Phoenix Suns 2019-2020: “Balon” vratio nadu u Sunse

U uvijek sunčanoj Arizoni, Sunce baš i nije sijalo za ekipu Sunsa. Novu sezonu su dočekali sa novim trenerom, Igor Kokoškov je smijenjen nakon samo jedne sezone. Činilo se kao ishitrena odluka uprave Sunsa, posebno predsjednika Sarvera koji je poznat po tome da ima “brz obarač”. To je i dovelo Sunse u ovu situaciju, u kojoj su danas. Tračak nade nakon još jedne tmurne sezone donio je “balon” u Orlandu. Tamo su Sunsi bili najbolja ekipa, završili su “karantenu” bez poraza i umalo izborili playoff. Ostali su kratki samo za jedan korak, što je graničilo s nemogućim kada su dolazili u Orlando. Sezona je bila puna uspona u padova, Ayton je propustio dio sezone, Šarić je imao nekoliko povreda, jedino je Booker kroz cijelu sezonu bio konstantan.

BasketballReference


Furiozni početak i nagli pad

Igor Kokoškov je u svojoj debi sezoni ostvario 19 pobjeda. Možda na prvi pogled skroman učinak, no u kakvom je stanju bila ekipa, Igor se vrlo dobro snašao. Pandan Knicksima na Zapadu, što se tiče disfunkcionalnosti, su Sunsi. Sarver je godinama ishitrenim odlukama tjerao trenere, ekipe su bile jako loše složene, Booker već godinama čeka da oko njega okupe prave snage. Odlaskom Kokoškova i uprava Sunsa je krenula u malo drugačijem smjeru i čak odradila kvalitetnu off-sezonu. Iako smo na prvu opet mislili da su pogriješili odabirom Cama Johnsona na draftu. Kasnije se ispostavilo da dobrano pogodili…

Booker, godinu dana stariji Ayton, Oubre koji se etablirao u pravu 3-D opasnost i novopridošli Šarić su činili dobru okosnicu. Ušli su motivirani, razbili Kingse sa 29 razlike, a onda šok. Deandre Ayton je bio pozitivan na doping testu i Liga mu je uručila “čestitku” od 25 utakmica kazne. Tek što je sezona počela, Sunsi su se našli u problemima. Ipak, Aaron Baynes je tada odlučio zaigrati košarku života tako da se Aytonov izostanak činio nešto lakšim za podnijeti. Baynes je u tih 10 utakmica bez Aytona bilježio 17.4 poena, 6.2 skoka uz 48.8% šuta za tri poena! Forma života.

Nije dugo trajalo, Baynes se povredio, propustio devet utakmica a kada se vratio na parket nije mogao pronaći prijašnju formu. Odigrao je 20-ak utakmica sa bitno manjih 11.7 poena te 32% šuta za tri poena, kada je opet otišao na pauzu. U tom periodu igra Sunsa se srozala. Početkom 12. mjeseca ušli su u crni niz i izgubili čak osam utakmica zaredom. Iako je to bilo dosta rano u sezoni, već tada su se polako počeli opraštati od playoffa. Do kraja sezone su se uspjeli podići i ostati nekako u igri za doigravanje, no da nije bilo “balona” ovo bi bila još jedna propuštena prilika za Sunse.


Suns 2019-20: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 33 – Aron Baynes; 29- Ricky Rubio

Najmlađi igrači: 19 – Jalen Lecque; 21 – Deandre Ayton

Najviše nastupa: 73 – Mikail Bridges; 70 – Devin Booker

Najviše minuta po meču: 35.9 – Devin Booker; 34.5 – Kelly Oubre

Strelci: 26.6 – Devin Booker; 18.7 – Kelly Oubre

Asistencije: 8.8 – Ricky Rubio; 6.5 – Devin Booker

Skokovi: 11.5 Deandre Ayton; 6.4 – Kelly Oubre; 6.2 – Dario Šarić

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 54.6% – Deandre Ayton; 51% – Mikail Bridges


 

