The greatest Mamba ever!

Chicago Tribune

23. augusta je rođen jedan od najboljih košarkaša svih vremena. Najbolja Mamba na svetu, Kobe Bryant. O njegovim igrama ne treba trošiti puno reči, same usporedbe s Jordanom i to da je on bio praktički jedini igrač koji može stati u istu rečenicu s njim, govore dovoljno. Proveo je čitavu karijeru u Lakersima, doneo im 5 prstena i nebrojeno pobeda. Tako da su se Lakersi odlučili za jedini logičan potez, a to je da povuku njegov dres. Oba broja, 8 i 24 će otići pod svodove dvorane, a svečana ceremonija je bila na utakmici protiv prvaka, Golden State Warriorsa.

Prvo je dominirao sa Shaqom, a kada su mu rekli da ne može osvojiti naslov bez njega, sve je uverio u suprotno nekoliko godina kasnije kada je došao do toliko željenog naslova koji je “sam” uzeo. Naravno da je bio MVP Finala te godine, a to mu je uspelo još jednom, dok je MVP regularnog dela bio samo jedan put. 18 nastupa na Allstar utakmicama je iza njega, te čak 4 MVP naslova All star tekmi.

Da bi uvideli koliko je Kobe bio dobar, dovoljno je samo pogledati listu igrača koji su ostali bez naslova zbog njega.

Igrači koji nisu bili šampioni zbog Kobe Bryanta

Uz neverovatan talenat Kobe je bio poznat po svojem neumornom radu. Postoji hiljade priča bivših i sadašnjih NBA igrača i ljudi oko njega koju si pričali legende o njegovoj radnoj etici. Od toga da je s polomljenom rukom trenirao šut levom, do toga da se ustajao u 3 u noći i išao na treninge, do toga da je proučavao bele psine kako bi ušao u “zonu”.

Nadljudski trening Kobea Bryanta – mit ili istina?

On je drugi čovek s najviše poena u jednoj utakmici. 22. januara ubacio je Raptorsima 81 poen (prvi je naravno Wilt s okruglih 100), a nekoliko dana posle toga ubacio je Mavsima 69 za samo 3 četvrtine. Nakon toga odbio je ući u igru kako bi možd i poboljšao svoj rekord, jer je utakmica bila rešena i nije bilo smisla da uđe. To dovoljno govori da su mu samo pobede bile bitne, a da je njegova neverovatna statistika rezultat neviđene gladi za pobedama i naslovima, a ne veličina njegovog ega.

Koja je Mamba prava?

Napustio nas je 26. januara u svojoj 41. godini. Njegova pogiblja se još uvijek čini nestvarnom. Mamba nas je nažalost zauvijek napustio, no zaboravljen neće biti nikada. Mamba out!

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Koja je Mamba prava? - Ostatak Sveta
  2. Poginuo Kobe Bryant! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*