NBA 2020: Let the playoffs begin!

Isčekivanje je bilo dugotrajno i mučno, ali napokon smo dočekali – od sutra kreće NBA playoff! “Balon” se pokazao kao održivo rješenje za trenutnu situaciju i gotovo od početka Lige nema niti jedan novozaraženi u ekipama. Što su sjajne vijesti. Jučer smo dobili i posljednjeg sudionika playoffa, Blazersi su u sjajnom meču dobili Memphis i potvrdili osmo mjesto koje vodi na Lakerse. Ako budemo sudili po toj play-in utakmici, čeka nas dva mjeseca fantastične košarke. U nastavku Vam donosimo pregled svih parova, a krenuti ćemo od Istočne konferencije

1 Milwaukee Bucks – Orlando Magic

Kao i prošle godine prvo mjesto na Istoku su uzeli Milwaukee Bucksi. Budelholzerovi momci ne samo da su prvi na Istoku, već imaju i najbolji score Lige. Savršeno su uhodan tim predvođeni još uvijek aktualnim MVP-em Giannisom. Grk ove sezone pruža još bolje brojke u manje minuta, jer rotacija Bucksa je nešto dublja nego prošle sezone. Korver, Matthew i brat Lopez također su donijeli prijeko potrebno veteransko iskustvo ovoj ekipi koji ove godine imaju samo jedan cilj – naslov prvaka.

Najbolji strijelac i skakač ekipe je Giannis sa 29.5 poena i 13.6 skokova u prosjeku, a prati ga Middelton sa 20.9 poena. Koliko je duboka rotacija Bucksa govori da čak 13 igrača im preko 14 minuta u prosjeku ove sezone. Najveće iznenađenje su sjajne igre veterana George Hilla koji ima strašne šuterske brojke. Istina ne uzima previše šuteva, no 56% za dva i 46% za tri poena su respektabilne brojke. Iskočio je i mladi DiVincenzo koji odrađuje lavovski posao u obrani, dok je u napadu sve slobodniji.

Stari lisac Clifford doveo je Magic do dugoočekivanog playoffa. Ekipa koja ima potencijala, no nikako da ga ispuni u potpunosti. Ovdje u prvom redu mislimo na Arona Gordona koji još uvijek nije niti blizu Allstar nastupa. Nešto što bi od njega, uzeći u obzir potencijal, mogli očekivati. Nikola Vučević je i dalje najbolji igrač ekipe. Vuč je ovu sezonu završio sa 19.6 poena uz 10.9 skokova, te je bio najbolji strijelac i skakač ekipe. Iza njega je bio Francuz Fournier, pa Ross i tek onda ranije navedeni Gordon.

U “balon” Magic je nesretno ostao bez izuzetno bitnog igrača – Jonathana Isaaca. Mladi krilni igrača nikako da izađe na kraj s povredama, te je opet doživio tešku povredu koljena. Izgubljen je za sezonu, a samim time šanse Magica u ovoj seriji svedene su na minimum.

Prognoza: Bucksi u 4

2 Toronto Raptors – 7 Brooklyn Nets

Slobodno možemo reći da su najveće iznenađenje sezone Toronto Raptorsi. Ostali su bez Top 3 igrača Lige u Leonardu i bez pouzdanog beka Greena koji je obavljao veliki dio posla. Očekivala se borba za playoff, ali nikako da će dominirati na ovaj način. No, Nurse je pokazao da je možda i najbolji strateg Lige, razvio je Siakama u franšiznog igrača, van Vleet je postao čak i rubni Allstar, dok je izvukao najbolje iz veterana Gasola, Ibake i Lowrya. Igraju strašnu obranu, Lowry i vanVleet rade nevjerovatan pritisak na loptu, Anunoby je postao već sada vrstan defenzivac koji može braniti gotovo sve pozicije, a Gasol i Siakam patroliraju reketom. Napad bi mogao biti malo problem, oslanjaju se na sistem koji ponekada može zakazati. Također, praktički samo Siakam može “izmisliti” poene u završnici, nešto što bi ih moglo koštati u playoffu. No, svakako Raptorsi su jedni od glavnih favorita na Istoku i ove sezone.

Serija između Raptorsa i Netsa je trebala biti puno neizvjesnija, da su Netsi u kompletnom sastavu u Orlandu. Igraju bez dva najbolja igrača Irvinga i Duranta. Kyrie je igrao ove sezone, no propustio je dosta utakmica zbog povrede, dok je Durant odmah bio otpisan zbog povrede ahilove tetive baš protiv Raptorsa u prošlogodišnjem finalu. Usprkos svemu Netsi su se domogli playoffa, najviše zahvaljujući Dindwiddie u Lavertu. Dindwidiiea također nema u Orlandu, pa su Netsi oslabljeni za tri svoja najbolja igrača. U ovakvom sastavu teško je očekivati da će proći Raptorse, no Lavert, Allen, Harris i ostali imaju dovoljno kvalitete da učine seriju zanimljivom, što su i pokazali u dosadašnjim nastupima u Orlandu.

