U New Yorku nikad dosadno

Većina NBA ekipa se nalazi u Orlandu i priprema se za nastavak. Lige. Za ostalih osam ekipa sezona je gotova i polako kreću pripreme za narednu sezonu. Kako se još uvijek ne zna kada će naredna sezona početi, stvari su mirne u većini ekipa. Nema pretjerano puno dešavanja, u miru se slažu kockice za narednu sezonu. Osim u New Yorku. U Velikoj Jabuci nikada dosadno.

Bili su u potrazi za novim trenerom dugo vremena, a odluka je napokon pala. Novi trener Knicksa je Tim Thibodeau. Dogovoren je novi petogodišnji ugovor za koji nekako sumnjamo da će biti ispoštovan do kraja. Opet koliko je pametna odluka dati ovakav ugovor Thibsu koji se nikako nije iskazao na svom posljednjem angažmanu u Wolvesima. No, to su Knicksi. Tamo je sve moguće…

Nema spora da je Thibs dobar stručnjak, no vidljivo je kako ne trpi autoritet, te je old school tip trenera koji voli “trenirati strogoću”. U Wolvesima mu se to obilo o glavu, a u Bullsima je prolazilo dok su rezultati bili dobri. U New Yorku koji sada ima puno mladih igrača, nekako sumnjamo da će takav stav dobro proći. Isto tako poznat je po raubanju igrača, njegovi igrači redovno su u Top 5 po odigranim minutama u sezoni. Dobrano je skratio karijeru Dengu, Noahu i ostalima iz Bullsa, a indirektno je bio zaslužan i za Roseove povrede. Barem onu prvu, kod +20 nekoliko minuta prije kraja u prvoj utakmici prvog kruga playoffa!

Thibs je tvrdoglav, ne vjerujem u famozni “load managment” koji postaje trend u današnjoj Ligi. Tako da MVP kandidat Giannisa igra prosječno manje nego jedan od glavnih kandidata za najboljeg 6. igrača Lige Dennisa Schroedera.

Novi “spasitelj”

Fraza “spasitelj New Yorka” već je dugi niz godina prisutna u Velikoj Jabuci. Predugo. Počevši od Mela kada je stigao iz Denvera, pa sve do posljednje – rookiea RJ Barreta. Većina je razočarala, no moramo napomenuti da ne uvijek svojom krivicom. Zingis je recimo otjeran iz Knicksa, za njega su dobili “siću” samo da ode iz ekipe. RJ se nije iskazao u protekloj sezoni, što je i normalno – očekivanja su bila prevelika za jednog rookiea.

Svake godine se najveće superzvijezde spominju u kontekstu Knicksa, ali gotovo svi bježe glavom bez obzira od Gardena. Najnovije ime na tapeti je Zach Lavine. Bek Bullsa je eksplodirao prelaskom od dolaska iz Wolvesa, povrede je napokon ostavio sa strane i pruža kvalitetne igre. Barem u napadačkoj dijelu. Prema nekim glasinama upravo on je meta broj jedan u New Yorku. Naredni “spasilac franšize”.

Prvo pitanje koje se postavlja dali je Lavine dovoljno dobar da bude franšizni igrač? U napadu bi još i mogao proći, kada bi malo poradio na selekciji šuta, ali u obrani je pravi propuh. Zbog toga je i često u sukobu s trenerom Bullsa Jimom Boylenom koji se slobodno možemo reći – otvoreno ne podnose. Vezano s tim, dolazimo i do drugog pitanja. Thibs je jako sličan Boylenu po stilu treniranja. Strogi zahtjevni trener kod kojega je obrana na prvom mjestu. Lavine se ne provodi dobro u Bullsima, zašto bi se onda snašao kod Thibsa u Knicksima? Kod još zahtjevnijeg trenera i pod puno većim pritiskom? U toj situaciji teško da bi Lavine i pristao doći.

No to su Knicksi. Godinama nas (nas koje ne navijamo za Knickse) “uveseljavaju” svojim potezima. Čini se da ni ovo ljeto neće biti drugačije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*