Vitez Sarunas

Screenshot/Youtube

Piše: Dragan Stojić

U davnoj prošlosti deca su želela da postanu vitezovi. Da bi ostvarila svoje snove, morala su u sebi nositi hrabrost, odlučnost, a po odrastanju u rukama  i dovoljno čvrst mač. Za razliku od njih, u sovjetskoj  Litvaniji je 1964. godine rođen “vitez” koji je umesto mačeva ukrštao kretnje sa saigračima na košarkaškom terenu, a njegove precizne ruke su ‘’ubadale’’ mrežice na obručima.

Nije čudno kad neko ostane upamćen po imenu, pezimenu, nadimku, ali ne biti prepušten zaboravu zahvaljujući srednjem imenu je isto kao kad bi nekog pamtili po prezimenu bivše mu žene. Raimondas Marčiulionis bi pod tim imenom bio mali košarkaški princ, trubadur koji se udvara koševima, pa mu je majka, zahvaljujući liku iz jedne  drame, dala vitezovsko srednje ime – Šarunas, a on je i bez mača ‘’posekao’’ istoriju basketa, urezavši svoje ime u večnost ove igre.

Poznanstvo čoveku može obezbediti direktorsko mesto, članstvo u Cosa nostri, pilotsku dozvolu, a Šarunasu je omogućilo da zaigra na tlu”kolevke košarke”. Nesuđeni teniser je od 1985. slagao loptice sportskog života  kao Rafael Nadal bočice, košarkaški mir je nadvladao ‘’hladni rat’’ , pa je susret protiv američkog sastava Athletes in action ‘’pozvao’’ akciju namenjenu Litvancu, što je momak iz Kaunasa iskoristio za upoznavanje Donnija Nelsona, čiji otac Don Nelson  možda nije mogao bilo kome  obezbediti ulaznicu za ulazak u Belu kuću, no u Kuću slavnih svakako jeste.

I jeste, pokazalo je vreme!

Gospodske ‘’fore’’ se drugovima –  komunistima u Sovjetskom Savezu nisu baš dopadale, Ratnici iz San Francisca mora da su gađani plotunima iz ‘’kaćuša’’ kad su na draftu 1987.  izabrali 127. picka Šarunasa Marčiulionisa, a onda su došle Olimpijske igre u Seoulu, na kojima je on sa drugovima iz sovjetske reprezentacije zavrteo globus u pogrešnom smeru, pa su Amerikanci pomislili da se polufinalna utakmica igra u Severnoj a ne Južnoj Koreji, što ih je koštalo zlatne medalje.

Još pena od natočenog šampanjca u Kremlju nije nestala, a Litvanac se  protivno volji vlasti ‘’izgubio’’ iz rodne zemlje, pa im ni rušenje Golden Gate Bridgea ne bi pomoglo da spreče njegov debitantski nastup u najjačoj ligi planete u novembru 1989. godine.

A te večeri u duelu protiv Phoenixa  Šarunas je pokazao da je upućen u numerologiju, ubacio je Sunsima ‘’sunčevih’’ 19 poena i u srećnom broju našao svoju sreću u novom klubu, mada su Warriorsi u tom duelu položili oružje sprženi  žarkim zracima  u Arizoni.

Uprkos njegovom odličnom učinku od 12,1 poen po utakmici, za play off nije bilo dovoljno ubojite municije u ekipi iz Californije.

Naredne sezone je četa iz ‘’zlatne države’’ pozlatila sve postavke trenera Dona Nelsona, uz doprinos Šarunasa Marčiulionisa od desetak poena po meču u ligaškom delu takmičenja, da bi u doigravanju Raimondas učestvovao u ‘’koroziranju’’ Mamuza iz San Antonija, međutim, u drugoj rundi su Jezeraši iz Los Angelesa potopili most u San Franciscu , tako da Golden State Warriorsi nisu mogli preći od prvog  do narednog kola koje je vodilo u dalju borbu za titulu.

Čovek koji je u svojoj zemlji omogućio da jedno dete dobije veštačko srce, a novom domu, San Franciscu, da lakše prebrodi  posledice zemljotresa, imao je srce za velika dela čak i u malim utakmicama.