Prognoza: Raptorsi u 5

ANKETA

3 Boston Celtics – 6 Philadelphia 76ers

Boston Celticsi izgledaju kao preporođeni nakon odlaska Irvinga. Zamijenio ga je Kemba Walker koji se puno bolje uklapa u Stevensom sistem. Tatum i Brown su pokazali da je zapravo prošla sezona bila slučajnost, te su se vratili standardno dobrim igrama, pogotovo Tatum. Jayson je polako izrastao u vrhunskog igrača, čovjeka s 20+ poena u rukama svaku utakmicu. Najveći problem Bostona je centarska pozicija, Theis nije loš, no odlazak Horforda ih je dosta oslabio, pogotovo u obrambenom dijelu. Theis još i nekako može pokriti njegov izostaka, no Kanter je katastrofalan u obrambenoj dijelu i kada je Njemac na klupi, osjeti se razlika na tom dijelu terena. Uz Tatuma i Browna, Hayward se polako ali sigurno vratio, trebalo mu je dugo vremena no sada napokon izgleda kao da se riješio straha koji je vukao još od one stravične povrede. Boston ove sezone izgleda spremno, te ukoliko ne bude povreda tijekom playoffa spadaju u najužu konkurenciju za sam vrh Istoka.

Sixersi su opet razočarali. Ekipa se dodatno pojačala nakon prošlogodišnjeg nesretnog ispadanja od Raptorsa i Leonardovog sada već slavnog šuta za pobjedu. Stigao je Richardson, sjajni bek Heata. Vrstan defenzivac, a uz to je bio i najbolji strijelac Miamia prošle sezone. U Sixersima je tek na momente pokazivao takve igre. Horford se dugo tražio, tek je uhvatio formu pred kraj sezone, no i od njega se puno više očekivalo. Embiid je plakao nakon te serije, a po svemu sudeći sada bi uplakan mogao otići već u prvoj rundi. Ostali su bez Simmonsa, koji uz sve mane koje posjeduje, uz  Embiida je najbitniji igrač ove ekipe, posebno u obrani. Simmons je jedan od najboljih obrambeni igrača Lige, a njegova odsutnost će se osjetiti protiv Tatuma, Browna i Haywarda. Sixersi i dalje imaju dovoljno dug roster da učine ovu seriju napetom i zanimljivom, imaju najveću prednost na centru, no ipak nakon svih ovih ispadanje prošlih sezone nekako više vjerujem Bostonu.

Prognoza: Boston u 6

ANKETA

4 Indiana Pacers – 5 Miami Heat

Najiznednačeniji duel prvog kruga na Istoku. Dvije podjednake ekipe, što i sam score govori. Pacersi su i ove sezone uspjeli održati konstantu i igrali su vrlo dobru košarku na obje strane. Dovođenje Brogdona se pokazalo kao pun pogodak. Sjajni bek je eksplodirao s većim ovlastima u Pacersima, pogotovo kada nije bilo Oladipa na parketu. Najveći hendikep je neigranje Sabonisa, koji se povredio netom prije početka “balona” te je za njega sezona završena. Sabonis je bio jedini Allstar Pacersa ove sezone. No, to znači i više prostora za Mylesa Turnera – koji je stagnirao ove sezone, najviše zbog sjajnih Sabonisovih igara. Oladipo se vratio u formu, što su sjajne vijesti, a još jedan hendikep će biti neigranje TJ Warrena. Haubica Pacersa je imao neke nestvarne brojke u “balonu” i u Lillarda i Bookera definitivno je igrač u najboljoj formi. Doživio je povredu stopala, neće ga biti 10-ak dana u najbolje slučaju.

Spoelstra i Riley su opet sklopili sjajnu ekipu, po ko zna koji put. Prošle sezone su bili dobri, no falio im je jedan Allstar koji bi povukao kada je potrebno. Doveli su Butlera te s tim efektno riješili problem. Uz Butlera sjajnu Allstar sezonu je imao i Bam Adebayo. Krilni centar Heata je eksplodirao i pretvorio se u jednu od najboljih četvorki Lige. Nerijetko baš Adebayo organizira napad Heata, a njega suradnja sa šuterima Robinsonom i Herrom je sjajna. Osim Adebaya i navedenog šuterskog dvojca Riley je “izmislio” još jednog rookiea- Kendricka Nunna. Nunn je najduže od svih rookiea bio u trci s Morantom za ROY nagradu. Nedraftirani igrač je kroz Gligu stigao do Heata, a kada je dobio priliku nije ju više ispustio. Ova serija ima potencijal otići u sedam utakmica. Obje ekipe su izjednačenje u svim pogledima i biti će ovo prava poslastica prvog kruga.

Prognoza: Miami u 7

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*