Washington Wizards 2019-2020: Sve oči uprte u Walla

Stanje u glavnom gradu je ostalo gotovo identično. Bradley Beal je igrao još i bolje, ali timski rezultat nije prosperirao. Uspjeli su se nekako ugurati u “balon” ali svima je bilo jasno da su tamo čisto radi popunjavanja broja. Nije bilo najboljeg, Bradleya Beala koji nije vidio smisao igranja u “balonu”, tj. kako bi sanirao povredu ramena Bez njega Wizardsi su možda i najgora ekipa Lige. Glatko su izgubili sve utakmice i još jednu sezonu su završili izvan playoffa. Posljednje dvije sezone, tj sezone bez Johna Walla Wizardsi su redovno završavali ispod osmog mjesta. Sezonu su završili sa 25 pobjeda i 47 poraza, a Hornetsi su ih u konačnici uspjeli prestići na tablici iako nisu odigrali niti jednu utakmicu. Loš score Wizardsa u balonu bacio ih je na 10. mjesto Istoka.

BasketballReference

 

U isčekivanju Walla

Na početku sezone Wizardsi su dobili grozne vijesti. Još jednu sezonu su morali pregurati bez ponajboljeg i najplaćenijeg igrača, Johna Walla. Wall je propustio više od polovice prošle sezone zbog puknuća ahilove tetive. Činilo se kako postoji šansa da bude spreman za ovu sezonu, no oporavak nije tekao po planu. Wall se nije vraćao na parket, kao što je bilo i najavljivano a Wizardsi su se mučili cijele sezone. Beal je vukao napad, no obrana im je bila katastrofalna i završili su daleko od playoffa.

Ovo sad već postaje jako jako veliki problem za Wizardse. Naime, Wallu tek od iduće sezone kreće supermax ugovor vrijedan 171 milion $ za 4 godine suradnje. Prvu godinu je propustio, a čak i da se vrati pitanje je u kakvoj će formi biti Wall je igrač koji je svoju karijeru izgradio na atleticizmu i sjajnim ulazima, a povreda ahilove tetive će ga dobrano usporiti. Sada su Wizardsi u pat poziciji. Takav ugovor niti jedna ekipa neće prihvatiti “na slijepo”, odnosno dok se ne vidi u kakvom će se stanju Wall vratiti na parket.

Ovo vrijeme Wall je iskoristio kako bi dobio dodatnu motivaciju, a većinu vremena je posvetio proučavanju trenerskog posla. Radio je zajedno sa trenerskim štabom Wizardsa, stalno bio na klupi i pomagao suigračima. Uz to, izjavio je kako je već 100% spreman i da nismo vidjeli ono najbolje od njega. -Ono najstrašije je što ću biti bolji nego prije. Niste još uvijek vidjeli najbolje od Johna Walla.”-

Wall je uvjeren kako će se vratiti još jači, a kritike koje svakodnevno stižu na njegov račun su mu samo motivacija. -“Čujem kako većina govori da imam najgori ugovor u Ligi. To je okej. Čini mi se da kada sam igrao, svi oni su pričali da zaslužujem taj ugovor. Sada kada sam povređen priča je obrnuta. Kritičari samo neka pričaju…”- izjavio je Wall. Sreća u nesreći je da što Wall je još uvijek relativno mlad (ima 27 godina), a tetiva nije pukla do kraja, kao što je bio slučaj recimo s Durantom. No, s obzirom na stil igre, biti će dosta teško da vrati staru formu.

Novi šerif u gradu

Uslijed svega ovoga, jedan igrač Wizardsa je polako, ali sigurno stigao do statusa ponajbolje dvojke Lige. Napokon igrač koji je uspio “pobijediti” povrede, te igra već nekoliko sezona u kontinuitetu. Točnije u posljednje četiri sezone propustio je samo deset utakmica. Napokon je mogao ispuniti svoj potencijal. Za razliku od Walla, njega priče izvan terena ne zanimaju toliko, Beal to pokazuje na terenu. Prije tir godine savršeno se uskladio s Wallom, te su čini jedan od najubojitih dua Lige. Kako je Wall često bio povređen u idućim sezonama, Beal je polako preuzimao konce ove ekipe u svoje ruke.

Tek ove sezone, uprava Wizardsa je “skontala” tko im je franšizni igrač. Pokušavali su oko Walla sagraditi ekipu, dovodili su veterane Greena, a ove sezone i Howarda… Također riješili su se skupo plaćenog Portera Jr. koji nikako nije opravdao svoj ugovor. Dali su ekipu u ruke Bealu. Potpisao je produljenje ugovora s igračkom opcijom u posljednjoj godini. Ukoliko ju Beal iskoristi Wizardsi će mu isplatiti 126 miliona $.