Kompletan roster

Ušavši u ovu sezonu Sunsi su napokon imali kompletan roster bez velikih mana. Doveden je playmaker koji je godinama bio rak rana ove ekipe. MVP Svjetskog Prvenstva Ricky Rubio savršeno se uklopio u ovu ekipu. Prvenstveno sjajan dodavač i obrambeni igrač Ricky je kao stvoren za igru s Bookerom i ostalih mladim snagama Sunsa. Nastavio je odlučnu formu s Prvenstva, bilježio kroz sezonu odličnih 8.8 asista i komandirao ovom ekipom. Booker na mjestu beka šutera nikada nije bio upitan, a sada su dobili i nekoliko odličnih 3-D igrača na krilnim pozicijama. Oubre je potvrdio potencijal, još uvijek nam nije jasno kako su ga se Wizardsi tako olako riješili. Oubre je bio najbolji strijelac ekipe iza Bookera, pokazao se kao odlična druga opcija i što je najbitnije držao je konstantnu cijele sezone – sve do povrede.

Potrebno je spomenuti i Mikaila Bridgesa, prošlogodišnji pick Sunsa. Mikail je na sveučilištu bio jedan od najboljih obrambenih igrača u državi, idealan potencijal za moderno NBA krilo. Tražio se kroz prvu sezonu, imao dosta problema sa šutom, a sudeći po ovoj sezone na najboljem je putu da ispravi sve svoje mane. Bridges je bio sjajan u obrani, izvrsne lateralne kretnje, duge ruke – bio je prava napast za sve protivnike. Jedini je uspio koliko toliko zaustaviti TJ Warrena u “balonu”. Već smo napomenuli i Baynesa koji je dominirao u prvom dijelu sezone, Šarić je vrlo dobro odrađivao svoju ulogu, a čak su pronašli mjesta i za Camerona Paynea. Sunsi napokon imaju s “čime raditi”.

Čovjek za 20+10

Da nije bilo fantastične sezone i još fantastičnijeg rookiea Luke Dončića, te sjajnog Trae Younga, DeAndre Ayton bi svakako opravdao sva očekivanja koja su od njeg imali Sunsi u prvoj NBA sezoni. U svojoj debi sezoni, Ayton je odigrao 71 meč, igrao je preko 30 minuta u proseku, a beležio je double double – 16.3 poena, 10.3 skkova i 1.8 asistencija, sa 58.5 % šuta iz igre. U drugoj su se očekivale velike stvari, no Ayton je malo pokvario dojam suspenzijom na početku sezone. Ipak, brojke koje je Ayton pružao nakon povratak ne mogu se zanimariti. Iako još uvijek nije opravdao epitet “prvog picka” Ayton je imao vrlo dobru sezonu. Bilježio je 18.2 poena, 11.5 skokova uz 54.% šuta iz igre.

Iako vjerovatno nikada neće stići Dončića, njegovog “suparnika” s tog drafta, ne možemo reći da su Sunsi loše birali. Ayton je biran prvenstveno zbog svojih fizičkih predispozicija. Snažan i brz centar, sa odličnim kretnjama i osjećajem za blokadu. Držao je reket pod kontrolom bez problema ove sezone, a to je nešto što je potrebno Sunsima. U napadu je Ayton efektivan skorer, postavlja sjajne blokove suigračima i opasan je nakon pick n’ rolla. Pod obručem ima dobru lepezu rješenja i već je u drugoj sezoni postao problem u low postu. Obrambeno se strašno popravio, nerijetko je uspješno ispratio bekove nakon picka, odlično je branio obruč i pokrivao dosta prostora. U Aytonu Sunsi sigurno imaju franšiznog centra, samo još malo moraju čekati…

Šarić preskočio Rađu i preti Kukoču

Naš Dario Šarić je pronašao svoje mjesto pod “Suncem” u Phoenixu. Nakon mučenja u Wolvesima, stigao je u ekipu koja je trebala biti više po njegovom ukusu. Snašao se relativno dobro, iako je bilo dosta uspona i padova tijekom sezone. Problem je opet u njegovom šutu. Dario je radom stigao do toga da bude pouzdan šuter, no dešavaju se momenti kada jednostavno ne može pronaći šutersku formu. U tim trenutcim minutaža mu je jako varirala. Iako je Dario na drugom kraju parketa i dalje strašno borben, loš šuterski učinak mu je ponekada dobrano smanjivao mintažu. U “balonu” Dario je pronašao formu i mogli smo vidjeti kako to izgleda kada Sunsi imaju u “pogonu” šuterski raspoloženog Šarića. U 7 utakmica Dario je prosečno beležio 14.6 poena, 7.9 skokova, 1.6 asistencija, uz 56.5 % šuta iz igre.

