Stricklandov knockout za Dražena!

YouTube / screenshot

Izvor: sportskasecanja.com

9. maja 1990. godine u Portlandu se igrao sedmi, odlučujući meč, polufinala Zapadne konferencije između domaćih Trejl Blejzersa i gostujućih San Antonio Sparsa. U vrlo napetoj i uzbudljivoj utakmici, posle velike borbe, domaći tim iz Oregona je nakon dodatnih 5 minuta uspeo da trijumfuje sa 108:105 i na taj način se plasira u finale Zapadne konferencije. Portland je do trijumfa predvodio sjajni Teri Porter, koji je ubacio 36 poena, a gostima nije pomoglo ni to što su imali dosta raspoleženih igrača, koje su predvodili Teri Kamings i Dejvid Robinson. Ipak, jedan drugi detalj u kome je glavni akter bio legendarni Dražen Petrović je posebno za ljubitelje sporta sa ovih prostora obeležio taj susret.

Pošto je posle jednog prodora u prvom poluvremenu, šutem preko Šona Eliota postigao 2 od svojih ukupno 5 poena na susretu, Dražen Petrović je prilikom povratka u odbranu, negde oko centra terena, „slučajno“ ramenom očešao plejmekera gostiju Roda Striklanda. Ovakav potez se Striklandu očigledno nije dopao i shvatio ga je provokaciju, pa je odmah u sledećem napadu svog tima „odgovorio“ Draženu…

Dodao je loptu do Kamingsa, da bi se potom zatrčao ka Draženu kao da je želeo da napravi blok za nekog saigrača, ali je umesto toga sa dve ruke vrlo snažno udario i odgurnuo Petrovića u predelu grudi. Dražen je od Striklandovog nasrtaja „odleteo“ na parket, sudije su odmah zaustavile igru, a publika u Portlandu je „skočila“ na noge i burno negodovala zbog poteza plejmekera gostiju. Ipak, strasti su se brzo smirile, Dražen se pridigao, a trener domaćih Rik Adelman je vršio pritisak na sudije tražeći da se Strikland kazni zbog nasrtaja na Petrovića. Iako bi verovatno danas za ovakav prekršaj Strikland bio isključen sa meča i zaradio suspenziju za naredne susrete, u tadašnjoj NBA ligi ovo je bio samo jedan od mnogobrojnih sličnih duela u plej-ofu, pa je Rod ostao do kraja susreta na parketu.

Kako je izgledao Striklandov nasrtaj na Petrovića, posle Draženove „slučajne“ provokacije, koji je posebno za ljubitelje košarke sa ovih prostora obeležio sedmi meč polufinala Zapadne konferencije NBA lige 1990. godine, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*