Preko trnja do zvijezda

Put do NBA lige nije lagan. Većina igrača koji nisu uspeli ući kažu da je to dosta zatvoreni krug i da je jako teško upasti nekim “okolnim” putem. No NBA liga je formirala D-ligu i sada se to razvilo da gotovo sve NBA ekipe imaju svoju filijalu. Ovo je postala odskočna daska za neke, a portal Fadeaway World je odlučio izdvojiti najbolje igrače koji su preko D-lige došli do “velikih momaka”.

Shaun Livingston

Njegova priča je možda i najnesretnija od svih ovih momaka. Izabran visokim 4. pickom u Clipperse trebao je biti nadolazeća zvezda NBA lige. No verovatno najgora povreda ikada (nikada nisam uspeo pogledati snimak do kraja) ga je udaljila sa terena na dugi period. Popucalo mu je sve što može u koljenu i činilo se kako se neće vratiti aktivnog igranju. Prošao je puno klubova u NBA i D-ligi. Konstano seljenje iz filijale u NBA je prestalo potpisom za Netse. Tamo je odigrao prvu pravu sezonu nakon dugo vremena i izborio ugovor s Warriorsima. Bio je vrlo bitan član rotacije i NBA prvak, a sada uživa u zasluženoj mirovini!

CJ Watson

Omaleni playmaker koji je sada postao solidan back up je prošao dosta stvari prije nego se ustalio u NBA. Nakon sveučilišta Tennessee nije bio izabran na draftu, te je posle toga kratko igrao u filijali Spursa. Nije se pokazao i otišao je u Europu, u Italiju. Nakon toga Vipersi ga izabiru na draftu, a iskustvo u Europi mi je puno pomoglo. Dokazao se i izborio 10-dnevni ugovor s Warriorsima. Tamo je bio 2 godine, da bi prešao u Bullse kao zamena za  Rosea. Posle je promenio još 3 kluba, Netse, Pacersa i Magic gde je i danas.

 

Rafer Alston

“Skip to my Lou” Rafer Alston je bio zvezda uličnih igrališta. Legenda Rucker Parka je imao trnoviti put do NBA lige. No dokazao se i da na “pravom” terenu može biti vrlo dobar te izborio ugovor s Heatom. Draftan je u Buckse, pa tradean u Kanadu u Raptorse, a niti u jednom klubu se nije naigrao. Tek dolasko u South Beach kod rookiea Wade je pokazao šta može. Najbolje partije je pružao u Magicu, pogotovo u playoffu kada je prvi play Nelson bio povređen. Odlično ga je zamenio te na kraju ostvario jako dobru karijeru. Proveo je 14 godina u ligi u 5 različitih klubova.

Chris Andersen

Birdman je imao jako zanimljiv put do NBA lige. Nakon što je odustao od sveučilišta nije bio draftan iz jednog bizarnog razloga. Naime nije znao da se mora prijaviti na draft, već je valda mislio da je to automatski nakon što je otišao sa sveučilišta. Srećom odlazi u kinesku ligu gde ostvaruje solidne brojke, a nakon toga je u New Mexico Slamu. Postao je prvi igrač kojega je neki klub iz NBA povukao iz D-lige, to su bili Nuggetsi 2001. godine. Na kraju je osvojio i naslov prvaka sa Heatom gde je bio koristan rotacijski igrač.

Jeremy Lin

Linsanity je možda i najveći fenomen u zadnjih nekoliko godina u NBA. Svima je poznato kako je s Knicksima dominirao od nikuda i postao zvezda u ligi. Nije bio izabran na draftu, ali potpisali su ga Warriorsi. Oni su ga slali malo u D-ligu, malo u prvu ekipu i to je trajalo 2 godine. Nakon toga potpisuje za Rocketse koji ga otpuštaju, da bi završio u Knicksima i eksplodirao. Sada je s druge strane reke Hudson u Netsima, a ove sezone je dosta muku mučio s povredama.

Hassan Whiteside

Možda i najbolji igrač koji je ovim putem došao do NBA. Kingsi su ga izabrali, no tamo se nije naigrao. Igrao je u D-ligi za Reno Bighornse, a promenio je čak 7 klubova prije dolaska u Heat. Stari lisac Riley ga je odlično “nanjušio” i sada je Hassan postao jedan od dominantnijih centara lige. Sada je u Blazersima, gdje je stigao kao zamjena za Nurkića. Pokazuje vrlo dobre igre, kao u najboljim danima u Heatu.

 

Danny Green

Jedan od najbolji obrambenih igrača lige i vrlo bitan šraf u sistemu Spursa jedno vreme je igrao u našim krajevima. Bio je jedno vreme u Union Olimpiji, a nakon toga Spursi ga potpisuju. Samo 2 utakmice i odlazak u D-ligu. Tamo se dokazao u Reno Bighornsima i Spursi ga ponovo potpisuju. Slali su ga na još kaljenja u njihovu filijalu u Austin Torose, da bi na kraju završio u prvoj ekipi i postao jedan od bolji 3-D igrača lige.

Jonathan Simmons

O njegovoj priči se može snimiti film. Nije imao šta za jesti i zadnjim novcima je platio probu u Austinu u filijali Spursa. Tamo je briljirao i osvojio MVP naslov D-lige da bi mu nakon toga Spursi ponudili garantirani ugovor. Sada je jedan od nadolazećih zvezda Spursa, iza sebe ima odličnu sezonu i očekuje ga puno bogatiji ugovor ove sezone.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. "I’m living everyday like a hustle, another drug to juggle. Another day, another struggle" - Ostatak Sveta
  2. Preko trnja do zvijezda – Skip 2 My Lou ilitiga Rafer Alston, legenda ulične košarke koji je uspio u NBA ligi (VIDEO) | NBACro.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*