Bio je na dnu Eurolige, gubio od Splita, a sada je najbolji na svetu!

screenshot

Trener Raptorsa Nick Nurse gotovo jednoglasno osvojio je nagradu za Trenera godine u NBA. Nakon osvojene titule prošle godine, Nurse je pokazao kvalitetu i bez dva izuzetno bitna igrača (Leonarda i Greena) čak i premašio prošlodišnji uspjeh u regularnoj sezoni. Bio je dugo vremena pomoćnik, a prošle sezone Dwyane Casey je uzeo nagradu za Trenera godine. No, GM Toronta Ujri je neočekivano odlučio smijeniti Caseya, najviše zbog fijaska u playoffu, te postaviti Nursea za glavnog trenera. On nije bio niti prvi izbor, ali pokazalo se da je bio pravi.

Karijera puna uspona i padova

U sezoni 2000/01 bio je načelu stručnog štaba London Towersa. U toj sezoni, Towersi su nastupali u Evroligi i ostvarili su samo jednu pobedu na 10 utakmica – na staru takmičenja protiv Opel Skylinersa.

Trenirao je i Birmingham i Manchester, a najduže se zadržao na klupi Brighton Bearsa, s kojima je u sezoni 2003./04. u ULEB-ovom kupu igrao i protiv Splita.

U Brightonu su Splićani bili bolji 87 – 86, a mjesec dana kasnije Nurseova momčad slavila je na Gripama 91 – 85. Niti jedna od ove dve ekipe nije prošla dalje.

Nakon nekoliko sezona provlačenja po Europi stigao je u Oklahomu Storm kao pomoćni trener. Nekoliko je godina bio u G- Ligi, da bi 2013. došao na mjesto pomoćnika u Raptorsima.

Radio je sjajan posao dugih 5 godina, bio glavni napadački koordinator da bi napokon stigao i do mjesta glavnog trenera. Nick je prošlogodišnjim naslovom postao 8. rookie trener sa prstenom. Ovo je izgleda postao trend u NBA, jer on je treći u nizu trenera koji su kao početnici uzeli naslov. Nakon Kerra i Luea, došao je na red i Nursea.

Kanađani napokon imaju trenera

Ova sezone je posebna priča. Koncem sezone ostao je bez najboljeg igrača (Leonarda) i bitnog člana petorke (Danny Greena). Nurse nije očajavao, prionuo je poslu i od igrača koji su ostali složio fantastičnu ekipu. Veterani Gasol, Lowry i Ibaka igraju ponajbolju košarku karijere, a Siakam i vanVleet su postali prave zvijezde. Siakam polako izrasta u franšiznog igrača, dok je van Vleet trenutno najbolji igrač Raptorsa u playoffu. Igraju strašnu obranu, a u napadu su fantastično organizirani tako da i bez dominantnog strijelca kao što je Leonard uspijevaju biti ponajbolja napadačka ekipa Lige.

Prvi krug su zasada uspješno apsolvirali, Netsi se nisu pokazali kao dostojan protivnik, ali drugi krug bi trebao biti prava poslastica. Sudar dva ponajbolja trenera Lige, Brada Stevensa i Nursea. Jedva čekamo…

1 Trackback / Pingback

  1. Šampion predvodi Kanađane na SP u Kini - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*