Šamani, kriminalci, navijači…

“Napravio sam dosta grešaka tokom života, bio sam i u zatvoru, ali vreme ne mogu da vratim. Ne smemo mislima da se vraćamo u prošlost i da patimo zbog napravljenih grešaka, jer nam to neće doneti dobro. Prošlost nam služi samo da bolje živimo u sadašnjosti,” rekao je u razgovoru za Blicsport nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i CG, Dejan Koturović.

Dejan Koturović

Koturović je 2014. osuđen na tri meseca zatvora u Makedoniji zbog falsifikovanja isprava za automobil “Honda CRV”. Nekadašnji vrsni centar koji je ponikao u subotičkom Spartaku a svoju punu afirmaciju doživeo je u beogradskog Partizanu imao je sjajnu karijeru, i klupsku i reprezentativnu. 1995 osvojio je evropsko zlato u Atini, a 2002. se popeo na krov sveta u Indijanapolisu 2002.

No, nakon naglog završetka karijere, Koturović se nije najbolje snašao, ostao je bez novca, prijatelja, pa čak je pomišljao i na samoubistvo. U razgovoru za medija otkrio je kako pomoću afričke biljke iboge pomaže ljudima da iskorene najteže poroke.

“Iako mi laska kada me nazivaju šamanom, ja to nisam i ne mislim da ću ikada postati. Zahvaljujući staroj afričkoj biljci ibogi pronašao sam mir, očistio sam se fizički i duhovno. Posle silnih uspona i padova koje sam imao, uspeo sam da se stabilizujem zahvaljujući biljkama. Posvetio sam se izučavanju psihologije i blagotvornog dejstva biljaka na organizam, a za pet godina sam stekao određeno znanje i iskustvo. Pokušavam to da prenesem ljudima tako što ih savetujem, jer sam neke stvari već prošao”.

Nikola Peković

Jedan od najsnažnijih centara koji je igrao u NBA, punu je afirmaciju doživeo pod palicom Duška Vujoševića u Partizanu a noseći dres Minnesote opravdao je svoj bogati talenat i znanje. Nažalost karijeru je prekinuo rano, sa 31 godinom, zbog povrede. A nakon toga više nije bio tema sportskih rubrika, već su medijima njemu bili interesantniji njegovi biznisi i druženje sa ljudima osumnjčenim za organizovani kriminal, poput narko bossa Darka Šarića sa kojim je snimljen na jednoj jahti.

Peković nikada nije poricao prijateljstvo, već je isticao kako su oni i Šarić kumovi:

“Upoznali smo se preko zajedničkih prijatelja, koji su nas spojili. Ubrzo smo počeli da se družimo, razmenili brojeve telefona. Malo-pomalo to prijateljstvo je raslo i sada smo kumovi: on je mene venčao, ja sam njemu krstio sina Viktora, biću kum i sinu kog je dobio pre nekoliko dana.”

Nikola Bulatović

Javnost je šokirala vest da je marta 1998. košarkaški reprezentativac, šampion Evrope i Sveta, Nikola Bulatović u svom stanu silovao tada 16-godišnju S. N., koja je s njim u njegovom stanu pravila intervju za gimnazijski časopis. Bulatović je na suđenju negirao krivicu i tvrdio je da je do seksualnog odnosa došlo uz devojčin pristanak.

M. METLAŠ / RAS SRBIJA

Bio je to početak ružne eizode u životu tada 28-godišnjeg 2.12 visokog centra koji je u toj sezoni nastupao za FMP. Nakon toga slede Budućnost i Partizan, i zatim sve manje poznati i epizodni klubovi.

Prvi put je osuđen na tri godine zatvora krajem 1998, da bi ta kazna na ponovljenom suđenju 2003. bila povećana na pet. Tu presudu je dve godine kasnije potvrdio Vrhovni sud. Nakon presude, Bulatović je bio u bekstvu šest godina, da bi po međunarodnoj poternici Interpola bio uhapšen u Dominikanskoj Republici 17. decembra 2011. Tada je već završio karijeru. U zatvoru je proveo četiri godine i 15 dana, a od 28. novembra 2015. je na slobodi.

Željko Rebrača

Jedan od najboljih evropskih cenatara 1990-ih, košarkaš Partizana i igrač koji je Jugoslaviji doneo zlato 1998., nikako da se snađe u post-košarkaškim vodama. Rebrača je ušao u biznis, ali kako trenutno stoje stvari nalazi se u velikim dugovima a protiv njega se vodi postupak i blokirana mu je imovina.

Naime, somborski biznismen Bezbradica je februara 2012. pozajmio Rebrači 500.000 evra, što on nije vratio do roka početkom 2015, sa 15 odsto kamate. Te godine pokrenut je i postupak koji vodi somborsko Osnovno tužilaštvo koje je, a Rebrača bio osumnjičen i za dug biznismenu Josipu Tankoviću od 135.700 evra i 300.000 dolara od 2009, koji takođe nije vratio.

Predrag Drobnjak

Jedini koji ne pripada ovoj grupi, barem ne kada su problemi u pitanju je Predrag Drobnjak. Snažni centar koji je ponikao u Partizanu, a nakon prvih šest sezona u klubu otišao prvo u Efes pa u NBA, ostavio je dubok trag u jugoslovenskoj, srpskoj i crnogorskoj košarci.

Od 2015 je radio kao skaut Sakremento Kingsa, a redovno se može viđati na tribinama lokalnih košarkaških utakmica, posebno voli da podržava svoj nekadašnji klub, Partizan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*