Nije bilo dovoljno snage i kvaliteta da litvanski olimpijski tim stigne do prvog mesta na Igrama u Barseloni 1992, falilo je više od njegovih 18,9 poena po odigranom meču u regular seasonu i sjajnih 21,3 u doigravanja za prsten namenjen prvaku NBA da bi u 1. kolu play offa  supersonični  košarkaški zid iz Seattla bio probijen, međutim, Marčiulionis je sve nadoknadio uspehom na individualnom planu jer je svoj ekskalibur veličine  35 zabio u mrežice Mrežica iz New Jerseya, što mu je rekord karijere kad su postignuti koševi u pitanju,  bio je nadomak značajnog priznanja, no umesto  ‘’ bensedina’’ protivničke igrače je  kao najbolja prva ‘’rezerva’’ smirivao ‘’aspirin’’ iz Leverkusena Detlef Schrempf , te je Šarunas ‘’popio’’ drugo mesto u toj kategoriji.

Motorima ne prija previše ulja, čašama kad bivaju prepunjene jer se izvrću. Prvo je kolektiv za koji je igrao ‘’izvrnuo’’ učinak u odnosu na sezonu ranije, potom je glavni junak ove priče ‘’izvrnuo’’ koleno i takmičarska 1993/94. prošla je bez njega.

Posle teških povreda i dužeg odsustva s terena  mnogi pritisnu ‘’shut down’’ , Raimondasu su pak kazala prilika da realizuje ‘’restart’’, a prirodnijeg mesta za to od Seattla, grada u kom je sedište ‘’Microsofta’’ nema i igrač ponikao u Statibi je ‘’čipovan’’ kao novajlija  Supersonicksa.

Nažalost, pauza je učinila svoje, košgeterski učinak mu je pao poput windowsa, gotova upola slabiji doprinos izražen u prosečnom broju postignutih poena u odnosu na period proveden u dresu Warriorsa nisu na dobro slutili, a bez njegovog učešća su se  Sonicksi na startu play offa srušili u losangelesko jezero.

Oni u ‘’jezero’’ a reprezentacija Litvanije se tokom finala Evropskog prvenstva ‘’davila’’  nedaleko od Pirejske luke. Pošto su Jugosloveni bili surovi u borbi za tron Starog kontinenta, nisu ‘’pribaltičarima’’ bacili pojas za spasavanje, sudije su se, uprkos njihovom negodovanju, mešale u svoj posao i delile pravdu, pa su  Marčiulionis  i družina demonstrativno povukli sa terena.

Beli ‘’dream team’’ je u svojim redovima imao ‘’komšiju koji će sve to da sredi’’. Saša Đorđević je  prišao Raimondasu Šaraunasu , MVP-ju i prvom strelcu ove smotre, i na uvo mu rekao ‘’ne brini, kad ostariš i ti ćeš šutirati trojke kao ja’’, susret je nastavljen i  okončan na regularan način.

 

Kralj Evrobasketa 1995. je krunisan u igrača  Sacramento Kingsa, preselivši se iz ‘’kišnog grada’’ u saveznoj državi Washington u topliju Californiju, ali mu ni nešto bolji prosek postignutih  poena nego u majici Seattla godinu ranije  (10,9) nije pozlatio krunu, a takvi propusti se ispravljaju u Colaradu.

Uprkos želji, kao član Zlatnih grumenja iz Denvera ne uspeva da iskopa dovoljno plemenitog metala u NBA dvoranama i 1997. godine završava karijeru.

Neismith jednim okom i sa ‘’onog’’ sveta prati statistiku, iza imena Šarunasa Marčiulionisa piše: 363 nastupa u ligaškom delu sezonu, 12,3 poena i izvrsnih 50,5 % u šutu iz igre, približno iste cifre i u play off fazi, uz ostvareno u evropskoj košarci dovoljno da postane Kanađaninov ‘’kućni prijatelj’’ , što se desilo 2014. godine.

Umesto u areni ili na bojnom polju, ‘’vitez’’ je završio u Kući slavnih.

Kao u nekoj bajci.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*