe rekao igrač bez mane u igri. Osim koljena…

Clutch gen

Baš kao što i Lillard pogađa bombe s 8,9 metara za pobjedu, jedan igrač prije njega je to “patentirao” u dresu Blazersa. Roy je redovno u posljednjim trenutcima utakmice uzimao stvari u svoje ruke. Posebno ga pamte Houston Rocketsi.

Posljednju “pravu” utakmicu Roy je odigrao koncem 2009/10 sezone. Tada je već bio početak kraja, Roy je povrijedio meniskus, trebao je pauzirati sve do naredne sezone. No, nakon samo 8 dana odlučio se vratiti na parketu u playoffu i probati pomoći Blazersima u borbi s Mavsima. Koliko je opasan u clutch trenutcima najbolje demonstrira ta utakmica protiv Mavsa. Blazersi su u drugo poluvrijeme ušli “skinutih gaća” Promašili su svih 15 šuteva iz igre, a prednost Mavsa je porasla na 23 razlike. U posljednjoj četvrtini Roy preuzima stvar u svoje ruke. Ubacuje 18 poena, uključujući koševe za pobjedu i izjednačava seriju na 2-2.

To je nažalost bilo to što smo vidjeli od Roya. Naredne sezone samo 21 utakmica, prijevremena mirovina, te neuspjeli pokušaj povratka na parketu u dresu Wolvesa. Roy je svojevremeno bio jedan od najboljih bekova Zapadne konferencije, zajedno s Aldridgeom trebao je biti duo Blazersa oko kojega bi gradili budućnost. Nažalost, to nije dočekao. Još jedan igrač koji nije niti izbliza uspio ispuniti svoj potencijal. No, uzeći u obzir kako Roy gotovo da nije imao koljena dok je igrao u NBA, njegovi uspjesi su još i veći. Sve tri sezone koje je odigrao u “normalnom” stanju bio je Allstar, a komplimenti nisu dolazili samo s Kobejeve adrese. Nate Robinson, Jamal Crawford i mnogi drugi su bili puni hvale za igrača Blazersa. Da nije bilo povreda, vrlo lako bi bio igrač za 25+ poena u prosjeku, te strašna napast u playoffu. Ovako, možemo samo zamišljati što bi bilo, kad bi bilo…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*