Na zapadu borba, na istoku sve mirno

Adam Silver i vodstvo NBA Lige predstavilo je plan za nastavak sezone koji je prihvaćen od gotovo svih ekipa.Orlando, točnije DisneyWorld već je neko vrijeme sugerirao kako je kod njih sve spremno za nastavak. Opremili su dvorane, te mogu omogućiti izolaciju, što su dva glavna preduvjeta. Kada je i to bilo rješeno, krenulo se sa slaganjem kockica za nastavak. Na kraju smo dobili ovo:

  • U Orlando će ići ukupno 22 ekipe, prvih 8 ekipa Zapada i Istoka
  • Dodatno s Istoka idu Wizardsi, a sa Zapada 5 ekipa: Blazersi, Sunsi, Spursi, Pelicansi i Kingsi.
  • Svaka ekipa će odigrati 8 utakmica regularne sezone kako bi se iskristaliziralo 8 playoff ekipa u svakoj konferenciji.
  • Ukoliko 8. ekipa bude imala 4+ pobjeda prednosti od 9. ekipe tada će se direktno plasirati u playoff
  • Ako 8. ekipa bude imala manje od 4 pobjede prednosti nad 9. plasiranim tada će se ići u dodatno razigravanje
  • Igrati će se od 31.7. sve do 12.10.

Pripremne utakmice su završile i večeras počinje prava stvar! U pripremnim utakmicama vidjeli smo nekolicinu zanimljivih stvari i dosta eksperimentiranja. Malone je tako startao u petorci u kojoj je Jokić bio playmaker, a većina ekipa je odmarala svoje glavne zvijezde, te je rijetko tko prelazio 20 minuta igre. Novonastala situacija će sigurno da ti određenu dozu napetosti Ligi.

Ekipe su objavile rostere, 350 igrača je prijavljeno i za njih nema izlaska iz Orlanda. Sweet Lou je demonstrirao što će se dogoditi ako se prekrše pravila, pa sada provodi 10 dana u karanteni zbog izleta u striptiz klub.

Kako su svima šanse gotovo jednake, mogli bi imati jedan od najzanimljivijih playoff u nekoliko posljednjih godina. Posebno zanimljiva će biti borba za playoff, pogotovo na Zapadu. Pet ekipa se smjestilo u 6 pobjeda razlike i teoretski s  22 utakmica do kraja sezone, svih 5 ima šanse za playoff. Istok je manje više rješen, Wizardsi kasne čak 6 utakmica za Magicom, što će biti teško dostižno.

Playoff kandidati

Memphis Grizzlies

Pole position na Zapadu imaju Memphis Grizzliesi. Neočekivano, no potpuno zasluženo. Međedi igraju sjajnu košarku, predvođeni Morantom koji je već sada postao elitni bek u svojoj rookie sezoni. Rebuilding u Elvisovom gradu trajao je puno manje od očekivanog, osim Moranta sjajnu sezonu ima i Jaren Jackson Jr.. Ovaj duo će u narednim sezonama biti prava opasnost. Ostatak ekipe se sjajno uklopio, Brooks, Valančiunas i Clarke sjajna su ispomoć vodeće dvojcu, a napokon smo vidjeli i znakove života od Josha Jacksona. Njihov raspored do kraja je trebao biti najteži, hoće li uspjeti zadržati 3 utakmice prednosti?

Portland TrailBlazers

Jedina ekipa koja je bila protiv na glasanju za prijedlog nastavka Lige. Ipak, njihov prijedlog je bio da se odigra dvije utakmice manje od predloženog, tako da su i oni spremni za nastavak. Moguće je da ćemo na parketu vidjeti i Jusufa Nurkića koji se već planirao vratiti prije playoffa. Tijekom ovog prekida potpuno se oporavio, a liječnički tim Blazersa će ocjeniti može li Nurk zaigrati u nastavku. Lillard je prije nekoliko dana izjavio kako mu nema smisla vraćati se na parket, no playoff je realan cilj za njih, a ako se vrati Nurk i na vrijeme uhvati formu mogli bi totalno preokrenuti ovu zasada razočaravajuću sezonu.