Beal je ugovor opravdao brojkama karijere i drugim Allstar nastupom. Bilježio je 30.5 poena uz 6.1 asista i 45% šuta iz igre.  Deset puta je išao preko 40 poena, s tim da je u dvije utakmice zaredom, protiv Bucksa i Bullsa ubacio 55 i 53 poena. Etablirao se kao jedan od najboljih strijelaca Lige, kompletan bek koji nije imao pravu pomoć u ekipi Wizardsa.

Obrambena noćna mora

Da se košarka igra samo u jednom pravcu Wizardsi bi bili jedan od najboljih ekipa Lige. Predvođeni sjajnim Bealom ubacivali su 114 poena po utakmici, što je bilo dovoljno za sedmi najbolji rezultat u Ligi. S druge strane parketa su bili totalna suprotnost. Wizardsi su najgora defenzivna ekipa Lige, primali su 119 poena po utakmici, samo su Hawks bili gori od njih. Posljednji su po defenzivnog ratingu. Brooks nikako nije uspio sakriti defenzivne mane ove ekipe. Nisu imali dominantnog blokera, na perimetru su propuštali na sve strane.

Dopuštali su protivnicima gotovo 50% šuta iz igre protiv njih, te preko 50 poena iz reketa po utakmici.

Wizardsi 2019-20: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 33 – Ian Mahimni, 32- CJ Miles

Najmlađi igrači:  20 – Isaac Bonga ; 20 – Tony Brown Jr

Najviše nastupa: 69 – Tony Brown; 31 – Ish Smith; 66 – Isaac Bonga

Najviše minuta po meču: 36 – Bradley Beal; 30.1 – Rui Hachimura; 29.3 – Davis Bertrans

Strelci: 30.5 – Bradley Beal; 15.4 – Davis Bertrans; 13.5 – Rui Hachimura

Asistencije: 6.1 – Bradley Beal; 4.9 – Ish Smith; 3.8 – Shabazz Napier

Skokovi: 7.2 – Thomas Bryant; 6.1 – Rui Hachimura; 5.7 Ian Mahimni

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 58.1 % – Thomas Bryant; 54.5% – Moritz Wagner

Bolje sutra

Iako razočaravajuća sezona Wizardsa je ipak imala nekih dobrih trenutaka. Nama s ovih prostora nije nikako iznenađenje da je Bertrans strašan šuter. Četveroprsti šuter s Baltika oduševio je cijelu Ligu sjajnom sezonom. Bertrans se etablirao kao jedan od najboljih šuterskih specijalista Lige. Dugo vremena je bio najbolji šuter za tri poena u Ligi, a sezonu je završio iza Redicka i Duncana Robinsona koji su na kraju imali veći postotak šuta za tri od njega. Nalazi se u Top 5 i po broju pogođenih trojki, iza Hardena, Lillarda i Hielda. Traje prava borba za njegov potpis, jer naredne sezonu je slobodan igrač. Wizardsi su već izjavili kako će dati sve od sebe da zadrže Bertransa u svojim redovima.

Rookie iz Zemlje izlazećeg Sunca, Rui Hachimura pokazao se u dobrom svjetlu. Nije razočarao, bio je jedan od boljih igrača Wizardsa kroz cijelu sezonu i pokazao je da je netko na koga će Brooks moći računati u narednim sezonama. Iskočio je i krilni igrač Tony Brown koji je uz Bongu najmlađi igrač u ovoj ekipi. Igrač druge godine odigrao je puno konkretniju sezonu od svoje rookie godine. Ubacivao je 10.4 poena uz 5.6 skokova, počeo je u 22 utakmice i pokazao da ima potencijala biti u najmanju ruku vrlo dobar role player. Centar Thomas Bryant iskoristio je propuh u reketu i konstantne Mahimnieve povrede i čvrsto je preuzeo mjesto prvog centra Wizardsa. Ugodno je iznenadio, bio je najbolji skakač ekipe i jedan od najboljih strijelaca. Solidna zamjena za Gortata.

Budućnost Wizardsa nije baš tako tmurna. No, sve ovisi o jednom čovjeku – Johnu Wallu. Ako se uspije vratiti u staru formu onda ova ekipa itekako ima šanse umiješati se u borbu za vrh Istoka. On i Beal bi ponovno mogli biti jedan od najboljih bekovskih parova lige, Bertrans ako ostane i nastavi rešetati kao ove sezone, a Brown Bryant i Hachimura podignu razinu igre – Wizardsi će biti jako neugodna ekipa.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*