Nedavno je za hrvatski portal Index nastupe i igre Daria Šarića komentarisao i trener Neven Spahija:

“Za njegov napredak od prekida sezone najzaslužniji je Darko Rajaković, srpski trener koji je radio u Madridu prije nego što ga je zapazio generalni menadžer Sam Presti i doveo ga u Oklahoma City. Tamo je Rajaković proveo nekoliko godina radeći s Kevinom Durantom i Russellom Westbrookom, a novi trener Phoenixa Monty Williams prošlog ljeta ga je doveo u svoj stručni stožer. Nekidan sam razgovarao s njim i rekao mi je da obratim pažnju na Šarića jer je puno napredovao. I bio je u pravu,” napisao je Spahija.

A Dario, kako pokazuju statistike koje vodi Miroslav Nađ na svom Twitter nalogu, probio se na četvrto mesto liste najboljih strelaca među hrvatskim igračima u istoriji NBA lige. I to iza nedodirljivog Tonija Kukoča, te Bojana Bogdanovića i Dražena Petrovića. Iza sebe je ostavio Gordana Giričeka i Dina Rađu.

Šarić je iskoristio NBA balon kako bi prestigao Rađu na listi najboljih skakača teje sada na druom mestu. Na prvom je, naravno, Toni Kukoč koji i dalja strpljivo čeka uvrštenje u kuću slavnih.

Napokon superstar

Godinama unazad očekivali smo od Bookera velike stvari. Nakon što je prije tri godine sasuo Keltima 70 poena, očekivali smo njegovu eksploziju. Ta utakmica je bila rezultatski nevažna i ponekada je bio očito da se Kelti baš i ne trude u obrani, postići 70 poena na NBA utakmici je nešto vrijedno divljenja – u bilo kojem kontekstu.

Tri godine kasnije Booker je napokon potvrdio status superstara. Tijekom sezone je dominirao, bilježio sjajne brojke a najbolje je ostavio za kraj.

Neverovatan je to niz ne samo za Sunse već i Bookera, podsetimo ga se:

  • 31.jul, Wizards, 27 poena, 5 skokova, 4 asistencije
  • 2. avgust, Dallas, 30 poena, 4 asistencije, 3 skoka
  • 4. avgust, Clippers, 35 poena (6 od 9 za tri), 8 asistencija, 4 skoka
  • 6. avgust, Indiana, 20 poena, 10 asistencija, 3 skoka
  • 8. avgust, Miami, 35 poena, 6 asistencija, 3 skoka
  • 10. avgust, OKC, 35 poena, 5 skokova, 4 asistencije
  • 11. avgust, PHI, 35 poena, 9 skokova, 7 asistencija
  • 13. avgust, DAL, 27 poena, 7 skokova, 5 asistencija

A zanimljivo je i kako su Sunsi srušili Clipperse u neizvesnom meču gde je u poslednjoj sekundi pogodio upravo Booker. Meč je bio neizvestan, a Sunsi su imali prednost tokom celog meča, ali se ušlo u neizvesnu završnicu gde je sve mirisalo na produžetak. Ali tako nije mislio Devin Booker koji je pogodio uz zvuk sirene i doneo svom timu važnu pobedu.

Booker je bio jednostavno nezaustaljiv u “balonu”. Niti jedna ekipa nije pronašla rješenja za njega, a to je rezultiralo sa savršenih 8-0 Sunsa. Ovom završnicom Booker je napokon potvrdio status superstara i ponajboljeg beka šutera u Ligi.

 

1 Trackback / Pingback

  1. Sunce napokon zasjalo u Arizoni - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*