New Orleans Pelicans

Rookie senzacija Zion Williamson napokon je odigrao svoje prve NBA minute i oduševio. Zion je već nakon nekoliko utakmica počeo opravdavati “hype” i isporučivao je sjajne brojke, pogotovo u drugom mjesecu kada je bilježio 25,7 poena 6,2 skoka i 2,6 asista u prosjeku. Ingram je napokon proigrao, igra sezonu karijere i jedan je od glavnih MIP kandidata. Uhvatili su zalet prije prekida Lige, slijedio im je najlakši raspored od svih ekipa koje se bore za playoff. Promjena u rasporedu sigurno će biti no Pelsi su i dalje ozbiljni kandidat za playoff, a Zion Morantu za rookiea godine.

Sacramento Kings

Walton nikako da pohvata sve konce na klupi Kingsa. Dosta je eksperimentirao tijekom sezone, a većina eksperimenata nije dobro prošla. Kingsi su imali previše crnih rupa tijekom sezone, što se očitovalo i na njihov score. Bjelica i Bogdan imaju vrlo dobre sezone, te su jedni od najkonstatnijih u ekipi Kingsa, uz Foxa. Bagley se opet povredio, odigrao je samo 13 utakmica i sezona je za njega vjerovatno gotova. Divac ima još dosta posla kako bi stabilizirao ove Kingse da ponovno postanu stabilna playoff ekipa.

San Antonio Spurs

Popove trupe izgledaju ranjivije nego ikad. Nakon duge 22 godine, točnije od sezone 1996/97 Spursi bi mogli ostati bez playoffa. Realno, Pop izvlači najbolje iz ovog limitiranog rostera. Derozan nije dovoljan, Aldridge je dosta usporio, nitko od mladih se nije nešto previše iskazao. Murray ima još puno posla, pogotovo u napadačkoj segmentu, White stagnira nakon sjajne prošle sezone, a jedino je Poetl podigao svoj nivo igre, ali ništa spektakularno. Pop će morati isčarobirati nešto ukoliko želi nastaviti svoj playoff niz.

Phoenix Suns

Šarićevi Sunsi ne očekuju puno od nastavka sezone. Stanje u Arizoni je daleko od bajnog, a Aytonova suspenzija sigurno nije pomogla. Booker je većinu sezone praktički sam igrao, ali ni blizu dovoljno za playoff. Šarić je imao uspona i padova, nekih sitnih povreda zbog kojih mu je forma dobrano pala, pogotovo šuterska. A kada Dario ne šutira dobro, onda sjedi na klupi. Ipak, dobijao je sve više i više prilike i borbenošću se vratio u rotaciju. Trenutno Sunsi su realno predaleko od playoffa, ovoj ekipi fali barem još jedno kvalitetno pojačanje kako bi se upustili u borbu za doigravanje.

Washington Wizards

Nekim čudom i Wizardsi nastavljaju svoju sezonu. Miljama su daleko od Magica, kaskaju za njima čak 6 utakmica. Realno, teško da će se pomrsiti račune Vučeviću i Orlandu. Dobre vijesti su to što najavljuju Wallov povratak, a barem prema njemu i stručnom štabu Wizardsa vratiti će se jači nego ikada. I u tom scenariju sumnjamo da će Wizardsi stići Magic, no ipak se nadamo da je Wall u pravu i da će povratiti svoj Allstar status.

Gone fishin’

Osam ekipa je tako završilo svoju sezonu. Oni nemaju više šanse za playoff tako da bi njihovo sudjelovanje bilo nepotreban rizik. Mogu se okrenuti narednoj sezoni koja bi po svemu sudeći trebala startati oko Božića.

