Michael, čovek koji je spasao NBA

screensot

Nakon bojkota utakmica, igrači, stručni štabovi ekipa i čelnici Lige sastali su se danas kako bi odlučili o nastavku natjecanja. Polemiziralo se oko nastavka, a na kraju je ipak postignut konsenzus i nastavka Lige će ipak biti! Kako prenosi Woj, uspjeli su se dogovoriti, većina je prevladala, iako su Lakersi i Clippersi bili protiv.

Utakmice koje su trebale biti na rasporedu u srijedu su bile odgođene, a danas je dogovoren nastavak Lige za vikend. Sutra će tako prvi na teren izađi Magic i Bucksi. Woj je objavio zajedničku izjavu čelnika Lige i igrača i kojoj su objavili tri dogovorena uvjeta nastavka. Svi uvjeti su usmjereni na poticanje ravnopravnosti, no po prvi puta u povijesti Liga će imati velikog utjecaja na američke izbore. Liga je dopustila oglašavanje odabranog predsjedničkog kandidata domaćinima utakmica. U “Balon” će to biti na video zidu, dok će dvorane ekipa biti prenamjenjene u izborna mjesta.

Pravdu treba zadovoljiti, no ovo je možda prevelik korak, tj miješanje košarke sa politikom.

Jordan spasilac

Kako prenose mediji, jednu od ključnih uloga u spašavanju sezone odigrala je NBA legenda – Michael Jordan. Vlasnik Hornetsa se pokazao kao osoba puna razumevanja, kako za probleme koje realno potresaju Ameriku, tako i za stavove i proteste igrača, a potom je uticao i na vlasnike. Jordan je prvo poslušao riječ igrača čiji je predstavnik Chris Paul te je zatim informacije preneo vodstvu lige.

Najvažnije je u ovom trenutku slušati, a ne pričati,” bila je Jordanova poruka ostalim NBA vlasnicima.

Jordan je bio ključna poveznica između vlasnika i igrača jer je sam bivši igrač i jako dobro razume njihove potrebe, dok s druge strane ujedno predstavlja veličinu svojim imenom i prezimenom. Pomirbeni tonovi Jordana bili su na kraju ključni i na kraju je košarka pobedia politiku.

Bojkot!

NBA liga je pre nekoliko dana odlučila je da odloži sve utakmice play offa koje su bile zakazane za noć između srede i četvrtka. Povod je bio protest košarkaša Bucksa i odbijanje da igraju meč sa Orlandom, u znak protesta prema policijskoj torturi prema Afroamerikancima u SAD. Na to ih je naveo najnoviji slučaj koji se desio u Wisconsinu gde je policija ranila 29-godišnjeg Jacoba Blakea.

Nakon Bucksa, za bojkot su se odlučili i drugi timovi, na šta je NBA liga reagovala i suspendovala sve utakmice prethodne večeri. Kako prenose inostrani mediji, igrači su zakazali sastanak, posle čega će se znati šta će biti sa takmičenjem.

Navodno su svi timovi sem Lakersa i Clippersa glasali za nastavak sezone, uskoro ćemo saznati detalje.

Šampioni pozvali na bojkot

Prvi su u bojkotu pričali košarkaši NBA prvaka iz Toronta. Oni su pre nekoliko dana ozbiljno razmišljali da bojkotuju polufinale konferencije sa Boston Celticsima u znak protesta prema policijskoj torturi prema Afroamerikancima u SAD. Na to ih je naveo najnoviji slučaj koji se desio u Wisconsinu.

Znali smo da naš dolazak ovde neće zaustaviti bilo šta, ali mislim da bi neigranje stvorilo izvestan pritisak. Zar ne bi bilo lepo kada bismo svi rekli da nećemo da igramo, uključujući vlasnika Milwaukee Bucksa? Ako on istupi i pritisne kancelarije okružnog i državnog tužioca, guvernere i političare da naprave promenu i sprovedu pravdu…“, istakao je Fred VanVleet iz Reptorsa i dodao:

Znam da to nije tako jednostavno, ali na kraju ćemo samo da sedimo i da razgovaramo o promenama. U jednom momentu ćemo morati da preuzmemo odgovornost i da prihvatimo rizik da nešto i izgubimo“.

1 Trackback / Pingback

  1. Playoffs 2020: Konačno prava košarka! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*