Kada je Jordan nemoguće učinio mogućim

Preneseno sa: sportskasecanja.com

2. juna 1989. godine, Detroit Pistonsi su u 6. meču finala Istočne konferencije na „Čikago Stadiumu“ savladali Bulse i plasirali se u veliko NBA finale. Bio je to duel u kome su „Loši momci“ iz Detroita ponovo pokazali košarkašku moć perfektne odbrane, ali i u kojem je i pored poraza svog tima Majkl Džordan ponovo oduševio košarkašku planetu. Momak koji je zakucavao sa slobodnih bacanja, koji se na meču pretvarao u „Boga i đavola“, pogađao slobodno bacanje zatvorenih očiju, pogotcima u završnici rešavao pitanje osvajača prstena, udarao blokade sa dve ruke, sjajnim fintama dovodio protivnike do „ludila“ i često iz osvete „uništavao“ protivnike zakucavanjima i tog dana je uradio nešto što će ga sigurno nadživeti i što će i neke nove generacije sa oduševljenjem gledati i pitati se da li je moguće da je ovo neko stvarno uradio?
Igralo se prvo poluvreme duela koji će Majkl Džordan na kraju završiti sa 32 poena i 13 asistencija, kada je „Leteći“ uspeo sjajnom odbranom da preseče jedno dodavanje Bila Lembira i potom spasi loptu da ne ode u aut. Dodao je Majkl iz skoka loptu to Breda Selersa, koji mu je odmah vraća i pruža mu priliku da se zaleti na koš Pistonsa. Ispred Majkla se u tom trenutku nalazio 211 centimetara visoki centar Pistonsa Bil Lembir, koji je svim košarkaškim zaljubljenicima ostao poznat po vrlo čvrstoj odbrani koja je često prelazila granice fer-pleja. To što se ispred njih nalazi Bil Lembir možda bi mnoge pokolebalo, ali svakako ne i „Letećeg“ Majkla…

Bil Lembir pokušavao je na sve načine da zaustavi Majkla Džordan.

Džordan posle naskoka kreće pravo na Lembira, koji visoko skače i kreće da podigne ruke. Delovalo je u tom trenutku da će uspeti da zaustavi Džordana i da Majkl „nema gde“, ali kako su se samo prevarili oni koji su to pomislili. „Leteći“ tada poptuno opravdava svoj na daleko čuveni nadimak i u skoku pravi okret od 180 stepeni, kojim uspeva da izbegne Lembira i pusti ga da proleti, a onda leđima okrenut košu uspeva da pošalje loptu preko glave pravo kroz obruča koša koji su branili Pistonsi. Sudije su zbog kontakta Lembira nogom sa Džordanom, koji Majkla nije sprečio da izvede „magiju“, dosudili i faul, čime je samo upotpunjena ova neverovatna akcija. Komentator prenosa je izjavljivao da nikada nije video ovako nešto, publika na „Čikago Stadiumu“ je prosto „podivljala“ i dugotrajnim ovacijama nagradila Majkla za neverovatan potez, a za to vreme legendarni trener Pistonsa Čak Dejli sedeo je na klupi i sa pogledom neverice kao da se pitao kako je Majkl Džordan uspeo ovo da izvede.
Mnoge stvari koje je Majkl Džordan uradio u karijeri zaista deluju da nisu moguće i da ne postoje snimci verovatno ne bi bilo malo onih koji bi tvrdili da su priče o njegovim potezima preuveličani. Jedan od tih „nemogućih“ poteza je svakako i polaganje Džordana u situaciji kada je leđima okrenut košu i posle okreta u vazduhu od 180 stepeni i izbegavanja Bila Lembira, a kako je izgledalo ovo nestvarno polaganje možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*