Ovo je tih osam ekipa koje ove sezone više neće zaigrati:

Golden State Warriors

Ratnici su sezonu završili nakon samo nekoliko utakmica. Curry se povredio, a uz već odsutnog Klaya nije bilo nikakve šanse da izbore playoff. Prošlogodišnji finalisti sada čvrsto drže začelje Lige. Pripreme za narednu sezonu su već počele. GM Myers već polako obavlja razgovore s draft prospektima, a Curryu, Klayu i Draymondu priključiti će se gotovo sigurno Top 3 pick. Ova sezona je sreća u nesreći za Warriorse. Kada su već izgubili više od polovice petorke, te nekoliko bitnih šrafova s klupe, situacija u kojoj imaju visoki pick je najbolje što su mogli izvući iz ove sezone.

Minnesota Timberwolves

Godinama ova franšiza ne ide pravim smjerom. Posljednjim tradeom u nizu, u kojem su se napokon riješili Wigginsa krenuli su na pravi put. KAT i Russell su već u ovih nekoliko utakmica razvili dobru kemiju na parketu i narednih sezona bi to trebalo pristojno izgledati. Tada ćemo vidjeti dali je KAT prava stvar.

Cleveland Cavs

Od odlaska Lebrona nema pomaka prema naprijed za Cavse. Bekovi Garland i Sexton carine loptu i trpaju –  ne pretjerano efikasno. Love i Thompson čekaju bolje dane, a potpuno je nejasna akvizicija Drummonda. Istina dobili su ga za bagatelu, no ni s njim nisu ozbiljni kandidati za doigravanje naredne sezone.

Atlanta Hawks

Najveći problem s tim što su Hawksi završili svoju sezonu je to što je zajedno s njima i Vince Carter odigrao svoje posljednje NBA minute. Najavio je penziju nakon sezone, no situacija s Covidom mu je malo pokvarila planove. Ostatak Hawksa čeka narednu sezonu koju se nadaju da će dočekati zdravi. Potencijal je tu, visoki pick na draftu također i Hawksi bi trebali biti spremni za velike stvari narednih sezona.

Detroit Pistons

Ako smo za Cavse rekli da nemaju perspektivu, što onda reći za Pistonse. Tradeali su ponajboljeg igrača praktički za ništa. Čak nisu izvukli ni visoke pickove na draftu. Ostatak rostera je teški prosjek, čak i Griffin nakon ovoliko operacija nije na nivou kao što je bio nekada. Ekipa je osuđena na propast, pitanje je kako će se izvući iz ovoga.

New York Knicks

E moji Knicksi… Situacija je identična kao i proteklih godina. Perspektive imaju, Barrett je imao solidnu sezone, a Robinson se etablirao kao jedan od najvećih potencijala na visokim pozicijama u Ligi. Već je sada izvrstan bloker i solidan finišer oko obruča. Ako poradi na ostalim aspektima igre Knicksi bi neočekivano mogli dobiti novu zvijezdu.

Chicago Bulls

Promjena GM-a je prvi korak u dobrom smjeru za Bullse. Karnišovas je sjajan izbor za Bullse koji će zasigurno u nekoliko narednih sezone sklopiti konkurentnu ekipu. Prva potez koji mora povući je smjena trenera. Boylen se zamjerio polovici svlačionice i takav trener ne odgovara ovoj ekipi. Karnišovas mora reagirati i pronaći zamjenu, jer ekipa ima potencijala, samo ga treba dobro usmjeriti.

Charlotte Hornets

Jordan kao GM nije niti blizu Jordanu kao igraču. Hornetsi su ekipa koja ima možda i najmanje potencijala od svih u Ligi. Perspektiva im nije bajna, a da nisu izmislili Devonte Grahama ove sezone pitanje je tko bi ih vukao. Rozier se (neki će reći očekivano) nije pokazao kao najbolje rješenje za prvu opciju.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*